PE PIEŢELE EXTERNE Cotaţia petrolului a câştigat 2% la finele săptămânii trecute

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 15 februarie 2021

Cotaţia petrolului a câştigat 2% la finele săptămânii trecute

Preţul futures al petrolului brut a crescut vineri, pe pieţele externe, alimentat de speranţele legate de un viitor pachet de stimulente economice în SUA. Preşedintele american Joe Biden face presiuni în sensul aprobării noului pachet de stimulente.

Cotaţia futures a petrolului brut american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în martie a urcat cu 2,1%, la 59,47 dolari barilul la Nymex, cea a ţiţeiului european Brent cu livrare în aprilie - tot cu 2,1%, la 62,43 dolari/baril la ICE Futures Europe.

De menţionat că Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a avertizat, vineri, că redresarea cererii de ţiţei va fi mult mai lentă decât s-a crezut anterior, în urma creşterii numărului de îmbolnăviri de Covid-19. OPEC anticipează că, anul acesta, cererea va creşte cu 5,79 milioane de barili pe zi (bpd), la 96,05 milioane bpd, estimarea fiind revizuită în scădere cu 110.000 bpd faţă de cea lansată luna trecută.

"Deşi economia mondială dă semne de redresare sănătoasă în 2021, cererea de ţiţei este slabă în prezent. Ne aşteptăm la o creştere a cererii în semestrul al doilea din 2021", notează raportul OPEC.

Perspectivele unei cereri mai slabe au determinat deja grupul OPEC+ (OPEC plus aliaţii săi din afara cartelului) să încetinească planurile de majorare a producţiei. În ianuarie, producţia de ţiţei a OPEC a urcat cu 180.000 bpd, la 25,50 milioane bpd.

Cartelul preconizează că producţia din afara OPEC va creşte cu 670.000 bpd, în 2021, faţă de 850.000, cât preconiza anterior. OPEC mai anticipează că cererea mondială pentru petrolul său va fi de 27,5 milioane bpd anul acesta, faţă de 27,2 milioane bpd, cât era previziunea anterioară.

Conform OPEC, activitatea economică îşi va creşte semnificativ ritmul după sfârşitul lunii iunie 2021, deoarece impactul pandemiei se va diminua, iar impulsul este aşteptat să fie susţinut de cererea revigorată, în special în sectoarele de servicii precum turismul, agrementul şi ospitalitatea.

Cu toate acestea, rămân numeroase provocări, inclusiv noile tulpini de coronavirus şi eficacitatea vaccinurilor împotriva mutaţiilor, conchide OPEC.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb