PDL sesizează Curtea Constituţională în privinţa numirii lui Victor Ciorbea la ASF

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 aprilie 2014

PDL sesizează Curtea Constituţională în privinţa numirii lui Victor Ciorbea la ASF

Andreea Paul: "PNL trimite în ASF un om care nu a avut nicio legătură cu bursa de valori, cu asigurările sau cu pensiile private"

PDL a sesizat ieri Curtea Constituţională a României în urma numirii liberalului Victor Ciorbea în funcţia de membru neexecutiv la ASF, pe motiv că aceasta ar fi ilegală, încălcând Constituţia, întrucât Ciorbea nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege ca să ocupe această funcţie, potrivit deputatului PDL Andreea Paul. Domnia sa a declarat: "PNL persistă în eroarea politizării agresive a nominalizărilor pentru ASF şi cu votul majorităţii parlamentare PSD-PNL-PC-UNPR-UDMR distruge din nou încrederea în instituţia menită să reglementeze şi să supravegheze piaţa financiară românească".

PDL consideră numirea lui Victor Ciorbea ilegală pentru că nu respectă Legea 260/2013 privind pregătirea şi experienţa profesională minimală de 9 ani pentru a putea fi desemnat în calitate de membru executiv sau neexecutiv în cadrul ASF. Andreea Paul mai precizează: "Experienţa de procuror şi de lider sindical a liberalului Ciorbea nu are nicio legătură cu piaţa de capital, a asigurărilor sau a pensiilor private din România. PNL trimite în ASF un om care nu a avut nicio legătură cu bursa de valori, cu asigurările sau cu pensiile private. Ne-am obişnuit ca majoritatea USL, care încă mai funcţionează când e vorba despre fripturism politic, când e vorba să deprofesionalizeze şi să politizeze instituţiile baromentru ale statului român. PNL nu a învăţat nimic din erorile trecutului recent şi din nominalizarea eşuată a lui Dan Radu Ruşanu la ASF, anchetat acum pentru grave prejudicii aduse chiar domeniului pe care trebuia să-l protejeze".

Deputatul Andreea Paul a mai declarat ieri că Parlamentul ar fi încălcat legea, prin faptul că a votat numirea lui Victor Ciorbea la ASF.

Plenul comun al celor două Camere a aprobat, marţi, cu 333 de voturi "pentru" şi 9 voturi "împotrivă", numirea lui Mişu Negriţoiu în funcţia de preşedinte, membru executiv al Consiliului ASF şi a lui Victor Ciorbea în funcţia de membru neexecutiv al Consiliului ASF. Victor Ciorbea a fost numit cu 326 de voturi "pentru" şi 16 voturi "împotrivă". Parlamentarii PDL au părăsit şedinţa în semn de protest faţă de nominalizarea lui Ciorbea. Numirile în funcţie au fost făcute pe durata rămasă a mandatului şi se aplică de la 1 mai 2014.

Roberta Anastase: "Victor Ciorbea nu are experienţă în supravegherea pieţei de capital"

Numirea lui Victor Ciorbea în Consiliul ASF "contravine legii", a spus, ieri, şi Roberta Anastase, vicepreşedintele PDL, domnia sa adăugând că Ciorbea nu are experienţă în supravegherea pieţei de capital şi nu îndeplineşte condiţia privind vechimea, impusă de lege. Vicepreşedintele PDL a adăugat că afirmaţiile lui Victor Ciorbea din Parlament, conform cărora îl recomandă pentru funcţia de la ASF rezultatele bune obţinute la şcoală arată că "ridicolul nu mai are limite în actuala clasă politică şi la nivelul actualei puteri".

În acest context, vicepreşedintele PDL a afirmat că PSD şi PNL "guvernează în continuare" şi că lui Crin Antonescu "îi place să stea în pat cu duşmanul", transmite Mediafax. Roberta Anastase a spus: "Deşi, teoretic, USL s-a destrămat şi avem de-a face cu un spectacol destul de puţin credibil pe televizoare oferit de cei doi lideri, Ponta şi Antonescu, în realitate domnului Antonescu îi place, adoră să stea în pat cu duşmanul. Acest lucru este dovedit de candidatura domnului Ciorbea, susţinută de grupul parlamentar PSD, la conducerea ASF. Ei guvernează în continuare".

Parlamentarii PDL şi PPDD au sesizat şi în vara anului trecut Curtea Constituţională, reclamând că, deşi ASF este subordonată Parlamentului, pentru conducerea acestei instituţii au fost propuse 10 persoane de către USL şi una de către UDMR, în timp ce PDL nu are niciun reprezentant.

În vara anului trecut, Curtea Constituţională a respins ca inadmisibilă această sesizarea PDL privind componenţa Consiliului ASF. Parlamentari din opoziţie au reclamat şi faptul că cei numiţi la ASF nu ar îndeplini criteriul experienţei minime.

Ruşanu rămâne în arest

Dan Radu Ruşanu, fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), omul de afaceri Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac (fost membru neexecutiv în Consiliul de conducere al ASF) vor fi cercetaţi în continuare de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în cazul "Carpatica" în stare de arest preventiv, au decis judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Pe 25 martie, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a admis propunerea procurorilor de prelungire cu 30 de zile a mandatelor de arestare preventivă pe numele celor trei, cercetaţi în dosarul ASF-Carpatica. Ulterior, Ruşanu, Carabulea şi Mîrzac au făcut contestaţie, respinsă ieri de ICCJ.

Dan Radu Ruşanu a fost reţinut pe 25 februarie de procurorii DNA sub acuzaţiile de favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Probabil Dl. Victor Ciorbea va fi la fel de performant, ca in perioada cand a fost Premier. Si probabil va iesi la pensie de la ASF. Nici de conducerea guvernului nu a vrut sa plece, desi nimeni nu il mai dorea acolo.Guiness Book va mentiona cu placerea aparitia....primului ASF-ist...PE VIATA :)

    Mai da de ce nu cereti sa-l puna pe soferul lui Boc ? Ma gandesc ca omul are mai multa experienta acum de cand a fost consilier la ROMATSA si oricum Ciorbea n-a fost decat un simplu premier care nici macar n-a fost decat cel mai apreciat dupa Isarescu si nici macar nu stie parcarea laterala, iar in ceea ce priveste studiile ... cam modeste, prea bate la ochi numai 10 pe linie si nici macar membru PCR. Eu zic ca PDL-ule, chiar daca te-am avut la inima,te faci iara de cacao. Mai bine taceai. ca te faci din ce in ce mai mic.

    tare multa greata provoci !!!

    piatza de capital si orice activitati

    financiare nu suporta "prostia,incompetenta si incorectitudinea"  

    Carmen Negoita ce experienta avea cand a fost numita comisar CNVM? Era tot avocat, ca Ciorbea. Dar probabil ca nu calitatea de avocat a contat, ci aceea de sotie.

    Hai PDL, lasa ca stim cate ati facut pentru dezvoltarea pietei de capital in cei 4 ani de guvernare. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb