PE LÂNGĂ CONVERSIA CREDITELOR ÎN FRANCI LA UN CURS "CORECT", Preşedinţia Poloniei propune darea în plată

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 ianuarie 2016

Preşedinţia Poloniei propune darea în plată

Grupul de lobby, nemulţumit de proiect

În timp ce la Bucureşti, împrumutaţii în franci elveţieni au protestat vineri, în faţa BNR, pe motiv că banca centrală nu reprezintă interesele consumatorilor, Preşedinţia Poloniei a propus un proiect de lege pentru conversia în zloţi a unor credite ipotecare în valută echivalente cu 42 de miliarde de dolari.

Programul de conversie, care trebuie analizat de autoritatea de reglementare bancară înainte să fie trimis în Parlament, prevede obligarea băncilor să accepte plata ratelor la un curs valutar "corect", dacă părţile nu se înţeleg pentru transformarea voluntară a acestora, conform declaraţiilor lui Maciej Lopinski, consilier al preşedintelui Andrzej Duda.

Costul programului pentru bănci va fi evaluat de autoritatea de reglementare, a spus Lopinski, precizând că rata de schimb "corectă" va fi stabilită individual pentru fiecare împrumutat, în baza unei formule speciale, şi va fi calculată prin compararea costului împrumuturilor în zloţi cu cel al creditelor în valută, în vederea egalizării costurilor.

Totodată, Aneta Fran-Adamek, jurist la preşedinţia Poloniei, a menţionat că împrumutatul va putea să cedeze băncii proprietatea folosită drept garanţie pentru credit, pentru anularea ipotecii, fără costuri suplimentare.

Grupul de lobby polonez pentru conversia creditelor în franci şi-a exprimat nemulţumirea faţă de proiectul preşedinţiei, pe motiv că acesta "nu cuprinde un calcul al costului". Maciej Pawlicki, reprezentantul grupului, a declarat: "Proiectul de lege include un algoritm complicat, care prezintă modul de calcul al conversiei la o rată echitabilă.

Conform acestei rate, nici debitorii în zloţi, nici cei în valută nu sunt privilegiaţi unul faţă de celălalt".

Totodată, Pawlicki a subliniat că proiectul de lege nu include costul operaţiunii de conversie pentru bănci.

Prin noua propunere, Polonia urmează exemplul altor ţări din Europa de Est (Ungaria, Croaţia) care au convertit credite ipotecare în valută, inclusiv în franci elveţieni, după creşterea puternică a acestor împrumuturi, înainte de criza financiară din 2008. Deşi, iniţial, aceste credite au fost avantajoase datorită dobânzilor mici, ulterior au afectat puternic împrumutaţii, ca urmare a fluctuaţiilor cursului francului. Situaţia a explodat în ianuarie anul trecut, când Banca Elveţiei a decis, în mod cu totul neaşteptat, să elimine plafonul minim impus cursului (1,20 franci/euro), determinând aprecierea puternică a monedei elveţiene.

Legea referitoare la conversia creditelor din valută în moneda Poloniei va mări costurile băncilor, care vor fi afectate şi de o nouă taxă pe active, echivalentă cu 4,4 miliarde de zloţi (1,1 miliarde dolari), adoptată recent de Parlamentul de la Varşovia. În acest context, acţiunile "PKO Bank Polski", cea mai mare bancă din Polonia, au scăzut cu 4,1% vineri, la 23,96 zloţi, iar cele ale "Bank Pekao", a doua mare bancă din ţară, cu 3,1%, la 136,50 zoţi.

Guvernatorul băncii centrale poloneze, Marek Belka, a avertizat, săptămâna trecută, că această combinaţie între noua taxă şi conversia creditelor poate pune în pericol unele bănci şi, totodată, poate să afecteze economia Poloniei.

Zlotul, care era tranzacţionat la circa 2 unităţi/franc în 2008, valorează acum aproape 4 unităţi/franc.

S&P a retrogradat Polonia şi denunţă slăbirea instituţiilor

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor"s Ratings Services a coborât, vineri, cu o treaptă, ratingul de ţară al Poloniei, apreciind că mai multe legi adoptate de Guvernul conservator au condus la slăbirea unor instituţii cheie, informează un comunicat al agenţiei. Ratingul pentru datoria pe termen lung în valută a Poloniei a fost coborât până la "BBB plus" de la "A minus", în timp ce ratingul pentru datoriile pe termen lung în moneda locală a fost coborât la "A minus" de la "A". În plus, perspectiva asociată acestor ratinguri este una "negativă", ceea ce înseamnă că S&P ar putea decide o nouă retrogradare a Poloniei în următoarele 24 de luni dacă cheltuielile publice şi politica monetară se vor deteriora.

"Retrogradarea reflectă opinia noastră că sistemul separaţiei puterilor în Polonia s-a erodat semnificativ iar independenţa şi eficienţa unor instituţii cheie, precum Curtea Constituţională şi Televiziunea publică, a fost slăbită de diferite iniţiative legislative adoptate după alegerile din luna octombrie 2015", subliniază agenţia de evaluare.

Standard & Poor"s avertizează că ar putea decide o nouă retrogradare a Poloniei dacă va considera că există posibilitatea unei noi erodări a independenţei, credibilităţii şi eficienţei unor instituţii cheie, în special a Băncii Naţionale a Poloniei. De asemenea, ratingul ar putea fi coborât dacă finanţele publice ale Poloniei se vor deteriora peste actualul scenariu de bază în condiţiile în care dezechilibrul dintre venituri şi cheltuieli se adânceşte.

Partidul conservator Lege şi Justiţie a câştigat detaşat alegerile legislative din octombrie cu o serie de promisiuni printre care cere reducerea vârstei de pensionare, alocaţii de 500 de zloţi pe lună (126 de dolari) pentru copii, scutiri de impozite şi medicamente gratuite pentru persoanele în vârstă. Partidul Lege şi Justiţie, care în prezent beneficiază cea mai importantă majoritate deţinută de un singur partid de la înlăturarea comunismului în Polonia în 1989, a semnalat deja că va permite ca deficitul fiscal să ajungă la 3,2% din PIB atât în acest an cât şi anul viitor pentru a putea să finanţeze măsurile sociale.

Opinia Cititorului ( 40 )

  1. DE ce ne-ar interesa ce spun cei de la S&P ? Cine este defapt aceasta agentie sa ne dea note ? Interesele cui le serveste? Despre cetatenii inrobiti de ce nu vorbeste nimeni. Nu cere nimeni sa ne plateasca cineva creditele vrem doar dreptate nu sclavie . Ce se intampla in Polonia este incredibil pentru noi dar foarte corec. Bancile trebuie sa isi asume nu numai clientii. Asta inseamna dreptate si corectitudine. Asta inseamna ca un presedinte de tara sa nu stea in genunchi in fata a 4 bancheri

    1. Standard and Poors este o agentie de pe urma careia unii se iau inainte sa faca investitii. Cam se adevereste ce ziceam cu efectele populismului, nu? Daca Polonia vrea sa se intoarca economia de tip socialist si la uzinele Predom, atunci totul e chiar ok. Daca nu, atunci consecintele sunt foarte grave asupra economiei. E cam ce spuneam, intr-un munte de jigniri, ca se va intampla la noi pe langa blocarea creditarii si a pietei imobiliare, constructii, materiale, etc. Tot optimismul pietelor mai sus enumerate, afisat la inceput de an, se poate stinge intr-o secunda daca se iau masuri de gen Polonia. Asta e problema, ca tre' sa ne gandim si la altii din tara, nu numai la noi. Daca S&P ne da si noua o "palma" de genul asta...sa zicem ca nu e deloc prea bine.

      probabil tot polonia o sa plateasca prin dobanzi mai mari atat la credite acordate de catre banci cat si la cele primite de catre statul polonez. nu mai zic de posibile exituri din anumite industrii afectate de aceste legi, precum cea bancara sau imobiliara.

      nu stiu daca trebuie urmat orice exemplu negativ pe care il vedem in lume. legat de darea in plata, cum vi se pare: daca pretul locuintei scade, o dau in plata daca pretul creste, ii dau si bancii o parte din crestere. legea asta a darii in plata are sens doar aplicata neretroactiv si doar pentru cazurile speciale, de oameni fara posibilitati. asa cum este propusa in romania, toti "investitorii" imobiliara care au cumparat mai multe apartamente sau au dezvoltat bloculete etc ar putea sa primeasca o pomana si nu ar fi normal. 

