Fondul Româno-American de Investiţii (FRAI) a ratat şansa să se implice în a treia bancă din ţara noastră, după ce compania de microfinanţare, "Patria Credit" (controlată de FRAI şi "Balkan Accession Fund"), nu a obţinut de la BNR licenţa bancară solicitată în urmă cu un an de zile.
Dacă ar fi primit licenţa, FRAI ar fi fost la a treia investiţie într-o bancă, după ce a mai avut participaţii la "Banca Românească" şi "Banca Agricolă".
"Prin scrisoarea Băncii Naţionale a României s-a constatat refuzul de acordare a autorizaţiei de funcţionare ca instituţie de credit", potrivit datelor publicate de societate în Monitorul Oficial, care mai atestă faptul că instituţia se va numi în continuare "Patria Credit Instituţie Financiară Nebancară".
Horia Manda, şeful Patria Credit şi managing partner al "Axxess Capital", companie care administrează fondurile implicate în Patria Credit, nu a putut fi contactat pentru eventuale declaraţii.
Decizia BNR de a respinge cererea de acordare a licenţei pentru "Patria" s-ar datora chiar naturii celor doi investitori - două fonduri de investiţii care prin definiţie au o perioa-dă de existenţă limitată, susţin surse din mediul bancar.
Cele două fonduri de investiţii au intrat la Capa Finance, acum devenită Patria Credit, în anul 2007, în urma unei tranzacţii (ce a presupus şi o majorare de capital) de aproximativ 15 milioane de euro. FRAI controlează circa 56% din "Patria Credit", în timp ce BAF are puţin peste 43%.
"Patria Credit" mizează pe dezvoltarea în zona rurală, iar anul acesta estimează un nivel al creditelor acordate de 24 milioane de euro. Recent, compania a anunţat că a împrumutat 25 de milioane de dolari pe şase ani de la agenţia guvernamentală americană "Overseas Private Investment Corporation" (OPIC), bani care vor fi folosiţi pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii, prin credite pentru investiţii şi susţinerea capitalului de lucru, acordate inclusiv producătorilor agricoli.