Profilul investitorului din Europa Centrală dezvăluie, mai curând, un trader foarte activ pe o listă de acţiuni pe care le urmăreşte zilnic şi pe care face tranzacţii de mai multe ori într-o singură zi, este de părere Patrick Vande Kerckhove, general manager de retail în cadrul KBC Securities Group. La polul opus se află, potrivit belgianului, investitorii care adoptă o strategie de "buy and hold" şi care aşteaptă chiar şi câteva luni bune înainte de a face o tranzacţie.
"Investitorii care joacă pe pieţele central-europene sunt mult mai orientaţi către speculaţii. Urmăresc cu foarte multă atenţie orice informaţie nouă despre companiile de care sunt interesaţi şi cumpără şi vând de câteva ori într-o singură zi anumite acţiuni", a precizat, ieri, Patrick Vande Kerckhove.
Investitorul autohton s-ar plia, potrivit lui Alexandru Ioan, şeful diviziei de retail Brokerage a KBC Româ-nia, tipului speculator. De alt-fel, KBC Securities urmează să lanseze, în a doua parte a anului, o platformă de tranzacţionare concepută special pentru investitorii care tranzacţionează de mai multe ori într-o zi.
Patrick Vande Kerckhove coordonează din 1999 activităţile de Retail Business ale Grupului KBC.
• Investitorii pot tranzacţiona la Viena şi prin intermediul KBC Securities
Investitorii autohtoni interesaţi să tranzacţioneze la Bursa de la Viena pot să utilizeze de acum înainte şi platforma uTrade a casei de brokeraj KBC Securities, Bursa de la Viena fiind a 23-a piaţă străină disponibilă online pentru clienţii casei de brokeraj.
"Acum oferim investitorilor posibilitatea să tranzacţioneze şi online la Bursa de la Viena, având în vedere că până acum puteau face tranzacţii similare, însă offline, prin convorbiri telefonice etc.", a spus, ieri, Charlotte Van den Abeele, manager de operaţiuni la KBC Securities România.
Decizia KBC Securities de a extinde numărul pieţelor pe care oferă posibilitatea de tranzacţionare a venit în contextul în care Bursa vieneză este una dintre cele mai importante pentru investitorii autohtoni, având în vedere legăturile economice puternice între România şi Austria, a argumentat, ieri, Alexandru Ioan.
Comisionul de tranzacţionare la Bursa vieneză prin platforma uTrade este de minim 20 de euro/ordin, însă pentru ordinele de valori mai mari brokerul percepe un comision procentual, a mai explicat, ieri, Alexandru Ioan.
KBC Securities intră astfel în competiţie cu alte case de brokeraj autohtone care oferă servicii de tranzacţionare la bursa vieneză, precum BT Securities sau Tradeville.
Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities, spune că Bursa vieneză este atrăgătoare pentru investitorii autohtoni în măsura în care oferă acestora posibilitatea de a face tranzacţii speculative, cu sume de bani care, dacă ar fi plasate la Bucureşti într-o singură zi, ar răscoli piaţa.
"Investitorii autohtoni găsesc pe bursa vieneză lichiditatea care nu există la Bucureşti. Aceştia nu ar mai avea nevoie să se ducă la Viena dacă ar putea să facă tranzacţii intra-day de un milion de euro pe o singură acţiune la Bursa de la Bucureşti. Din păcate, nu există la BVB acţiuni pe care să poţi investi atât de mult într-o singură zi", a spus Rareş Nilaş.
Acesta speră că oferirea de servicii de tranzacţionare la Bursa vieneză va deveni o adevărată afacere pentru BT Securities, odată cu implementarea unui nou soft de tranzacţionare pentru schimburi online.
"Noi am lansat acest serviciu în iunie 2008 şi acum suntem în curs de implementare a unui nou soft de tranzacţionare online. Până acum nu a fost un business foarte mare pentru noi, dar sperăm că situaţia se va schimba", a mai spus Rareş Nilaş.
• Avantajele tranzacţionării la Bursa vieneză:
- lichiditate ridicată, acces la volume mari de acţiuni
- diversificarea sectorială prin investiţii în companii/sectoare slab reprezentate la BVB
- posibilitatea de arbitraj prin explotarea diferenţelor de preţ la companiile listate pe mai multe pieţe (de exemplu "Erste")
- diversificare geografică prin investiţii în companii active în regiunea Europei Centrale şi de Est precum "Erste Bank", "Raiffeisen Bank", "OMV", "Vienna Insurance Group", "Strabag"
- reducerea riscurilor de ţară (politice, valutare, economice)
• Dezavantaje:
- comisioane mai mari decât la BVB
• Wiener Börse AG pe scurt
- 83,3 mld euro capitalizare bursieră
- 92 membri (51 internaţionali)
- 100 vendori
- 3 sisteme electronice (Xetra, Eurex, Brokernet)
- 121 acţiuni
- 3.672 obligaţiuni
- 1.380 certificate warrant + 2.417 certificate
- 22 ETF-uri (Exchange Traded Funds)
- 266 fonduri de investiţii
- 45 indici (35 CEE + indici CIS)
Pieţele Reglementate şi Piaţa Terţiară ca MTF
Martie 2010, Sursa: Wiener Börse AG
1. overtradingul-raiul comisioanelor
(mesaj trimis de InSider în data de 27.05.2010, 12:48)
Deci est-europeanul e imatur si o mina de aur pentru intermediari, platind comisioane multe si dese.
Asa sunt si copiii, imaturi si hiperactivi. Insa vor creste cu timpul.