Preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei Cocor Turism Neptun, Daniel Stoica, a anunţat că vrea să renunţe la procesele pornite împotriva SIF Transilvania. Stoica a contestat majorarea capitalului social decisă la Adunarea Generală a Acţionarilor SIF-ului din 2007. Motivul este că societatea de investiţii financiare a intrat în acţionariatul Cocor Bucureşti.
Stoica a declarat că "în principiu, vrem să stingem toate litigiile dintre Cocor Turism şi Cocor Bucureşti cu SIF Transilvania, inclusiv procesul meu legat de majorarea de capital a SIF-ului". "Am ajuns la concluzia că nu mai avem de ce să ne judecăm, pentru că după intrarea SIF-ului în acţionariatul Cocor Bucureşti procesele ar duce la bani pierduţi atât pentru noi, cât şi pentru SIF Transilvania. SIF-ul a atacat în ultimii cinci ani toate deciziile AGA de la Cocor Turism în aproape 15 procese, iar pe de altă parte Cocor a contestat majorarea de capital de la SIF Transilvania. Până la urmă, după intrarea SIF-ului în acţionariatul Cocor Bucureşti am ajuns la concluzia că avem interese comune şi nu mai are rost să continuăm procesele", a mai spus Stoica.
• Procese din 2007
Acţionarii SIF Transilvania au aprobat, în aprilie 2007, dublarea capitalului social, de la 54,6 milioane lei la 109,2 milioane lei, prin capitalizarea profitului din 2006. Deciziile AGA au fost, însă, atacate în instanţă atât de Cocor Bucureşti, cât şi de Stoica.
În luna mai 2008, compania Cocor a pierdut, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un proces cu SIF Transilvania privind majorarea capitalului, însă procesele cu Stoica sunt încă în derulare. În urma deciziei instanţei, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a permis tranzacţionarea acţiunilor gratuite emise de SIF pentru dublarea capitalului, titluri care au fost blocate până la soluţionarea litigiilor.
SIF Transilvania a intrat în acţionariatul Cocor Bucureşti la 23 iunie, când a cumpărat de la SIF Muntenia (SIF4) un pachet de acţiuni reprezentând 8,87% din capitalul firmei, pentru 9,5 milioane lei. SIF Transilvania şi-a majorat ulterior participaţia la 10,25%.
Daniel Stoica a precizat că încă nu a fost stabilită modalitatea în care vor fi soluţionate litigiile cu SIF Transilvania, acestea urmând să fie decise la 3 august, în AGA de la Cocor Bucureşti. "Nu ştim cum vom stinge aceste procese, însă vom căuta modalităţile legale atât noi, cât şi SIF Transilvania. Am discutat şi cu cei de la SIF Transilvania despre acest demers şi au fost de acord", a spus sursa citată.
Acţionarii firmei Cocor Bucureşti vor analiza în august şi retragerea SIF Transilvania din acţionariatul Cocor Turism. Societatea de investiţii financiare deţine 26,6% din acţiunile Cocor Turism.
• Au propus şi un schimb de acţiuni
Cocor Bucureşti a încercat, în februarie 2008, să rezolve litigiile cu SIF Transilvania, propunând un schimb între pachetul minoritar de acţiuni deţinut de SIF la Cocor Turism şi titlurile pe care firma din Bucureşti le are la Euxin Constanţa, controlată de societatea de investiţii financiare. Nu s-a ajuns la niciun acord între cele două părţi, deoarece SIF Transilvania a refuzat încorporarea valorii unui teren din Constanţa în capitalul social al firmei Euxin.
Floriean Firu, vicepreşedinte al SIF Transilvania, a declarat că societatea de investiţii financiare este de acord cu începerea discuţiilor pentru rezolvarea litigiilor. "Este de dorit să găsim o soluţie amiabilă şi concretă pentru a termina aceste procese. SIF Transilvania nu s-a opus niciodată unei propuneri de încetare a litigiilor. Vom analiza propunerilor lor şi vom vedea ce vom face mai departe", a precizat vicepreşedintele SIF.