PENTRU "A APĂRA INTERESUL NAŢIONAL"  Premierul le-a propus sindicatelor suspendarea grevelor până pe 6 decembrie

G.G.
Ziarul BURSA #Politică / 9 octombrie 2009

Premierul le-a propus sindicatelor suspendarea grevelor până pe 6 decembrie

Premierul Emil Boc le-a solicitat, ieri, partenerilor sociali suspendarea grevelor până pe 6 decembrie, când este programat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. "În contextul actual al crizei, în contextul actualei situaţii politice din ţară, în contextul viitoarei campanii electorale care se declanşează pe 22 octombrie, am propus sindicatelor şi patronatelor, ca o formă de responsabilitate faţă de români, să realizăm un moratoriu, să avem de-a face cu o suspendare a grevelor şi a acţiunilor de protest până pe 6 decembrie, pentru a apăra interesul naţional al ţării", a spus Boc, la Ministerul Muncii. El a subliniat că, în acest moment, este nevoie să se lucreze "raţional", să se ia decizii care să diminueze efectele negative ale crizei economice şi, în acelaşi timp, este necesar să nu se "politizeze" campania electorală cu acţiuni de natură grevistă şi care "să pericliteze soarta celor 22 de milioane de români".

Sindicatele acceptă un salariu minim de 705 lei, patronatele solicită deductibilităţi fiscale

Sindicatele sunt dispuse să accepte majorarea salariului minim garantat în plată pentru 2010 la 705 lei, faţă de 740 lei cât solicitau anterior, în timp ce patronatele ar putea accepta acest nivel, dar cu unele condiţii.

Preşedintele confederaţiei patronale UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci, a declarat ieri, la Ministerul Muncii, la finalul negocierilor dintre autorităţi, patronate şi sindicate, că patronatele pot accepta majorarea salariului minim la 705 lei sau chiar mai mult, dar cu condiţia să se renunţe la aplicarea coeficienţilor din grila contractului colectiv de muncă la nivel naţional, care ar duce la majorarea corespunzătoare a salariilor şi la creşterea fondului de salarii cu 17,7 la sută, nivel inacceptabil pentru situaţia actuală a economiei româneşti.

De asemenea, patronatele au solicitat ministrului interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor Publice, neimpozitarea diferenţelor cu care vor fi majorate salariile mici, între salariul minim şi până la 1.000 lei. Pentru această diferenţă vor fi plătite numai contribuţiile de asigurări, dar nu şi impozitul pe venit, numai pentru primele şase luni din 2010.

Patronatele vor ca în 2010 să fie majorate numai salariile mici, iar fondul total de salarii să crească numai în funcţie de productivitate. Angajatorii ar urma să plătească diferenţele între salariul minim şi pragul de 1.000 de lei din marja de profit sau din reducerea anumitor costuri.

Reprezentanţii guvernului şi cei ai partenerilor sociali se vor întâlni din nou luni, pentru a discuta despre nivelul salariului minim pentru 2010.

Pogea: Agreăm creşterea salariului minim pe economie, ca principiu

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, ieri, după întâlnirea cu confederaţiile sindicale, că Guvernul agreează creşterea salariului minim pe economie, ca principiu. Oficialul a admis că această majorare este o necesitate atât pentru creşterea puterii de cumpărare a salariaţilor, dar şi a veniturilor, pentru a asigura în timp în cadrul politicii salariale o convergenţă reală cu salariile altor state care au intrat în Uniunea Europeană.

În opinia acestuia, fondul de salarii, care este un element de bază în cadrul cheltuielilor companiilor, indiferent că sunt publice sau private, va trebui să crească limitat şi să ţină cont de condiţiile macroeconomice recente, de faptul că România se află într-o perioadă de criză, iar din prezentarea cadrului macroeconomic pentru 2010 nu se întrezăreşte o creştere pozitivă certă.

"Discutăm despre o creştere în jurul valorii zero, pentru că şi ultimele prognoze ale Comisiei Europene arată pentru anul viitor cifre care nu înseamnă neapărat o trecere în zona pozitivă, însă spun că se menţine o mare impredictibilitate, motiv pentru care dorim să fim foarte prudenţi. Aici vreau să apreciez extrem de pozitiv propunerea patronatelor, ca cel puţin şase luni să avem în vedere ca salariul minim să nu crească, această perioadă urmând să ne dea o mai mare certitudine în aprecieri, după care vom lua decizii", a explicat Pogea, citat de Agerpres.

Şeful de la Finanţe a spus că a mai fost o propunere, pe care o va lua în considerare, respectiv aceea de a se majora acest salariu minim, iar pentru intervalul de creştere până la 10 milioane lei să se aplice o deductibilitate fiscală.

"Primul efect ar fi că am albi salariile din economie, întrucât antreprenorii ar mări aceste salarii, iar ele, nefiind supuse impozitării, nu le măresc direct costurile. Vor plăti, în schimb ,impozit doar pe contribuţii, acestea constituindu-se în venituri la bugetul de stat", a explicat ministrul de Finanţe. Ceea ce este mai important, a subliniat Pogea, este faptul că numărul de salariaţi care vor avea asigurări pentru viitor şi pensii va creşte.

Potrivit oficialului de la Finanţe, din primele estimări, este vorba despre circa 2,5 milioane de persoane care au salariul sub 10 milioane. "Am putea discuta că această reducere are un impact negativ de vreo 360 de milioane lei, în sensul că 16 la sută din baza de impozitare generează o pierdere de venituri, dar avem un alt câştig: creşterea contribuţiilor şi faptul că aceşti oameni vor avea pensii şi, în plus, veniturile lor devin oficiale. Oarecum, încercăm să reducem evaziunea fiscală. Acest lucru îl analizăm şi să îl prezentăm la proxima întâlnire", a precizat Gheorghe Pogea.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb