Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a raportat, pentru anul trecut, un profit net preliminar de 7,9 milioane de lei, în scădere cu 13% faţă de cel din 2020, în condiţiile creşterii cheltuielillor operaţionale cu 9% şi a menţinerii constante a veniturilor, conform situaţiilor financiare publicate de operatorul pieţei noastre de capital, astăzi, pe propriul site.
Pentru cele douăsprezece luni ale anului trecut, veniturile operaţionale ale BVB s-au situat la 26,6 milioane de lei, nivel similar cu cel din anul 2020, avansul veniturilor din admiterea şi menţinerea emitenţilor (+78%) şi din vânzarea de date bursiere (+85%), acoperind parţial scăderea veniturilor din tranzacţionare de 10%, din care veniturile din tranzacţii cu acţiuni - piaţa principală (-9%) şi venituri din oferte publice (-49%), în timp ce veniturile de pe piaţa Aero au crescut de patru ori, se arată în raport.
Pe de altă parte, cheltuielile operaţionale au fost de 19,28 milioane de lei, cu 1,57 milioane de lei mai mari decât cele din anul anterior, dinamică generată, în principal, de noi proiecte de dezvoltare şi promovare a BVB şi a pieţei de capital, cu focus asupra promovării emitenţilor, cele mai importante fiind proiectele BVB Research HUB & ESG, precum şi de proiectul de Rebrading a Bursei de Valori Bucureşti. Această creştere a fost compensată parţial de scăderea unor cheltuieli, în principal de consultanţă, în condiţiile în care în primul trimestru din 2020 au fost înregistrate cheltuieli de tip "one off" pentru proiectul Contrapărţii Centrale.
În aceste condiţii, profitul operaţional al operatorului pieţei noastre de capital pentru anul trecut a fost 7,33 milioane de lei, în scădere cu 18% faţă de cel din 2020.
Venitul financiar net al BVB s-a ridicat 2,06 milioane de lei, mai mare cu 27% faţă de cel din anul anterior, evoluţei generată de veniturile nerealizate din diferenţe de curs valutar, faţă de cheltuielile nerealizate din diferenţe de curs valutar în cele douăsprezece luni ale lui 2020.
Contrapartea Centrală, entitate ce va facilita relansarea pieţei de derivate şi care conform planului bursei va fi funcţională până la finele acestui an, nu a înregistrat venituri operaţionale în 2021. Cheltuielile CCP.RO s-au ridicat la 7,33 milioane de lei, cu 74% mai mari decât cele din 2020 şi au la bază, în principal, cheltuieli cu personalul şi remuneraţii în valoare de 2,86 milioane de lei, comparativ cu cele 1,24 milioane de lei din anul anterior, ca urmare a creşterii numărului de salariaţi şi cheltuieli cu serviciile prestate de terţi (consultanţa oferită de CC&G), de 3,58 milioane de lei.
La nivel de grup, Bursa de Valori Bucureşti a raportat un profit net de 5,02 milioane de lei, faţă de cele 6,26 milioane de lei din anul anterior.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2022, 11:27)
Il rezolva Dragoi (cu gasca) si pe-asta!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2022, 14:29)
Asa e cand intra Dragoi peste tot.
Zici ca parjoleste totul in calea invadatorilor.
Avem modele Sif 1, Sif 4, Sif 5, mai nou BVB.