PENTRU EVITAREA CRIZELOR VIITOARE, CE propune crearea unor fonduri naţionale finanţate de bănci

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 mai 2010

Comisia Europeană a propus, ieri, crearea unor fonduri naţionale finanţate din contribuţiile băncilor, care să fie utilizate în cazul apariţiei unor viitoare crize financiare.

Comisarul european pentru Servicii Financiare, Michel Barnier, a declarat: "Nu este acceptabil ca populaţia să suporte povara salvării sectorului financiar. Trebuie cerut băncilor să alimenteze fonduri destinate administrării situaţiilor dificile, cu rol în asigurarea stabilităţii financiare şi limitarea contaminărilor. Sunt adeptul principiului că cel care greşeşte trebuie să plătească".

Potrivit propunerii, aceste fonduri vor fi create de fiecare stat şi nu privesc salvarea băncilor aflate în dificultate, ci organizarea restructurării şi consolidării lor.

"Creditorii trebuie să plătească noi taxe ca să evite repetarea acordări de pachete de salvare de către stat băncilor, în perioada crizei, pachete care au costat miliarde de euro", a subliniat Michel Barnier.

Conform propunerii, băncile ar putea fi taxate în funcţie de mărimea bilanţului contabil, de sumele pe care acestea le datorează altor instituţii sau de profitul pe care îl realizea-ză. Fondurile nu vor servi, practic, la salvarea băncilor în faliment, dar vor putea să ofere credite-punte băncilor considerate viabile, să preia active toxice sau să acorde ajutor juridic şi administrativ băncilor care trebuie să fie închise.

Propunerea va fi discutată de statele UE şi face parte dintr-un pachet de proiecte care urmează să fie prezentat la întâlnirea G20, organizată în perioada 26-27 iunie, la Toronto (Canada).

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, respinge temerile potrivit cărora problemele cu care se confruntă moneda unică vor duce la un colaps al zonei euro, în ciuda declinului puternic al burselor şi a cererii masive de dolari. "Cred că nu există nicio ameninţare la adresa euro", a declarat oficialul FMI. Euro se va menţine multă vreme pe trend descendent, dacă Uniunea Europeană nu-şi va crea propriul Fond Monetar (după modelul FMI), ca să salveze statele cu datorii foarte mari, consideră specialiştii "Mizuho Corporate Bank" Ltd., a doua bancă din Japonia. Daisuke Karakama, economist în cadrul băncii nipone, susţine că euro se va deprecia până la 1,10 dolari la finele anului curent, dacă cei responsabili nu vor interveni pentru stoparea declinul monedei unice. "O criză de acelaşi gen se va produce din nou, dacă zona euro nu va avea un sistem de transfer al banilor de la statele bogate către cele mai sărace", spune Karakama, adăugând: "Autorităţile trebuie să facă paşi concreţi pentru crearea unei unităţi fiscale care să stopeze trendul negativ al euro".

Ieri, la ora 7:03 a.m., pe piaţa din New York, euro a avut un curs de 1,2321 dolari, faţă de 1,2345 dolari în ziua anterioară. La data de 19 mai, euro a coborât la 1,2144 dolari, cel mai redus curs de după aprilie 2006.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb