"Patria" a ratat licenţa de bancă şi rămâne IFN

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 mai 2010

Fondul Româno-American de Investiţii (FRAI) a ratat şansa să se implice în a treia bancă din ţara noastră, după ce compania de microfinanţare, "Patria Credit" (controlată de FRAI şi "Balkan Accession Fund"), nu a obţinut de la BNR licenţa bancară solicitată în urmă cu un an de zile.

Dacă ar fi primit licenţa, FRAI ar fi fost la a treia investiţie într-o bancă, după ce a mai avut participaţii la "Banca Românească" şi "Banca Agricolă".

"Prin scrisoarea Băncii Naţionale a României s-a constatat refuzul de acordare a autorizaţiei de funcţionare ca instituţie de credit", potrivit datelor publicate de societate în Monitorul Oficial, care mai atestă faptul că instituţia se va numi în continuare "Patria Credit Instituţie Financiară Nebancară".

Horia Manda, şeful Patria Credit şi managing partner al "Axxess Capital", companie care administrează fondurile implicate în Patria Credit, nu a putut fi contactat pentru eventuale declaraţii.

Decizia BNR de a respinge cererea de acordare a licenţei pentru "Patria" s-ar datora chiar naturii celor doi investitori - două fonduri de investiţii care prin definiţie au o perioa-dă de existenţă limitată, susţin surse din mediul bancar.

Cele două fonduri de investiţii au intrat la Capa Finance, acum devenită Patria Credit, în anul 2007, în urma unei tranzacţii (ce a presupus şi o majorare de capital) de aproximativ 15 milioane de euro. FRAI controlează circa 56% din "Patria Credit", în timp ce BAF are puţin peste 43%.

"Patria Credit" mizează pe dezvoltarea în zona rurală, iar anul acesta estimează un nivel al creditelor acordate de 24 milioane de euro. Recent, compania a anunţat că a împrumutat 25 de milioane de dolari pe şase ani de la agenţia guvernamentală americană "Overseas Private Investment Corporation" (OPIC), bani care vor fi folosiţi pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii, prin credite pentru investiţii şi susţinerea capitalului de lucru, acordate inclusiv producătorilor agricoli.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb