PENTRU CĂ NU A SESIZAT CURTEA CONSTITUŢIONALĂ, ONG-urile vor să dea în judecată Avocatul Poporului, pe tema legii alegerilor locale

P.B.
Ziarul BURSA #Politică / 20 ianuarie 2016

ONG-urile vor să dea în judecată Avocatul Poporului, pe tema legii alegerilor locale

Organizaţiile non-guvernamentale sunt nemulţumite că Avocatul Poporului nu a sesizat Curtea Constituţională pe tema alegerilor locale şi ameninţă că vor da în judecată instituţia, după cum a anunţat, ieri, George Epurescu, preşedintele Asociaţiei România fără Ei.

"Vrem alegeri pentru primari în două tururi! Am depus la Avocatul Poporului pe 10 decembrie 2015 această sesizare. Nu am primit nici astăzi răspuns, deşi termenul a expirat. Vom chema în judecată Avocatul Poporului, instanţa îl poate obliga să transmită această sesizare Curţii Constituţionale", a spus domnul Epurescu.

În scrisoarea transmisă către Avocatul Poporului, semnată de ONG-uri precum Fundaţia Eco-Civica, Asociaţia România Vie, Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă de la Pungeşti şi Asociaţia România fără Ei, activiştii susţin că sistemul politic actual a pierdut contactul cu alegătorii şi că nu mai reprezintă interesele cetăţeanului.

Documentul mai menţionează: "Convulsiile sociale din ultimii 3 ani au arătat că între societate şi reprezentanţii săi în plan politic există o prăpastie ce pune în pericol stabilitatea statului. Mişcările de stradă ce au culminat în luna noiembrie 2015 au solicitat eliminarea barierelor artificiale impuse la fiecare nou ciclu electoral pentru a bloca accesul la politică pentru cetăţeni oneşti, care nu aparţin unor grupuri de interese ilegitime ce domină viaţa politică şi administraţia publică centrală şi locală. (...) Realitatea social-politică a ultimei perioade este dominată de participarea scăzută la vot, inclusiv la referendum şi de votul negativ. Este de notorietate publică faptul că românii nu mai merg la vot pentru că nu au pe cine alege, iar partidele nu mai au credibilitate în faţa cetăţenilor. Aceste fenomene au fost create tocmai de faptul că partidele mari s-au îndepărtat dramatic de rolul lor constituţional şi nu mai contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor".

George Epurescu apreciază că, în majoritatea cazurilor de după 1992, voinţa poporului a fost exprimată în favoarea candidatului aflat pe locul 2 în primul tur.

"Aşadar, deoarece nu se poate cunoaşte dinainte care va fi opţiunea majoritară, este nevoie de exercitarea dreptului la vot într-un tur suplimentar pentru ca reprezentantul să fie ales de o majoritate. Eliminarea turului doi în alegerea primarilor înseamnă încălcarea deliberată a dreptului de a fi ales", potrivit sursei citate, care a adăugat: "Primul tur al alegerilor pentru primari înseamnă existenţa unei oferte electorale mai ample, care să asigure cetăţenilor posibilitatea de exprimare a voinţei în mod real. Din acest motiv, în majoritatea cazurilor, candidaţii nu întrunesc 50%+1 din voturile valabil exprimate în primul tur".

Totodată, activistul consideră că existenţa celui de-al doilea tur asigură alegătorilor o mai mare libertate de a alege, "aceştia nefiind constrânşi să voteze sub imperiul fricii că îşi irosesc votul".

Amintim că Partidul Naţional Liberal a propus premierului să aprobe o ordonanţă de urgenţă a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

În replică, Dacian Cioloş a spus ieri că nu este democratic ca o lege adoptată de Parlament să fie modificată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă.

"Este o decizie politică, mai ales că este vorba de alegeri. Este o lege pe care Parlamentul a votat-o.(...) Guvernul pe care îl conduc (...) nu este implicat politic şi nu cred că este democratic să modifice un Guvern prin OUG o lege politică", a spus premierul, la Palatul Parlamentului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb