"Solicităm minim o treime din bugetul naţional pentru administraţia publică locală", a spus Negoiţă, edilul sectorului 3 din Bucureşti, adăugând: "Am speranţa că vom găsi înţelegere şi că vom reuşi să găsim un nivel de discuţie către normalitate. În cadrul întâlnirii Asociaţiei Municipiilor din România am stabilit că ne menţinem punctele de vedere referitoare la cotele din impozitul pe venit şi, de asemenea, pot să vă spun că am făcut o analiză comparativă cu tot ce înseamnă administraţie publică locală în Uniunea Europeană. Administraţia publică în UE are pondere în bugetele ţărilor locale între 30% şi 60%. România este cea mai subfinanţată administraţie publică locală din Europa, cu o cotă undeva sub 20%".
Negoiţă a argumentat, citat de news.ro: "Noi ne ocupăm de la sănătate, educaţie, transport, infrastructură, salubritate, la tot ce înseamnă parcuri, locuri de joacă, spaţii verzi. Toate sunt la administraţia publică locală. 70% din tot ce înseamnă servicii publice sunt asigurate de către administraţia publică locală şi nu avem nici măcar 30% din buget. Consider că este profund în neregulă".
Reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România s-au întâlnit, ieri, cu consilierul Darius Vâlcov şi cu ministrul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici.
Luni, primarii de municipii acuzau Guvernul de lipsă de transparenţă în construcţia bugetului pentru anul 2019 şi afirmau că este pentru prima dată când nu au fost consultaţi, ba - mai mult -, solicitările lor privind dialogul au fost refuzate. Primarii acuzau că au aflat din presă că bugetul ar urma să fie aprobat până joi, fără ca problema banilor alocaţi Unităţilor Administrativ Teritoriale (UAT) să fie dezbătută.
La finalul întâlnirii dintre conducerea Asociaţiei Municipiilor din România, ministrul Eugen Teodorovici şi Darius Vâlcov, consilierul premierului, primarii marilor oraşe din ţara noastră s-au declarat nemulţumiţi de proiectul de buget pentru 2019.
Ei solicită în continuare ca impozitul pe veniturile locale să rămână în totalitate la municipalităţi. În proiectul de buget este prevăzut ca primăriile să primească doar 45% faţă de 60% cât au primit în 2018, iar alocaţiile de la bugetul de stat către consiliile judeţene se majorează de la 18% cât au fost în 2018, la 30%.
AMR a anunţat că va avea o nouă întâlnire, astăzi, la prânz, iar dacă Guvernul nu va ţine cont de revendicările sale, primarii de municipii vor protesta în faţa Palatului Victoria.