      Cui sa dai de cedit pe pensionarilor?

      Multinationale lor nu iau de aici ca sunteti prea scumpi. 

      Cauta-ti de lucru, vezi industria auto are nevoie de un "Chinez" acolo. De lucru iti dau bani mai vezi tu.

      ...doua banci (de-alea de dau credite si dupa aia te scot afara din casa) pe aceeasi strada, la cativa metri una de celalata, si vreo trei farmacii la fel - cum am vazut zilele trecute pe o strada din Sibiu, multumesc frumos, nu avem nevoie. Inseamna ca am inteles ceva gresit...

      Oare este nepoliticos daca afirm ca ar trebui sa ne doara fix la 2 m daca nu mai stam capra la S&P, Finch si alte dude ?

      Cu câteva zile înaintea falimentului din 15 septembrie 2008, Lehman Brothers era încă notată în categoria „investissement" de cele trei mari agenţii.

      ...mai multe nu ar fi de spus! 

      O fi dar daca noi avem probleme asta nu inseamna ca trebuie sa le facem si altora. Tocmai asta ziceam, eu stiu personal un caz de oameni care anul acesta vor sa vina in tara, sa isi contracteze un credit si care sa inceapa o viata aici. Oamenii sunt in Suedia, daca vreti va si pun in legatura cu ei sa nu imi aud vorbe ca se spun minciuni, postaceli sau mai stiu eu ce. Ce facem cu oamenii astia domnule Dan? Eu asta tot intreb si nu primesc decat balacareli. Ce facem, ca orice efect negativ al legii asteia se traduce in ANI in plus de stat pe usi straine, departe de familii!?

      Este laudat ce fac Polonezii si ar trebui sa ii urmam si noi si toti cei care i-si cunosc drepturile. Vezi S&P o sa dea un rating din burta ca sa pedepseasca Polonia, dar daca Polonia nu o fi singura ci or fi vreo 10 tari, e vor face investitotii, tin banii la banca? Ce crezi ca o sa se intample cu dobanzile or sa scada si mai mult? Realitatea economica, nu are nici o legaturra cu ratingurile SP de mult timp, si cred ca investitorii stiu asta. care era ratingul SP pentru Spania in 2005, 2006, 2007 si cati s-au fript?

      Chiar te rog trimite- l la redactie, sa vedem daca ia credit din tara, cash sau credit din Suedia.

      Sa nu cumva sa te puna necuratul sa trimiti vreun contact cuiva, in caz ca nu vrei sa iti gasesti cunostiintele pe diverse pagini de net cu etichete ca: "curve, clasa muncitoare, putori, scursori, handicapati sau inconstienti" !!! Ce e chiar atat de greu de inteles domnule anonim? Anul acesta vor sa vina in tara, sa contracteze un credit si sa inceapa o viata aici. Clar nu vin cu cash, nu cu credit de acolo. Intrebarea omului e chiar plina de bun simt dar nimeni nu poate da un raspuns la ea, oricat de des ar fi adresata. Ce se intampla cu oameni in situatia asta? Oameni care nu pot asculta sfaturile unor "experti" de gen nea Gigi Piperea, pentru ca i-ar costa niste ani din viata. Daca e sa ne luam dupa ce spunea Gigicu' Piperea astazi nu ar mai trebui sa isi cumpere nimeni case, sa ia credite de studii cu alte cuvinte sa nu mai faca nimic, sa studieze in scoli de 2 lei si sa stea in case cu parintii pana la 50 de ani. Deci, atat voi cat si nea Gigi esuati tot timpul in a raspunde la o intrebare foarte esentiala: ce se va intampla pe viitor cu "inconstientii" care au "tupeul nesimtit" sa viseze la o casa a lor?

      Domne, pana acum nimeni nu a reusit sa raspunda la intrebarea asta, extrem de incomoda pentru voi, fara speculatii urechiste sau vorbe de duh de genul:"hai sictir, cin' te pune sa feti puradei pana nu iti iei casa?, esti o curva si iti trimit niste araboi pe tine sa te violeze". Sa vedem, se incumeta careva sa raspunda? E vreun curajos?  

      Noaptea e facuta sa dormi.

      Te inteleg tu asa iti castigi painea. 

      Bati campii baiete.

      Daca vine din Suedia sa ia credit aici inseamna ca e .... 

      Daca vine din Suedia si ia credit aici ce e mestere? Curve, betivi, prosti si alte apelative date de voi celor care nu va canta din struna? Control la cap fa-ti tu baiete ca se vede ca ai nevoie URGENTA.

      Vezi ca i-am mai spus unuia apropo de postaci si castigatul painii, nu ma enervati prea mult ca va public toate postarile in care marele lider Dan va indeamna la postaceala si injuraturi. TOT, in ordine cronologica, cu pagini, articole tot. Sa vada macar lumea cine e postac cu ADEVARAT!

      N-am inteles, acum ne dictati si la ce ora sa intram pe net sau pe Bursa? Vezi Gogule ca sunt unii de-ai vostri care comenteaza pe la 2-3-4 noaptea, daca s-ar duce dracu' la munca in loc sa se tina de prostii pe net poate chiar ar avea de rate si n-ar mai trebui sa aprinda lumanari la BNR ca sa ceara pomana! 

      Un maturator din Suedia cumpara un apartament de 50 000Euro cash.

      Am credit 0, doar un simplu cont bancar. 

      Iubesc Bursa. 

      Ai spor de noapte ?

      Unde publici postarile la sefi de banci in Viena? 

    Jos palaria pentru Polonia.

    Vedeti ARB ca nu se retrage nici O banca din Polonia. Ce o sa faca se apuca de imobiliare?

    S&P e avocatul bancilor? Acestia nici nu au mirosit Criza dar sunt mari experti. 

    1. Daca citesti cu atentie ce masuri s-au propus in Polonia, s-ar putea sa nu-ti mai convina.

      Una ar fi echivalarea ratelor pe care le-ai platit in franci, cu cele pe care le-a platit un imprumutat in lei. 

      Intr-o afacere riscul e 50-50%, bancile au facut 100% pt client.

      Aceste firme ar trebui sa aiba soarta Lehman Braders sau Wolksbank peste ocean,nu? 

      Unul care 1 ha de porumb, altul care are bani,forta de munca etc. lucra ha-ul si impart profitul sau pierderea 50-50% 

      La banci nu e asa ca au avur avocati buni,lobby si au facut 100% profit daca se face malai sau nu. 

      E corect, e moral?

      Băncile nu fac afaceri, dle Braders. Ai văzut tu pe undeva că banca cere 50% din profit? Dacă da, aia se cheamă investment banking, venture capital, private equity, alte chestiuni. Nu le amesteca pe ele cu afacerea bancară clasică de creditare. Ce ne-am prostit cu toții?

      Iti dau un exemplu credit 10 000 ron, in cca 5 ani am platit 20 000 ron. Am calculat cca 15-20 de comisioane.

      Mie mi se pare 100%, tie? 

      Aceasta in timp ce un magazin alimentar are cca 7-10% adaos- impozit cladire masina etc. 

      PIB in Romania a scazut cca 50%, firme s-au inchis, cca 500 000 locuri de munca ==> somaj, banca NU s-a inchis cum e posibil asa ceva?

      Au avut adaos asa de mare? 

      PIB-ul nu a scăzut cu 50%, ci cu vreo 12-13% în 2-3 ani.

       

      Sistemul bancar romanesc a concediat cam 20% dintre angajati dupa 2010. Volksbank a disparut. Carpatica mai are putin. RBS out. Citibank out (de pe retail). Millenium Bank out. Vrei falimente? Este mai bine o restructurare organizată, printr-o fuziune, decât faliment. Asculta la mine sfatul inteleptului. 

