PENTRU A SCĂPA DE CONDAMNARE ÎN CAZUL ACUZĂRII DE SPĂLARE DE BANI Ciorcilă îşi ia ca scut Banca Transilvania

ALEXANDRU COSTEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 iunie 2014

Horia Ciorcilă îşi ia ca scut Banca Transilvania, al cărei şef este, în procesul în care este acuzat de spălare de bani prin firmele off-shore din Cipru.

Ajuns în ultima Instanţă cu acest dosar, bancherul a părut să ceară clemenţă judecătorilor, zilele trecute, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), invocând faptul că o condamnare a sa ar aduce grave prejudicii băncii pe care o conduce.

Ciorcilă a spus că nu a dorit să vorbească în cursul procesului despre situaţia firmelor sale off-shore din Cipru - care, din cauza crizei financiare, au ajuns în 2009 în situaţia să fie executate silit de băncile de la care obţinuseră credite de 80 de milioane de euro, respectiv Alpha Bank şi Bank of Cyprus - pentru a nu-i fi afectată imaginea personală şi cea a băncii.

"Nu cred că este normal să se discute despre lucrurile acestea, pentru că eu am poziţia pe care o am şi poate fi un prejudiciu de imagine potenţial adus Băncii Transilvania", a declarat Ciorcilă, în Instanţă.

Horia Ciorcilă şi avocatul său au sugerat că prejudiciul de imagine care ar putea fi adus băncii în cazul unei condamnări s-ar asemăna cu situaţia grea prin care a trecut Banca Transilvania la sfârşitul lui 2008, când aceasta a fost victima unor "atacuri mediatice şi informatice", în urma cărora banca a pierdut lichidităţi importante şi numai intervenţia BNR şi o infuzie de capital din partea BERD (acţionar majoritar în bancă) au salvat-o, arată bancherul.ro.

"Când un preşedinte de bancă are credite de 80 de milioane de euro şi urmează să fie executat silit, imaginea acestuia în mediul de business este afectată. De asemenea, există riscul existenţei unor consecinte negative asupra Băncii Transilvania", a spus avocatul lui Ciorcilă.

Avocatul a mai sugerat că o eventuală schimbare a lui Ciorcilă de la conducerea băncii ar putea afecta serios instituţia financiară.

"Încă există riscul ca, în urma acestui prejudiciu de imagine, să aibă loc schimbări în cadrul băncii, schimbări care i-ar afecta stabilitatea, ceea ce nimeni nu doreşte în acest moment, acesta fiind motivul pentru care noi nu am adus argumente şi dovezi în privinţa unor acuzaţii aduse lui Ciorcilă", a precizat avocatul.

Procurorii au adus probe bazate pe un raport de investigaţie al firmei de consultanţă americană Alvarez&Marsal, realizat pentru banca centrală a Ciprului. Din acest raport rezultă că Ciorcilă, împreună cu alte persoane din conducerea băncii, ar fi încheiat un acord secret cu şefii Bank of Cyprus pentru ca aceasta să preia o parte importantă din acţiunile TLV.

Potrivit raportului, Ciorcilă ar fi făcut afacerea cu Bank of Cyprus în condiţiile în care firmele sale off-shore din Cipru aveau credite luate de la banca cipriotă încă din 2006, dar pe care nu le mai putea rambursa în 2009, din cauza crizei financiare. Procurorii spun că în urma tranzacţiilor ascunse, Ciorcilă ar fi câştigat aproape 21 milioane lei, sumă pe care anchetatorii urmează să o confişte dacă Horia Ciorcilă va fi condamnat, potrivit site-ului "bancherul.ro".

Avocatul lui Horia Ciorcilă a precizat în faţa Instanţei că procurorii au scos la iveală fapte "profund prejudiciabile" pentru clientul său.

Ciorcilă a dat vina, marţi, la ICCJ, pe procurorii din Cluj pentru acest proces, pe care i-a acuzat că nu înţeleg cum se fac tranzacţiile pe piaţa de capital.

Horia Ciorcilă a mai motivat: "Tot acest proces este legat de faptul că există o neînţelegere profundă la nivelul Parchetului Cluj asupra modului în care se fac tranzacţiile pe piaţa de capital. Banca Transilvania operează pe piaţă de 18 ani, avem brokeri, precum cei pe care-i vedeţi aici, Jurcovan (n.r. Radu Jurcovan) şi Dascăl (n.r. Dan Dascăl), oameni cu profundă experienţă, noi folosim avocaţi, experţi, consultanţi în tot ceea ce facem, este exclus să greşim. Nu am primit niciodată, nici eu personal, nici firma, în 20 de ani de existenţă, nicio sancţiune, nicio amendă, în afară de premii şi aprecieri. Acum suntem acuzaţi într-un proces care mi s-a părut tot timpul absurd pentru nişte tranzacţii deal. Acestea sunt, însă, banale, se fac de 17 ani în fiecare zi tranzacţii pe piaţa deal. Care este diferenţa dintre această tranzacţie şi alte vânzări făcute de Banca Mondială, de BERD la BRD? S-au făcut la fel, negociate, nu există nicio diferenţă faţă de aceasta. Însă noi am fost aleşi de Parchetul din Cluj în urmă cu cinci ani, care ne-a făcut mai multe dosare".

Preşedintele Băncii Transilvania a invocat în apărarea sa faptul că tranzacţia cu acţiunile TLV, realizată prin intermediul firmei off-shore Dodworth, nu a fost realizată de el, ci de Radu Octavian, cel căruia i-a vândut firma.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, la sfârşitul săptămânii trecute, cererea lui Horia Ciorcilă să nu ia în considerare raportul firmei americane de consultanţă Alvarez&Marsal, realizat pentru Banca Centrală a Ciprului, deşi avocatul său a susţinut că acesta nu are legătură cu cazul în care omul de afaceri este acuzat de manipulare de piaţă şi spălare de bani.

Marţi a avut loc ultima înfăţişare a şefului Băncii Trasnsilvania în faţa Instanţei, urmând ca, miercuri, 2 iulie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să dea sentinţa finală în acest proces.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Ca sa vezi! Colaborarea lui Ciorcila si Radu Octavian in CA la sif2 e mai complicata decat parea.

    ... sa-ti fie , Ciordila ! Rusineeee !!!!!

    adica din ce spune ciorcila radu Octavian e complice la spalare de bani????

    pai de unde crezi tu ca radu Octavian a devenit mare actioner la sif2 cind el are toate firmele in insolventa.metoda este clasica.

    nu e deloc complicat ptr. ca sint tovarasi de ciordeala.

    Cea mai mare parte din banii SIF2 sunt la Banca Transilvania.

    Ceocea este membru bine remunerat in CA al BT 

    Ciorcila este membru la fel de bine remunerat al CA SIF2 impreuna cu partenerul sau Radu Octavian. 

    Radu Octavian a dus la faliment tot ce a administrat 

    Ciorcila are datorii de 80 mil euro. De aici si foamea de bani exprimata prin recompense materiale nesimtite , ptr felul in care a stiut sa atraga banii SIF2 in banca sa 

    Vai de actionarii SIF2 daca Ciorcila va fi condamnat iar BT va avea probleme. 

    In nici un caz actuala conducere a SIF nu se va simti vinovata ,

    Oricum remarcabil ptr conducerea bancii Transilvania , cum a stiut sa treaca cu bine peste anii de criza.

    1. gogoasha e umflata la maxim ... o sa explodeze in curand !

      poti fi mai exact. ce e umflat?

      Gogoasa, gagauta. 

    In SUA daca falimentezi companii ai 6 ani interdictie de a mai efectua activitati entreprenoriale pe teritoriul SUA.

    In Romania falimentam ce administram, dam tepe la banci din Romania si Cipru, si suntem autorizati de ASF pentru functii de administrator la societati de investitii financiare.  

    Domnilor de la ASF cum stam cu codurile de conduita si etica referitor la persoane care administreaza portofolii de active financiare de SIF-uri, in care actionari sunt mii de romani care trebuie protejati de ciorditori. 

    Voi de la ASF inchideti ochii la trafic de influenta, conflict de interese, si "mangleala ca la usa lui Bercea Mondial". 

    Iar chiar acum se voteaza CRA-ul lui Bilteanu si Ciorcila la SIF4, cu toti specialistii si independentii de care acesti mafioti ai pietei de capital sunt in concert.

    "To big to jail"????? ...daca la Adamescu si Rusanu s-a putut, se poate si la Ciorcila, Bilteanu si Ursache 

    In esenta Ciorcila tot ce a facut a facut cu bani luati imprumut.Si cablu si banca si constructii si etc. Ce avem aici e un caz clasic si banal de tranzactionare in marja scapat de sub control. Ciorcila a gajat actiuni TLV pentru a face rost de cash cu scopul de a cumpara si mai multe actiuni TLV. E vorba de anii de crestere agresiva a actiunilor TLV. Firmele sunt doar bidonasele folosite pentru imprumuturi. In 2008 cind au cazut bursele valoarea TLV a coborit dramatic dar valoarea cashului imprumutat de Ciorcila a ramas la acealasi nivel. Cine a citit despre tranzactionat in marja intelege conceptul. Bank of Cipru decit l-a executat pe Ciorcila pentru ca era in imposibilitatea de a-si plati in continuare dobinzile la cashul imprumutat. Atit. Omul e o victima a propriei lacomii. ***Calmati-va ca si voi ati muscat nu o data un pic(sau un mic) in plus desi erati cu burta plina si v-ati simtit rau.

    1. Lacomie, in sus, lacomie in jos, dar de ce pierderea rezultata trebuie platita de actionarii mici si neprotejati ai SIF-urilor?

      nu exista pierdere inaripatule :) din contra. lacomia lui ciorcila a scos in 4 ani de criza TLV afara din marasmul de dupa 2008. vezi ce e pe la bcr brd etc. TLV e OK

      Da macar un exemplu despre felul in care platesti tu (pentru Ciorcila).

      Sa presupunem ca avem una bucata pensionar, care are 1000 actiuni SIF2; contravaloarea banilor de inmormantare. Daca pensionarul mai traieste 4 ani ormasii lui vor lua praful de pe toba pe actiunile alea. DE CE oare, pentru ca Ciorcila, Radu Octavian, Ceocea, Doros, Miron, Hrebenciuc si Hanga au vandut ce era vandabil si au cumparat bidoane care in maxim 3 ani vcor fi golite. Te-ai prins Nene, au ba?

      sifoanele e golite metodic de 20 ani. acum doar ca nu le mai pune deloc in pahare si la pensionari. ce e nou sub soare?!? sa vinda pensionaru SIF2 ca dividend nu mai traieste sa vada si sa puna banii sub saltea. Iar daca nu stie ca are SIF2 sau e mort pensionaru nici ca mai conteaza.

    "noi folosim avocaţi, experţi, consultanţi în tot ceea ce facem, este exclus să greşim."

    CORECT. toti cei care gresesc sau fura si sunt prinsi e cu 4 clase si nu au bani de experti. aveti dreptate 

    vedeti ca in ca lasif2 exista si un nene care se numeste radu hanga acesta fiind omul lui ciorcila si care stie totul despre toate combinatiile financiare ale sefului sau.

    Modest acest domn Cordeala!... Nu am primit niciodată, nici eu personal, nici firma, în 20 de ani de existenţă, nicio sancţiune, nicio amendă, în afară de premii şi aprecieri....a uitat sa spuna de recomensele - in actiuni, de milioane de euro. 

    Oricum remarcabil ptr conducerea bancii Transilvania , cum a stiut sa treaca cu bine peste anii de criza.

    1. Remarcabil: in stil mafiot, ocolind fiscul si legile din Romania, adica pagubos pentru stat/natie. 

    O opinie domnule Bestea!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb