• Wojciech Zaremba: "Acumularea de datorii, pierderile uriaşe şi managementul ineficient ar putea duce combinatul în faliment"
• Constantin Roibu: Ciferele prezentate de domnul Zaremba sunt eronate
Reprezentanţii Grupului german "PCC SE", acţionar semnificativ al "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT), îşi pun nădejdea în oficialii de la Ministerul Economiei pentru aprobarea planului de restructurare pe care compania intenţionează să îl aplice la combinatul chimic. Una dintre principalele direcţii ale acestui plan, despre care membrii "PCC SE" nu au dorit să dezvăluie mai multe detalii, vizează înlocuirea actualei conduceri a "Oltchim", pe seama căreia sunt puse rezultatele sub aşteptări ale combinatului din ultimii doi ani.
"Oltchim riscă să intre în faliment din cauza pierderilor uriaşe, acumulării de datorii şi managementului defectuos", a declarat, ieri, domnul Wojciech Zaremba, directorul de dezvoltare al "PCC SE".
Domnia sa a trimis, săptămâna trecută, o solicitare către acţionarul majoritar al "Oltchim", Ministerul Economiei, sperând că va obţine o întrevedere la care să prezinte măsurile susţinute de PCC SE pentru reorganizarea "Oltchim". Demersul Grupului german survine la scurt timp după ce autorităţile autohtone au resuscitat planurile de convertire în acţiuni a creanţelor pe care statul român le deţine la "Oltchim". Punerea în practică a acestui plan ar periclita deţinerea Grupului german la "Oltchim", în condiţiile în care o viitoare majorare de capital a combinatului chimic va solicita eforturi băneşti din partea acţionarilor minoritari care doresc să îşi conserve participaţiile.
"Nu vom aproba niciodată conversia creanţelor în acţiuni ca soluţie viabilă pentru redresarea Oltchim", a mai spus, ieri, directorul de dezvoltare a "PCC SE".
"Această soluţie are o serie de impedimente legale şi va trebui, mai întâi aprobată de Comisia Europeană", a mai declarat domnul Zaremba, subliniind că doar după ce instituţia va fi aprobat conversia creanţelor în acţiuni, PCC SE ar fi de acord să participe la majorarea de capital.
"În acelaşi timp, împrumutul de 620 de milioane de euro pe care conducerea Oltchim îl negociază în prezent cu instituţii financiare şi cu statul român va majora datoria totală a Oltchim până la un miliard de euro", a adăugat reprezentantul PCC SE. "Oltchim" s-ar găsi, astfel, în situaţia de a nu putea plăti nici măcar dobânda pentru sumele contractate, în timp ce pierderile acumulate ar putea duce compania în faliment, potrivit domnului Zaremba.
• PCC SE este interesată de participaţia statului la "Oltchim"
Vânzarea de la începutul lunii ianuarie a diviziei "PCC Rail" către Deutsche Bahn a adus în buzunarele PCC SE mai multe sute de milioane de euro, ceea ce ar putea constitui un avantaj pentru companie în intenţia sa de a participa la privatizarea "Oltchim".
"Acum când multe companii se plâng că nu au lichiditate, noi avem bani geaţă. Suntem interesaţi să cumpărăm participaţia de 53,25% pe care statul român o are la combinatul chimic", a declarat, ieri, domnul Wojcieh Zaremba, preferând să ocolească chestiunea preţului pe care PCC SE ar fi dispusă la a-l plăti pentru "Oltchim".
"În acest moment, nu deţinem toate informaţiile despre activitatea combinatului, deşi noi le solicităm constant. Atât timp cât nu ştim de unde vin pierderile companiei, precum şi alte detalii, nu putem propune un preţ", a mai spus domnul Zaremba. Potrivit domniei sale, PCC SE va participa la orice licitaţie pentru privatizarea "Oltchim", fiind dispusă să investească o parte din banii obţinuţi din vânzarea PCC Rail în combinatul chimic.
• Zaremba: Achiziţia diviziei de petrochimie de la "Arpechim" trebuie analizată cu precauţie
Wojciech Zaremba a pus, ieri, sub semnul întrebării oportunitatea achiziţionării, de către "Oltchim" a diviziei de petrochimie de la "Arpechim", prezentată de actuala conducere ca o măsură pentru dezvoltarea combinatului chimic. "Situaţia de la Arpechim este foarte dificilă şi generează pierderi. Anul trecut, segmentul petrochimic al rafinăriei a generat pierderi de aproximativ 40 de milioane de euro", a precizat domnul Zaremba. "Din această cauză, este nevoie de precauţie atunci când vorbim despre această achiziţie", a mai spus domnia sa.
• Roibu: Societatea are capacitatea să îşi plătească datoriile noi şi vechi
Constantin Roibu, preşedintele - director general al "Oltchim" a avut amabilitatea să răspundă întrebărilor ziarului "BURSA" referitoare la declaraţiile reprezentantului PCC. Domnia sa susţine că societatea sa are capacitatea să îşi plătească datoriile noi şi vechi şi că exista un business plan cu proiecţii până în anul 2020. Redăm, mai jos, poziţia domnului Roibu, în disputa cu PCC.
Reporter: Potrivit domnului Zaremba, Oltchim negociază un împrumut de 620 de milioane de euro, care, odată contractat, va spori datoriile companiei la peste un miliard de euro şi va duce compania în faliment. Care este poziţia Dumneavoastră faţă de această declaraţie?
Constantin Roibu: Cifrele avansate de domnul Zaremba sunt false. Atitudinea PCC este cu atât mai bizară, cu cât în calitate de acţionar responsabil al acestei societăţi, nu ar trebui să arunce pe piaţă astfel de estimări care nu au nici o legatură cu realitatea.
Revenind la cifre, tot programul de investiţii al Oltchim este de 620 milioane de euro din care 135 milioane euro reprezinta datoria AVAS care se urmăreşte a fi convertită în acţiuni şi 485 milioane euro împrumut. Societatea are capacitatea sp îşi plătească datoriile noi şi vechi. Prin integrarea Petrochimiei de care este dependentă, Oltchim va genera profit din primul an. Dacă Petrochimia va fi integrată până în luna aprilie a anului 2009, vom avea conform business plan-ului o cifră de afaceri estimată de 646 milioane euro şi un profit de 5 milioane euro. Compania are un business plan cu proiecţii până în anul 2020.
Reporter: Domnul Zaremba a acuzat conducerea Oltchim de lipsă de transparenţă în privinţa informaţiilor privind activitatea companiei. Domnia sa a mentionat ca nu ştie care este sursa pierderilor pe care Oltchim le raporteaza de doi ani încoace. Puteţi să ne explicaţi de unde provin aceste pierderi?
Constantin Roibu: Specialitatea domnului Zaremba este de lucrător în serviciile secrete. Nu este specialist în finanţe. Specialiştii în finanţe de la PCC ştiu că la originea acestor pierderi este diminuarea de capital social al societăţii în 2007 după care sumele respective au fost înregistrate datorii. Odată cu diminuarea capitalului social, societatea a trecut din clasa C în clasa E de risc, iar toate dobânzile şi comisioanele bancare au crescut.
În consecinţă, din 2007 cheltuielile financiare au crescut de 2,5 ori. În 2008 pierderile financiare sunt de 20 miliarde euro, diferenţele de curs ca urmare a devalorizării leului sunt de 21 milioane euro, iar în urma opririi activităţii din trimestrul al treilea din 2008 ca urmare a lipsei de etilenă de la Petrochmia Arpechim, am avut pierderi în activitatea de producţie de 19 milioane euro. În trimestrul trei societatea a realizat profit şi şi-a acopertit şi cheltuielile financiare pentru că a lucrat aproape de capacitate.
Funcţionarea la capacitate a societăţii duce la acoperirea tuturor cheltuielilor inclusiv a celor financiare.
Reporter: Domnul Zaremba acuză conducerea Oltchim pentru managementul defectuos al societătii şi a solicitat înlocuirea conducerii. Care este punctul dumneavoastră de vedere faţă de această solicitare?
Constantin Roibu: Managementul Oltchim este apreciat de către societăţi specializate în evaluări de piaţa pentru faptul că a reuşit să dezvolte societatea, să-şi creeze un nume bun pe piaţă printr-o activitate susţinută de marketing şi vânzări, lucru demonstrat de faptul că 75% din producţie merge la export, iar compania a devenit lider de piaţă la produsele principale în Europa Centrala şi de Est. Nu poate fi apreciat un management ca fiind defectuos în condiţiile în care cifra de afaceri a Oltchim a crescut de la 78 milioane euro în 1992 la 528 milioane euro în 2008. Cu toate pierderile financiare pe care le-a înregistrat societatea, în special după diminuarea capitalului social, EBITDA a avut un nivel pozitiv în fiecare an.
Reporter: Este adevărat că Oltchim MBO negociază cu Petrom cumpărarea diviziei de petrochimie de la Arpechim?
Constantin Roibu: Nu este adevărat. Oltchim MBO este blocat de când s-a declanşat criza financiară.
Reporter: Care este stadiul conversiei creanţelor Oltchim în acţiuni?
Constain Roibu: Oltchim a depus toata documentatia necesara la organismele abilitate ale statului român pentru a fi transmise la Direcţia Generală Competiţie. Atât guvernul român cât şi Oltchim nu fac nimic până nu primesc un răspuns de la Comisia Europeană.