      Exemplul dat nu este concludent. Creditul nu a fost in lei ci intr-o moneda (lei sau euro, cum dorea clientul) LINKED TO CHF. Poate nimeni nu a inteles ce semneaza. Sunt credite legate de evolutia altei monede, a carei dobanda era mai favorabila la acel moment. Chiar si acum, dobanda la CHF pe plan international este printre cele mai mici, chiar negativa. CHF LIBOR este -0.7%. Deci, felicitari. Ati ales o moneda foarte buna, cu dobanda LIBOR foarte mica. Ce pacat insa ca sunteti platit in lei iar raportul CHF/RON s-a dublat. 

      In 2007 s-a miscat fundatia, foarte multe banci nu s-au inchis atunci.

      Am iesit din Comunism sa vad faliment, daca o societate se adreseaza nimenui. Surpriza in Democratie s-a inventat " prea mare pentru a da faliment" (locuri de munca, impozit etc) , e mai corecta gandirea comunista? 

      Ce nu s-au inchis Grecia, Banci, Peugeot etc. 

      Cand unul falimenteaza altul incearca sa nu mai faca aceeasi greseala. 

      Asa nu-l intereseaza daca face bine sau nu ex banca ajutor de stat, bail in, tiparit bani. 

      Daca este Comunism e ok, daca e Democratie e prost inteleasa. 

      Pib a scazut cu 50% cu toate ca datoria tarii este cca 60-80% ==> ca acele imprumuturi au fost pentru recapitalizarea bancilor si platim toti?

      Acei bani nici nu mai ruleaza in tara pt un tva impozit... 

      Cat era PIB in 2007? Dar in 2009, 2010, 2011? Cat este in 2014? Arata ca a scazut cu 50%.

      Google-it

      7 iun 2015 zf

      Romania a iedit fin criza....... 

      2007 era cca 100 

      2015 era cca 170

      Vezi grafic 

      ★ a iesit din criza. ...

      15 noi 2011 zf

      pib-ul Romaniei 

      2005 vs 2014

      Ce zici Cristi C? 

      mld euro/lei (scaderea de la 142 la 120 nu este de 50% iar in lei este si mai mica prin devalorizare):

      2007 125 euro 416 lei 

      2008 142 514 

      2009 120 501 

      2010 126 523 

      2011 133 557 

      2012 133 586 

      2013 144 625 

      2014 150 

      Din câte mă pricep eu, scăderea se calculează față de o referință din trecut (adică 2014 a scăzut față de 2007). Sensul de curgere a timpului nu ne permite să spunem că 2005 a scăzut față de 2014.

      Punctul 2.9, graficul e relevant.

      Matematic se poate: 2-3=-1

      Graficul vorbeste singur. 

      Ai cumparat Gazprom?

      Tu chiar nu intelegi ca S&P, BCE, BNR orice organism financiar din lume nu face nici cat o ceapa degerata in comparatie cu spusele lui Gigel Piperea. Fa-mi si mie o favoare, te rog, citeste si tu "predictiile" de viitor ale acestui mare expert in domeniul finantelor si bancilor si spune-mi ce parere ai.

      Nu încă. Dna Nabiullina trebuie să reușească să domolească rubla. Dacă se vede că o ia înapoi de la 80 ruble/USD, Gazprom are o bună intrare datorită suprapunerii a două puncte de minim: preț/acțiune în ruble aproape de min de 100 ruble și raport USD/rublă la 80 de unde ar trebui să o ia în jos spre 70-60. Rubla pare oversold dar parcă nu aș da încă USD pe ADR-urile Gazprom până când nu aș înțelege politica valutară a Rusiei.

      Unde sunt scrise aceste predicții?

      Uite, iti las aici din intelepciunea marelui finantist:

      Nu luati credite imobiliare sau de studii, nu utilizati credit carduri si, in general, evitati bancile anul acesta! Urmeaza o criza mult mai mare decit cea din 2008! 

      *********************** *****************************Consecinţele sunt foarte delicate pentru Europa. Consecinţele cele mai vizibile sunt în state, cum e Ungaria, care şi-au vândut nişte fabrici extrem de importante chinezilor, spre exemplu. Asta va fi consecinţa importantă se va vedea că vor fi afectate întreprinderi mari din Europa achiziţionate de chinezi. Din fericire noi nu am fost vânduţi chinezilor, ca să avem mari probleme de genul acesta, deşi s-ar putea ca proiectul de la Cernavodă, care a fost practic orientat către chinezi, să fie într-o situaţie delicată. Problema cea mai mare pe care o reprezintă aceşti cumuli de factori, reducerea la 18 dolari a barilului de ţiţei şi petrol şi criza din China, şi care va afecta România este deflaţia. Economia României este euroizată. Deflaţia duce în mod evident imediat la scumpirea euro faţă de orice valută. Euro va creşte puternic. În Romania, 60 poate 65 la sută din creditele ipotecare sunt în euro, precum ştiţi. Ghiciţi cam ce se întâmplă, cum vor fi afectate economia şi populaţia! S-ar putea ca oamenii cu credite în euro să treacă şi ei prin acelaşi calvar prin care au trecut cei cu credite franci elveţieni. Bineînţeles că oamenii vor afecta un volum de lei mai mare pentru a-şi plăti ratele, ceea ce înseamnă că se va reduce consumul.Vom cumpăra mai puţin din supermarket, ceea ce înseamnă că se va reduce încasarea TVA la bugetul de stat. Asta într-adevăr e un lucru care s-ar putea să ne afecteze. 

      - Deci prevedeţi un an negru pentru România?! 

      - Un an foarte dificil, foarte delicat, mai ales că avem şi două tipuri de alegeri. În perioadele de alegeri se fac cadouri alegătorilor. Mai ales că şi Isărescu a profeţit o deflaţie, s-ar putea ca chiar să se arunce bani pe piaţă, foarte mulţi, ca să se stimuleze consumul, să meargă inflaţia către 2 la sută, care e ţinta eternp a domnului Isărescu, 2 la sută nici mai mică nici mai mare. Si restul sunt tot felul de alte cadouri electorale care se pot face în perioada asta. 

      Oamenii să nu mai facă împrumuri, că urmează o criză mai mare decât cea din 2008 

      - Ce ar trebui făcut ca să micşorăm riscurile? Mă refer la populaţie... 

      - Nu aş veni ca în 2010, cu alte măsuri de austeritate, în condiţiile în care economia noastră a crescut, aş zice să păstreze echilibrul. Să nu se apuce domnii de la BNR să stimuleze consumul prin credite. Şi din păcate primul pas a fost făcut de cel mai macrostabil şi mai macroprudent din România, dl Isărescu, care către sfârşitul lui octombrie spunea românilor:" fiti atenti că de la anul se va scumpi creditul, luaţi acum credit că la anul s-ar putea să nu se mai poată!". Mi se pare neatent şi iresponsabil să stimulezi oamenii să se împrumute încă o dată. Eu aş zice că oamenii ar trebui să fie învăţaţi să consume numai ceea ce îşi permit, să nu mai facă împrumuturi , fiindcă urmează o criză mult mai puternică decât cea din 2008. Şi bineînţeles că, la fel ca şi în criza din 2008, nu va pierde bogatul, nu va pierde corporaţia multinaţională, nu va pierde Isărescu, ci va pierde consumatorul, cetăţeanul de rând. La ora actuală asta este principalul element al ideologiei de dreapta (care de fapt este o poreclă) se socializează pierderile şi se privatizează profitul. Pentru marii jucători ai economiei, socialismul în starea sa cea mai pură , adica te salvează statul, nu ai cum să intri în faliment, eşti prea mare pentru a falimenta, to big to let fail, în timp ce pentru cetăţeni e cel mai rău, cel mai sălbatic capitalism. Dacă e de pierdut, te bagă in faliment, te scoate din casă, n-are nicio importanţă că ai cinci copii. 

      - Spuneţi că în loc să ne pregătească pentru următoarea criză, de fapt autorităţi competente în domeniu ne îndeamnă să trăim scump şi mai mult decât ne putem întinde plapuma? 

      - Da, asta face BNR prin vocea cea mai autorizată a guvernatorului sau, Mugur Isărescu, care ştiti ca a făcut ditamai scandalul anul trecut că trebuie să fim foarte atenţi cu macroprudenţialitatea, dar el este primul care incalcă această idee de prudenţă. Cum îi spui unui om "imprumută-te acum, îndatorează-te acum pe următorii 25 de ani, că in 2016 va fi scump"? De ce nu-i spui "Nu te indatora! Nu te indatora, decât dacă ai neapărat nevoie! Nu de indatora să consumi de pe card cinci salarii într-o lună, urmând să plăteşti 28 la sută dobândă! Tu, studentule, nu te îndatora pe următorii 40 de ani pentru a-ti face studiile, încearcă să obţii o bursă de la stat. Nu te îndatora ca să îţi iei o casă, du-te şi ia o casa cu chirie, că e mai ieftin!". Oamenii să nu se îndatoreze, urmează un an foarte greu, o criză mult mai mare decât cea prin care-am trecut şi a cărei "factură" v-am detaliat-o. 

      QED, da, daca ai mai citit ce scriam in trecut! 

      P.S. Stii ce ma revolta? Faptul ca ineptiile astea vin din gura unui individ care are vreo 3 vile, masini si care se lauda ca cheltuie 80 de milioane lei vechi pe o vizita la doctor.

      Unul care nu stie cat de greu este si cate sacrificii fac unii ca sa studieze un pic mai bine, cat de greu e sa pleci cu bocceaua in spate o data pe an din chirie ca asa i se nazare proprietarului, cum e sa iti cresti copilul dupa fitele proprietarului care vine cu 5000 de conditii iar tu trebuie sa iti ti copilul de gura ca sa nu ramana pe drumuri si multe altele. Ma revolta ca am avut dreptate, ca exact asta se urmareste, descurajarea creditarii. O manipulare ordinara care sa il ajute pe el sa capitalizeze cat mai multa imagine de pe urma asa-zisei legi si sa faca prostimea sa nu constientizeze adevaratele efecte negative.  

      Se pricepe la lucrurile avocățești pe care le profesează dar la macro, m-a cam bulversat.

       

      Tot ce pot să spun în plus este ca Piperea să nu își mai ia informațiile de la Observator sau Știrile ProTV. Acolo a apărut așa: "Luaţi credite pentru locuinţe acum, pentru că la anul împrumuturile s-ar putea scumpi! Îndemnul este dat chiar de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care nu exclude ca dobânzile creditelor să crească. " 

       

      Poziția lui Isărescu a apărut în Bancherul în felul următor: "Inchei cu urmatoarea fraza: dominanta este totusi incertitudinea. Nu transmit niciun mesaj ca anul viitor cei care au luat credite ieftine vor avea un soc. Nu avem motive sa procedam in aceasta directie. 

       

      Probabil ca vom ramane prudenti, chiar cu inflatie negativa, si in perioada urmatoare, legat de rata dobanzii. 

       

      Nu spunem ca excludem sau ca s-a incheiat ciclul de reducere, pentru ca inca nu suntem in situatia aceasta. 

       

      Mai mult, nu spun catusi de putin ca suntem la sfarsitul ciclului de reducere a rezervelor minime obligatorii, pentru ca trebuie sa ne apropiem cu nivelurile lor de ceea ce se intampla in Europa. 

       

      Spun numai ca e o perioada de incertitudini mari. 

      Incercam, categoric, ca in primul rand sa nu pierdem ce-am avut, sa ramanem cu un credit relativ ieftin, sa nu ne grabim sa-l mai ieftinim pentru ca este destul de scazut si suntem unde trebuie." 

      Merci de raspuns ;)

    intr-o tara europeana masurile de ajutor ale debitorilor sunt ceva normal.orice masura de ajutor a imprumutatului in relatia cu profesionistul(banca) e privita drept populista.uitati un argument: mandria poporului polonez! prefer si eu o masura populista ca in Polonia!

    S&P si restul agentiile de rating si-au pierdut credibilitatea pentru ca nu au reusit sa prevada criza economica din 2008. au dat dovada de incompetenta, sunt zero

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb