Senatul a decis, ieri, cu unanimitate (81 de voturi din 81 de parlamentari prezenţi la şedinţa plenului), amânarea intrării în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor cu doi ani, până la 1 ianuarie 2022. Votul a avut loc după ce Cabinetul Orban a aprobat, marţi seară, proiectul legii pe justiţie pentru care dorea să îşi angajeze răspunderea în Parlament şi care prevedea o amânare a acestei reglementări până la 1 ianuarie 2021.
Senatul este forul decizional cu privire la acest proiect de act normativ, care va fi trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.
Amintim că pensionarea anticipată a magistraţilor, după 20 de ani de activitate, a fost introdusă de către PSD, ALDE şi UDMR în timpul modificărilor aduse legilor justiţiei în perioada anilor 2017-2018.
Prin acelaşi proiect de lege - 681/2019 - aprobat ieri, senatorii au decis să proroge pentru 1 ianuarie 2021 termenul de la care numărul judecătorilor în completurile de la instanţele inferioare va creşte de la doi la trei membri.
Cele două modificări au fost făcute prin amendamente aduse proiectului de lege pentru aprobarea OUG 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.
Raportul de admitere cu cele două amendamente a fost adoptat în Comisia juridică cu majoritate de voturi pentru, fiind exprimată o singură abţinere.
Dezbaterea celorlalte două ordonanţe privind legile Justiţiei care vizează, printre altele, modificări legate de vechimea pentru accederea în Institutul Naţional al Magistraturii (OUG 7/2019 şi OUG 12/2019), au fost amânate pentru luna februarie, la începutul viitoarei sesiuni parlamentare.
Practic, prin decizia Senatului, în pachetul legislativ pe care Guvernul doreşte să îşi asume răspunderea, la capitolul justiţie, a rămas doar modificarea vechimii pentru accederea în magistratură şi a perioadei de pregătire din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii.
Senatorul Vlad Voiculescu (USR) a precizat, imediat după votarea proiectului de lege: "Am votat pentru această lege, deoarece este necesară prorogarea termenelor respective pentru evitarea colapsului sistemului judiciar. În opinia USR, această dispoziţie a pensionării anticipate a magistraţilor ar trebui abrogată şi nu prorogată. Este ridicol însă că PSD spune că salvează România de colapsul sistemului judiciar, în condiţiile în care tocmai social-democraţii au provocat acest colaps".
Senatorii PNL au susţinut că, deşi au votat pentru proiectul de lege, consideră că OUG 92/2018 este la fel de neconstituţională. Liberalii consideră că, prin votul de ieri, au întârziat efectul nociv a ceea ce a propus PSD, şi au anunţat că îşi vor asuma obligaţia de a aborga şi alte prevederi ale ordonanţei respective care continuă să producă efecte nocive în domeniul justiţiei.