PE PRIMELE TREI LUNI DIN 2015 SIF Transilvania a luat locul SIF Moldova, în topul profiturilor

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 aprilie 2015

SIF Transilvania a luat locul SIF Moldova, în topul profiturilor

SIF Banat-Crişana, cel mai mare discount dintre preţ şi valoarea activelor

SIF3 Transilvania a urcat pe primul loc, în topul profiturilor înregistrate de SIF-uri, în primul trimestru, de pe ultimul loc, în perioada similară de anul trecut, în timp ce SIF Moldova a coborât, din frunte, în coada clasamentului.

"Primele trei luni din 2015 au fost slabe atât pentru SIF-uri, cât şi pentru Fondul Proprietatea", se arată într-o analiză a Prime Trasaction asupra situaţiilor acestor companii la 31 martie 2015. Analiştii notează: "Patru din cele cinci SIF-uri au avut profituri în scădere, în timp ce FP a încheiat trimestrul cu o pierdere de 8,5 ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut (n.r. -667,67 milioane lei, la 31 martie 2015). Doar SIF Transilvania (SIF3) a reuşit să îşi îmbunătăţească performanţele, trecând de la cel mai slab rezultat anul trecut, o pierdere de 367 mii lei, la cel mai mare profit în acest an, de 24 milioane lei. Cea mai mare scădere a profitului în rândul SIF-urilor a fost la SIF Moldova (SIF2), -99% (n.r. la 1,25 milioane lei) faţă de T1 2014. Aşa cum SIF3 a trecut de la cel mai mic profit în T1 2014 la cel mai mare profit în T1 2015, SIF2 a parcurs traseul în sens invers, trecând de la un profit de 135 milioane lei anul trecut la doar 1,2 milioane lei în acest an. Cea mai mică scădere a profitului, a fost cea de la SIF5 Oltenia, -17% (n.r. la 5,68 milioane lei), chiar dacă societatea a fost singura cu o scădere de activ net".

SIF1 Banat-Crişana a înregistrat un profit net de 18,51 milioane lei,în primele trei luni, în scădere cu 65,8% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce câştigul SIF4 Muntenia a scăzut cu 83,69%, la 17,37 milioane lei.

"SIF-urile au fost mai puţin vizibile în ultimul an, acest lucru fiind un rezultat al nemulţumirii acţionarilor faţă de politicile de administrare şi în mod deosebit, în ceea ce priveşte repartizarea profiturilor", ne-a spus Simion Tihon, broker la "Prime Transaction". Domnia sa a adăugat: "Cel mai interesant SIF, dacă ne uităm la discountul faţă de activul net, respectiv la structura portofoliului, aş spune că este SIF Banat-Crişana. Totodată, acesta este şi SIF-ul care a avut de suferit cel mai mult la capitolul încredere, în ultimul an".

După două luni bune, activele nete ale SIF-urilor au scăzut în martie, ajungând aproape de cele de la finalul anului trecut sau, în unele cazuri, chiar mai jos, potrivit analizei citate: "SIF3 a avut şi în acest caz o evoluţie atipică, având încă din luna februarie o scădere a activului net. Chiar şi asa, la finalul trimestrului a rămas cu un activ net puţin mai mare (n.r. 1,06 miliarde lei) decât cel din decembrie 2014. SIF Oltenia (SIF5) a avut la rândul său o evoluţie diferită de restul SIF-urilor, cu o scădere a activului net încă din prima lună a anului, din cauza ponderii mari a acţiunilor OMV Petrom (SNP) în portofoliu. Tot acţiunile SNP au fost cele care au tras în jos şi activul net al Fondului Proprietatea, acesta scăzând în fiecare dintre cele trei luni care au trecut din acest an".

Singura dintre cele şase societăţi care a avut o creştere mai consistentă a activului net este SIF Banat- Crişana (SIF1), cu un plus de 3,79% (la 1,66 miliarde lei) determinat de acţiunile bancare din portofoliu, acestea cumulând 38,72% din activul net al SIF-ului şi având o evoluţie peste media pieţei în primul trimestru al anului, conform raportului citat.

Analiştii mai precizează că discountul preţului faţă de activul net unitar a rămas la un nivel apropiat de cel de la finalul anului trecut, media la nivelul SIF-urilor ajungând la 42,64%, în uşoară scădere de la 42,84%: "Cel mai mare discount rămâne cel de la SIF Banat-Crişana, 54%, în ciuda creşterii de preţ din primele trei luni ale anului. Urmează SIF Transilvania, cu 45%, şi SIF Moldova cu 39%. Cel mai mic discount este în cazul SIF Muntenia, ale cărei acţiuni se tranzacţionează la 34% sub valoarea activului net unitar.

Fondul Proprietatea nu a reuşit să îşi atingă ţinta de maximum 15% discount faţă de activul net, acesta ajungând chiar să urce peste 29% la finalul primului trimestru din 2015".

Potrivit datelor transmise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF), în luna martie, SIF Moldova şi SIF Muntenia au avut cea mai mare lichiditate, în această perioadă tranzacţionându-se pe fiecare din ele 1,91% şi respectiv 1,54% din capitalul lor social, în cuantumul a 3.724 tranzacţii realizate pe SIF Moldova şi 2.152 tranzacţii pe SIF Muntenia.

Din punct de vedere al numărului de tranzacţii realizate, SIF Oltenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu având loc 2.007 tranzacţii ce au însumat 0,65% din capitalul social.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. De ani de zile sif 3 se intretine numai din vanzari de active si acelea mostenite de la statul roman.In ultimii 5 ani niciodata nu si-au acoperit nici macar costurile de functionare din actv de baza.Cum justifica FERCALA salariul de 850 de milioane lei leunar ?

    1. la fel cum justifica Ceocea salarul dublu fata de Fercala

    La SIF3 se bat doua panarame comuniste :Fercala si Fratila ,vezi rezultatele de la SIf 3 si CMCM.....cum pot fi inlaturati acesti indivizi greu de spus.

    1. Fercala nu face decat sa stoarca sif3 pentru el si acolitii lui.

      Tentaculele lor sunt foarte intinse si ramificate. Fac tot ce vor cu banii nostri ai actionarilor, jefuinde-ne fara frica. Cred ca numai DNA poate pune capat acestui jaf si sa-i traga la raspundere. Vedeti documentele de vot pentru AGA care sunt facute astfel incat sa nu poata fi trasi la raspundere.

      FERCALA e un infractor greu de inlaturat si tras la raspundere

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb