Paul Tudor Jones: "Economia americană este «pe steroizi», ceea ce nu este sustenabil"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 februarie

Sursa foto: facebook / PaulTudorJones

Sursa foto: facebook / PaulTudorJones

English Version

"Consecinţele împrumuturilor masive se vor vedea în pieţe, mai devreme sau mai târziu"

Milardarul anticipează câştiguri "extraordinare" de productivitate generate de inteligenţa artificială, în următorii ani

Economia Statelor Unite este "pe steroizi" ca urmare a ritmului accelerat al împrumuturilor şi cheltuielilor guvernamentale, crede legendarul investitor Paul Tudor Jones, scrie Business Insider.

Miliardarul a făcut referire la estimarea privind creşterea PIB-ului în primul trimestru al anului de 4,2%, potrivit Atlanta Fed GDPNow (instrument de prognoză a evoluţiei economiei SUA). În opinia sa, creşterile din ultimele trimestre au fost susţinute de împrumuturile masive şi cheltuielile Guvernului, dar consecinţele vor fi resimţite în curând.

"Cred că este puternică", a spus Jones referindu-se la economie, într-un interviu la CNBC de la începutul acestei săptămâni, citat de Insider. "De ce nu ar fi? Avem un deficit bugetar de 6%-7% şi consumăm ca nebunii (...). Avem o economie «pe steroizi» ceea ce este nesustenabil".

Economiştii sunt tot mai alarmaţi de ritmul rapid al cheltuielilor Guvernului SUA, soldul total al datoriilor guvernamentale ajungând la 34 trilioane de dolari la începutul acestui an. Jones s-a referit, în special, la comentariile preşedintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, care, într-un interviu de duminica trecută, a avertizat că Statele Unite se află pe o "cale fiscală nesustenabilă".

Datoria Statelor Unite a ţinut prin planul ştirilor la finele anului trecut, pe fondul turbulenţelor din piaţa titlurilor de stat, dar, altfel, investitorii nu par încă prea îngrijoraţi de soldul datoriei SUA. Totuşi impactul cheltuielilor mari pe deficit va fi resimţit în pieţe, mai devreme sau mai târziu, crede Jones.

"Singura întrebare este ... când se va manifesta acest lucru în pieţe?. Poate fi anul acesta, poate fi anul viitor. Productivitatea ar putea masca acest lucru, astfel încât ar putea să mai treacă trei sau patru ani. Dar este clar că suntem pe o cale nesustenabilă", a spus miliardarul.

Datoria va fi una dintre temele principale ce vor defini economia în următorii ani, mai crede Jones, care a vorbit despre o "bombă a datoriilor" în Statele Unite, rezultată din "imprudenţa fiscală". În opinia sa, presiunile ce se formează pe fondul datoriei guvernamentale vor fi contrabalansate de câştigurile de productivitate generate de inteligenţa artificială, pe care miliardarul le anticipează ca fiind "extraordinare", în următorii ani, conform Business Insider.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Sunt destui indicatori… nu economia lor e pe steroizi… au mii de orasele si zeci de orase inca decimate financiar… la pas…

    Investitorii externi au facut bursa lor pe steroizi… 

    sa vedem cand se da si strigarea… ca deja unii ies pe usa din dos in trepte sa nu se prinda lumea participanta la teatru. 

    s c c r e t 

    1. Am auzit ca 7,8 triliarde usd bonduri guvernamentale trebuie refinantate anul asta. Plus deficitul bugetar, de aproape 2 triliarde. Deci aproape 10 triliarde de noi bonduri , in 2024. Cine va da atatia bani? Bine inteleg ca poate majoritatea celor ce incaseaza cei 7,8 triliarde ce se maturizeaza , vor recumpara bonduri. Dar tot raman sa iasa din M2 o gramada de dolari. Sa vezi acolo steroizi. Cand nu mai cumpara lumea destule bonduri. Sau, dc cresc dobanzile ca lumea ia bonduri si nu mai ia actiuni.

      Si , aporpo de economia pe steroizi, 68% din economia americana e bazata pe consum. se stie. si alt studiu de la FED, consumul e strans legat de credit carduri. datoriile pe carduri cresc racheta, mai rapid ca venituturile, ceea ce a sustinut consumul. problema-i ca si defaulturile sunt in crestere mare, 3% national si 7,5% la bancile regionale la trim 3 2023, urmeaza datele pe T4. la ultimele 3 recesiuni, a urcat pana la 4,5% rata defaulturilor, dupa care prabusire. si bondurile sunt inversate, dar consumul e clar pe baza de credit si buy n ow pay later, si nu va putea fi sustinut foarte mult de aici incolo. se vorbeste de "revenge "spending si "spending like there's no tomorrow" :)), si de ce sa platesc eu dc guvernul da bani la ucraina :)) tot felul de dume care n-au cum sa dureze. Cam ca la GME si AMC unde erau tot felul de motive ca sa creasca forever, dar niciunul bun :)

      Cresc serios doar alea 7 actziuni magnifice de pe nasdaq. Pana cand vor vedea ca-s un balon umflat....

      o, da intr-o economie sanatoasa, toata lumea face bani. dar in fapt vedem ca acum nu e asa. nu sunt ipo uri, sunt insolvente, sunt probleme in constructii, materiale de constructii, agricultura, transporturi, mai nou si comert on line(elfant.ro).

      ce a stau bine in picioare pana acum sunt supermarketurile, vacantele , restaurantele, si masinile. In fapt, lidl si-a dublat numarul de pagini la catalog, de la 40 la 80 un semn ca le merge foarte bine. dar, cum se stie, o economie sanatoasa nu merge in directia K, unii in sus si altii-n jos. 

      Masinile pe Ro sunt in crash fata de varful din 2018-2019...

      vacantele in Ro sunt in Crash fata de Varful din 2017-2018... 

      De 2 ani ..dau o fuga pe la Mamaia... si bate vantul... 

      Rata de zile necocupate creste...sejurul ca zile scade... preturile/costurile tot cresc... 

      rata de imbatranire a parcului auto tot creste... media de kmtraj la bort e parabolic... -asta nu e semnal de economia duduie..cum pretind altii.. -astea sunt semnale depresiv economice... rata de masini parcate pe trotuar si prafuite invechite in crestere - asta nu e semnal de economia duduie.... media de kmtraj in trafic e pe burta...deci clar nu se prea poruduce ca medie in economie ci se consuma...sau sta pe burta... 

      s c c r e t  

      sunt parti ale economiei care merg. exact ca-n us la cei 7, care acum is 6, a picat tesla. de-aia si bursa e la maxime. in afara de ce am spus, a mai mers si energia , si bancile. dar nu toate barcile urca cu valul, vezi alro, medlife, teraplast, multe din aero.

      Economia Americii și nu numai funcționează pe baza teoriei lui Kenys,pe principiul ca economia merge și dacă arunci banii din avion din anul 1945. Asa ca să stam liniștiți.

    Ia uitati ce pierderi inregistreaza Banca Angliei si UK-ul din programul de "steroizi" QE

     

    Bloomberg reports that UK is taking massive losses as it unwinds its QE program that ran fr om 2009 to 2022. The Bank of England sought to avert a deep recession and lower borrowing costs by buying up $1.1 trillion of assets, mostly in the form of government bonds.  

    The BOE estimates that losses in the years ahead could total £200 billion, leaving the state with a net lifetime loss of as much as £80 billion for the program, according to a BOE report published Tuesday. This year alone, the cost to the taxpayer will be £40 billion. 

    1. Sandramaua e tinuta in viata numai cu inginerii finaciare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb