PENTRU CĂ L-AR FI FAVORIZAT PE NICOLAE POPA, Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare

V.B.
Miscellanea / 25 ianuarie 2014

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat, ieri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat că l-ar fi favorizat pe Nicolae Popa, fostul director al Fondului Naţional de Investiţii (FNI), transmit surse din presă.

La ultimul termen al procesului, Vîntu a calificat acest dosar drept o răzbunare din partea preşedintelui Traian Băsescu: "În opinia mea, acest dosar a fost unul strict politic. În 2009, am susţinut cu toată puterea mea îndepărtarea actualului preşedinte. Nu am reuşit şi acum plătesc facturile, iar una din facturi este acest dosar. (...) Miza acestui dosar nu a fost una juridică, ci doar o răzbunare, pentru că eu am făcut lucruri care nu-mi erau permise. Am ajuns să fiu supus unei represiuni care depăşeşte puterea de rezistenţă psihică a unei persoane normale".

Sorin Ovidiu Vîntu a mai spus că Nicolae Popa a stat zece ani în Indonezia şi s-a întreţinut singur, câştigând bani din turnee de popice.

Vîntu a condamnat şi "campania de presă" pe care au desfăşurat-o, joi, procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), care l-au adus la audieri cu mandate, pe motiv că ar fi încercat să fugă din ţară. Vîntu susţine că această campanie are rolul de a pune presiune pe judecătorii de la ICCJ, pentru a îl condamna: "Mă veţi condamna astăzi, dar nu o veţi face pentru că am încălcat vreo lege, ci pentru că aşa trebuie".

Omul de afaceri a fost condamnat, iniţial, la aceeaşi pedeapsă, pe 2 octombrie 2012, de Tribunalul Bucureşti, pentru infracţiunea de favorizare a infractorului.

În acelaşi dosar, şoferul domniei sale, Alexandru Stoian, a fost condamnat la un an şi 6 luni cu suspendare, iar omul de afaceri Octavian Ţurcan a primit un an de închisoare cu suspendare. Decizia a fost menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, şi a ajuns la ICCJ în faza de recurs.

Pe 12 octombrie 2010, procurorii PICCJ l-au trimis în judecată pe Sorin Ovidiu Vîntu, acuzându-l că i-ar fi trimis în Indonezia mai multe sume de bani fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul privind Fondul Naţional de Investiţii.

Potrivit rechizitoriului, în perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010, Vîntu i-ar fi transmis lui Popa doua tranşe, de 50 mii de euro, respectiv 20 mii de euro. Suma îi era necesară lui Nicolae Popa pentru a se ascunde, spre a nu fi descoperit de autorităţile îndreptăţite să pună în executare mandatul european de arestare emis pe numele domniei sale, pentru executarea pedepsei de 15 ani de închisoare, la care fusese condamnat prin hotărâre judecatorească definitivă şi executorie.

Procurorii mai susţin că Sorin Ovidiu Vîntu ar fi identificat şi modalităţile de transfer cu rolul de a preveni identificarea tranzacţiilor şi a persoanelor implicate în aceste operaţiuni. În acest fel, transferul sumei de 50 mii de euro ar fi fost efectuat de Octavian Ţurcan. În plus, pe 11 noiembrie 2009, Vîntu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, ar fi transmis altă tranşă, de 20 mii de euro, ce urma a fi folosită pentru plata diferitelor servicii de Nicolae Popa.

După ce Nicolae Popa a fost arestat în Indonezia (2 decembrie 2009), Sorin Ovidiu Vîntu şi Alexandru Stoian l-ar fi sprijinit, cu scopul îngreunării procedurii de extrădare a acestuia în ţara noastră. Sprijinul s-ar fi concretizat în demersuri de îngreunare a procedurilor de extrădare, pentru a îl scăpa pe Nicolae Popa de închisoare şi a îl ajuta să rămână în Indonezia, se mai arată în rechizitoriu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Are dreptate Vintu: a fost condamnat pentru ca asa trebuie, justitia trebuie sa-si faca datoria. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5425
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9374
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.6905

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb