PDL şi PNL vor depune miercuri, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă prin care vor cere ca ministrul Robert Cazanciuc să dea explicaţii în cazul Duicu, a anunţat, astăzi, preşedintele PDL, Vasile Blaga, potrivit surselor din presă.
El a arătat, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PDL, că această moţiune simplă va fi depusă în sesiune extraordinară şi a menţionat faptul că Parlamentul trebuie să ştie exact ce a făcut premierul în cazul Duicu.
"PDL şi PNL vor depune o moţiune simplă pe tema implicării politicului în justiţie în cazul Duicu. Îl vom chema pe domnul ministru al Justiţiei, Cazanciuc, să ne explice cum au stat lucrurile în cazul nominalizării doamnei Ponea, soţia fostului şef al IJP Mehedinţi, aflat în arest, pentru funcţia de procuror şef al secţiei judiciare a DNA. Rechizitoriul DNA arată clar că Victor Ponta şi PSD încearcă din răsputeri să politizeze instituţiile de aplicare a legii, Ministerul de Interne, Parchetul şi Ministerul Justiţiei", a precizat Blaga.
Vasile Blaga a arătat că Parlamentul trebuie să ştie exact ce a făcut premierul în cazul Duicu, dacă a avut loc o discuţie în biroul acestuia şi dacă a fost convocat şeful Poliţiei Române.
"Extrem de important este ca Parlamentul să ştie exact ce a făcut premierul în cazul Duicu. A avut o discuţie cu Adrian Duicu în biroul lui, l-a convocat în biroul lui pe şeful Poliţiei Române, ministrul Justiţiei a propus-o pe doamna Ponea ca şefă a secţiei judiciare a DNA? Acum înţelegem de fapt de ce domnul Ponta şi-a numit finul în funcţia de ministru al Justiţiei, pentru a executa ordinele, şi înţelegeţi zvonurile pe care dumneavoastră le-aţi promovat în presă privind o posibilă înlocuire a domnului Cazanciuc din funcţa de ministru al Justiţiei", a adăugat Blaga.
Premierul Victor Ponta a declarat că nu l-a chemat niciodată pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, la Guvern pentru a se întâlni cu fostul şef al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu.
"Nu, nu l-am chemat niciodată să se întâlnească cu domnul Duicu şi, de altfel, domnul Tobă este un poliţist de mare valoare. Cred că prima dată a fost numit în funcţie chiar de domnul Oprea atunci când era ministru şi a fost şi a declarat adevărul atunci când a fost chemat de procurori", a spus Ponta, ieri, întrebat de presă dacă pe Tobă l-a chemat la Guvern pentru probleme legate de Poliţia Română sau de Duicu.
Procurorii DNA arată, într-un referat în cazul Duicu, că şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, s-a prezentat la Guvern, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a discuta cu fostul şef al CJ Mehedinţi, DNA invocând ca probă declaraţia lui Tobă, fără a reda însă afirmaţiile acestuia.
Şeful Cancelariei premierului, Vlad Stoica, a fost, miercuri, la DNA pentru a fi audiat ca martor în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi Adrian Duicu este acuzat de trafic de influenţă.
-------
Actualizare 14:15 Ponta: "Decizia mea este ca Robert Cazanciuc să-şi facă mai departe treaba de ministru al Justiţiei"
Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, că decizia privind remanierea ministrului Justiţiei îi aparţine, iar el doreşte ca Robert Cazanciuc "să îşi facă mai departe treaba" la minister, transmit surse din presă.
Întrebat dacă îl va remania pe ministrul Justiţiei, Ponta a spus: "Da de ce, ce aveţi cu el? Până la urmă decizia îmi aparţine mie. Sigur că e importantă discuţia cu toţi liderii, dar decizia îmi aparţine mie şi decizia mea este ca domnul Cazanciuc să-şi facă mai departe treaba de ministru al Justiţiei", a spus premierul, la Orăştie, întrebat dacă liderii de filiale sunt nemulţumiţi de Robert Cazanciuc.
-------
Curtea de Apel Bucureşti a decis, astăzi, ca preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, să fie cercetat în continuare în stare de arest preventiv, într-un dosar în care este urmărit penal de procurorii DNA pentru şapte infracţiuni, printre care trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi instigare la dare de mită, transmit surse din presă.
Curtea de Apel i-a respins lui Duicu o cerere de înlocuire a măsurii arestării preventive, însă decizia nu este definitivă şi poate fi contestă la instanţa supremă.
Procurorii susţin că Adrian Duicu i-a promis lui Ştefan Ponea că îşi va folosi influenţa asupra mai multor funcţionari publici (membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea MAI, şeful IGPR) ca să îl menţină temporar pe acesta în funcţia de şef al IPJ Mehedinţi iar la o dată ulterioară să îl numească într-o funcţie de conducere la Inspectoratul General al Poliţiei Române, şi anume, director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, precum şi să o numească pe soţia lui Ponea într-o funcţie de conducere la DNA.
De asemenea, Duicu a promis că îşi va exercita influenţa asupra membrilor Consiliului Local al municipiului Orşova, pentru a-i determina să aprobe scoaterea din domeniul public şi concesionarea către o altă persoană din familia lui Ponea, la un preţ "convenabil", a două suprafeţe de teren (în suprafaţă totală de aproximativ 200 de metri pătraţi, terenuri situate în centrul municipiului Orşova şi reprezentând acostamentul unei străzi).
DNA menţionează că Adrian Duicu i-a pretins şefului IPJ Mehedinţi să îl ajute să obţină o hotărâre care să îi fie favorabilă, într-un dosar în care era acuzat de incompatibilitate de către Agenţia Naţională de Integritate.
De asemenea, Duicu i-a solicitat directorului unui post de televiziune locală (controlat în fapt de şeful CJ) să determine alte persoane să-i ofere unei asistente de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mehedinţi o sumă de bani, în schimbul eliberării unei adeverinţe medicale şi, totodată, să filmeze cu o cameră ascunsă momentul în care asistenta ar fi primit această sumă de bani.
DNA susţine că persoanele instigate au încercat să îi dea asistentei suma de bani în vederea eliberării unei adeverinţe medicale, însă aceasta a refuzat să primească banii.
În perioada mai-septembrie 2013, Adrian Duicu şi alţi doi funcţionari au permis unor persoane neautorizate (reprezentanţii unui furnizor de echipamente medicale şi ai unei societăţii de leasing) accesul la informaţii care, la acel moment, nu erau destinate publicităţii.
În ianuarie 2014, Adrian Duicu a determinat două persoane din subordine să îi pună la dispoziţie unui protejat al său subiectele pentru un concurs pentru ocuparea unei funcţii de şef serviciu la CJ Mehedinţi, care ulterior a câştigat, în condiţiile în care se înscriseseră şi alte persoane.
În decembrie 2013, el şi-a folosit autoritatea şi influenţa în scopul de a obţine foloase necuvenite pentru două firme care operează, fiecare dintre ele, câte un post local de televiziune (societăţi controlate în fapt de Duicu).