Patriciu a spart Bursa!

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 aprilie 2004

Dinu Patriciu şi-a făcut o intrare atît de triumfală la Bursă, încît a dat-o ieri peste cap! Mai întîi, în ceea ce vrea să devină o tradiţie a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), preşedintele "Rompetrol" Dinu Patriciu a fost invitat să des-chidă festiv prima şedinţă de tranzacţionare la care sînt afişate acţiunile "Rompetrol Rafinare" (fosta "Petromidia"). Ceea ce a urmat a întrecut, însă, orice aşteptare a tehnicie-nilor Bursei: în primele nouă-zeci de minute, volumul tranzacţiilor cu "Petromidia" a de-păşit două miliarde de acţiuni, stabilind un record absolut în istoria de nouă ani a Bursei noastre! Cu o zi înainte, la New York Stock Exchange, se tranzacţionaseră "numai"... un mi-liard de acţiuni, adică la jumătate faţă de volumul de aici! La noi, precedentul record numărase 436 de milioane de acţiuni şi fusese înregistrat la 23 iunie 2000.

Surprinsă de cantitatea enor-mă, Bursa a clacat tehnic - nu a mai putut înregistra tranzacţiile în sistemul central -, astfel că directorul general al BVB Stere Farmache a fost silit să decidă întreruperea şedinţei, după numai o oră şi jumătate.

Gurile rele sugerează că explozia tranzacţiilor cu acţiunile "Rompetrol Rafinare" ar fi fost susţinută de cei trei acţionari importanţi ai săi - Rompetrol Group (64,42%), Rompetrol SA (18,81%) şi SIF Transilvania (9,63%) - ca să confere lichiditate acţiunilor, încă de la început. Scepticii argumentează că volumul de acţiuni tranzacţionat ieri reprezintă peste 11% din capitalul companiei, întrecînd de-ţinerea de 7,12% a celor aproximativ 30.000 de mici acţionari (şi că, deci, dacă nu vor fi fost tranzacţionate mereu aceleaşi acţiuni, atunci, cu certitudine, marii acţionari au fost implicaţi). Semne ale acestei probabile situaţii sînt şi ordinul de vînzare de 600 de milioane de acţiuni şi celelalte două de vîn-zare a cîte 200 de milioane de acţiuni. Şedinţa a decurs astfel: Primele tranzacţii cu acţiunile "Rompetrol Rafinare" au fost rea-lizate la 116 lei/acţiune, un preţ neaşteptat de mic pentru operatorii pieţei, chiar şocant pentru unii care se aşteptau la tran-zacţii de peste 350 lei/ acţiune. La acest preţ au fost transferate peste 600 milioane de acţiuni. Preţul maxim atins ieri a fost de 590 lei/acţiune, iar cu puţin timp înainte de suspendarea şedinţei de tranzacţionare cursul părea să se fi stabilizat în jurul valorii de 395 lei/ acţiune.

Stere Farmache, directorul general al BVB, ne-a declarat că dis-funcţionalitatea tehnică de ieri a fost comunicată de urgenţă firmei "Computershare" - Australia, cea care este furnizoarea softului de bursă. Societatea a identificat cauza problemei şi a indicat procedurile ce trebuie urmate de către specialiştii BVB în vederea remedierii acesteia.

Chiar dacă brokerii nu au putut vizualiza ieri înregistrarea tranzacţiilor realizate, directorul general al BVB i-a asigurat că acestea au fost consemnate în urma aplicării procedurii de "recovery".

Stere Farmache a mai precizat că, în cazul fuziunii BVB cu Rasdaq, această problemă nu ar avea loc întrucît tranzacţiile se vor realiza pe o altă platformă de program care suportă un număr mare de acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb