PENTRU CAZURILE CARE ÎNTRUNESC CONDIŢIILE DE DARE ÎN PLATĂ Kruk a suspendat colectarea amiabilă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 mai 2016

Compania de recuperare creanţe KRUK România a decis să suspende acţiunile de colectare amiabilă pentru cazurile care întrunesc condiţiile de aplicare a Legii dării în plată, conform unui comunicat al societăţii.

Acesta subliniază: "Legea dării în plată a intrat în vigoare în România generând numeroase discuţii în mediul financiar. Din cauza acestor aspecte neclare, compania de management al creanţelor KRUK România S.R.L., membră a Grupului internaţional KRUK cu sediul în Polonia, liderul pieţei de management al creanţelor din Europa Centrală, a decis să suspende acţiunile de colectare amiabilă pentru cazurile care întrunesc condiţiile de aplicare a legii dării în plată.

În acest moment, numeroase instituţii financiare din România au exprimat îngrijorări privind aspecte legate de retroactivitatea şi neconstituţionalitatea acestei legi, prevederile sale nefiind suficient de clare referitor la creanţele rezultate din contractele de credit semnate de clienţi şi declarate scadente anticipat de bancă, înainte de intrarea în vigoare a legii.

Până în prezent, compania KRUK România a primit un număr foarte mic de notificări (câteva cazuri), dar a hotărât să suspende temporar acţiunile de colectare a cazurilor aflate în colectare amiabilă care întrunesc condiţiile de aplicare a legii dării în plată, fiind consecventă abordării sale orientată către client şi găsirii celei mai bune soluţii de rezolvare a situaţiei financiare a clienţilor".

Săptămâna trecută a fost dat publicităţii un răspuns al KRUK în care firma de recuperări refuza darea în plată, motivând: "Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite a intervenit ulterior datei la care aţi semnat contractul de credit cu creditorul iniţial Banca Comercială Română SA, precum şi datei cesiunii de creanţă dintre acesta şi actualul creditor - 19.08.2013 - şi, ca atare, nu este aplicabilă efectelor raportului juridic derivând din contractul de credit numărul 26 din data 19.12.2007 încheiat de dumneavoastră şi doamna (...) cu BCR.

Coroborat cu prevederile din Codul Civil care reglementează aplicarea în timp a legii civile - art. 6 (...) este şi art. 11 din Legea nr. 77/2016, care arată că aceasta «se aplică contractelor de credit aflate în derulare la momentul intrării sale în vigoare», precum şi contractelor ce urmează a fi încheiate ulterior datei de 13.05.2016, astfel încât contractul de credit nr. (...) nu mai este în derulare încă de la data la care banca, anterior cesiunii intervenite în data de 19.08.2013, a declarat creditul scadent anticipat.

Precizăm, totodată, că, în cazul de faţă, nu se poate opera o remitere de datorie, instituţie juridică distinctă de procedura dării în plată reglementată de legea 77/2016, întrucât remiterea de datorie emană din voinţa creditorului şi nu presupune o obligaţie legală a acestuia de a proceda la stingerea unei creanţe în condiţiile date de lege".

Aşadar, iniţial, KRUK invocă faptul că împrumutul în speţă a fost făcut anterior intrării în vigoare a Legii 77/2016, în ciuda faptului că art. 11 din acestă lege precizează că noile reglementări se aplică inclusiv contractelor în derulare: "În vederea echilibrării riscurilor izvorând din contractul de credit, precum şi din devalorizarea bunurilor imobile, prezenta lege se aplică atât contractelor de credit aflate în derulare la momentul intrării sale în vigoare, cât şi contractelor încheiate după această dată".

În acelaşi timp, la art. 8, alin. 5, legea se referă şi la cazurile în care debitorii au fost deja executaţi silit: "Dreptul de a cere instanţei să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparţine şi consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat indiferent de titularul creanţei, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului".

Kruk a spus, vineri, că, de îndată ce cadrul procedural va fi clar definit, compania îşi va adapta activităţile conform acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb