PE 20 DE ANI Guvernul ia cu împrumut 500 milioane euro de la Banca Mondială

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 noiembrie 2016

Guvernul a aprobat miercuri, printr-un memorandum, contractarea unui nou împrumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), divizie a Băncii Mondiale, în valoare de 500 milioane euro, pe 20 de ani, pentru finanţarea deficitului bugetului de stat, la două zile după ce parlamentarii au votat amendamente care prevăd majorarea salariilor şi sporurilor angajaţilor de la stat, măsuri ce ar putea creşte deficitul bugetar.

Împrumutul va fi acordat pe o perioadă de 20 ani, la o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la şase luni plus o marjă fixă - de 1,5% în prezent -, urmând a fi rambursat într-o singură tranşă, în anul 2036.

"Sumele vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale, conform legislaţiei privind datoria publică", se arată în comunicatul publicat miercuri.

Data limită de tragere a împrumutului este 31 decembrie 2017, iar împrumutul va fi acordat Ministerului Finanţelor Publice (MFP) în contul în euro al acestuia deschis la Banca Naţională a României (BNR).

Acesta este al doilea împrumut obţinut de la BIRD pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finanţelor publice şi creşterea economică (DPL 2), după cel de 750 de milioane de euro semnat în 2014.

Potrivit unui raport al analiştilor grupului financiar ING, publicat marţi, deficitul bugetar al Româ-niei ar creşte la 4,4% din produsul intern brut (PIB) al României în 2017 dacă se vor aplica amendamentele votate luni de către parlamentari, care prevăd majorarea salariilor şi sporurilor angajaţilor de la stat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Si când ma gândesc ca am auzit mai multi pensionari si bugetari criticând împrumuturile pe care le ia statul, dar evident, laudand cresterea cheltuielilor bugetare.

    Basescu e de vina. 

    1. Pai daca tu esti spalat pe creier si nu intelegi diferenta esentiala intre un umprumut la jidanii americani ai bancii mondiale cu dobanzi uriase la returnare si cele ale UE fara dobanzi sau chiar nerambursabile, normal ca nu intelegi...

      GUvernele astea de "tineri frumosi si liberi" care nu fac absorbtii de sub 10% din fondurile europerne in schimb iau la japca bani de la FMI pe stilul Boc-Base. 

      Si cand nu mami sunt bani, guvernele (eventuale) de-astea..de-ale voastre, de dreapta o sa declare iarasi criza si masuri de austeritate. Si cine o sa plateasca din nou acele sume? Tu? Nu cred..ca de, doar esti capitalist nu? Lucrezi la "privat". Evident, tot ma-ta si tac-tu sau chiar bunicii din pensiile lor si salariile bugetarilor, ca si data trecuta cu imprumutul lui Boc din 2009; nu voi, privatii. 

      De-aia sunt impotriva - anumiti oameni care mai si gandesc - acestor imprumuturi FMI...ca sa nu mai vorbim de anularea datoriei istorice de razboi a GErmaniei catre Romania de catre bunul nostru presedinte, Klaus.

      Multumim mult pentru cresterea datoriei de stat! La mai multe si mai mari imprumuturi cu dobanzi si mai mari ne dorim. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb