Romgaz (SNG) şi Raiffeisen Bank au semnat un contract de împrumut în valoare de 325 milioane de euro, bani prin care producătorul de gaze cu sediul în Mediaş să plătească o parte din tranzacţia prin care preia participaţia ExxonMobil la proiectul Neptun Deep, conform unui raport al companiei publicat astăzi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Decizia accesării împrumutului fusese aprobată de acţionarii Romgaz în luna decembrie a anului trecut.
Recent, board-ul companiei a decis ca tranzacţia să fie supusă din nou votului acţionarilor. Consiliul şi-a motivat decizia prin faptul că, de la finele anului trecut când tranzacţia a fost aprobată iniţial, compania a negociat cu vânzătorii ajustarea unor clauze din contractul de vânzare - cumpărare, în special în sensul acoperirii în favoarea Romgaz a unor riscuri fiscale. În aceste condiţii, Consiliul de Administraţie al producătorului de gaze a convocat acţionarii în data de 28 aprilie, pentru a aproba din nou tranzacţia.
Preţul de achiziţie rămâne acelaşi, de 1,06 miliarde de dolari, care poate fi ajustat pozitiv cu o valoare maximă de zece milioane de dolari, în timp ce ajustarea negativă nu este limitată. La semnarea contractului de vânzare-cumpărare, Romgaz are obligaţia să achite către ExxonMobil suma de 106 milioane de dolari, reprezentând avans/depozit.
Conducerea societăţii estimează că finalizarea tranzacţiei va avea loc în trimestrul al doilea al anului curent, conform companiei.
Deocamdată, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.
Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 70% din producătorul de gaze naturale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2022, 13:58)
dai pe nimic , dupa care rascumperi cu un miliard . daca n-am sti ce coruptie este am zice ca s-a intalnit hotul cu prostul . alta banca nu puteau gasi ?
1.1. Manelisti (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2022, 14:31)
Prostul e ala care crede ca gazele il asteptau pe El sa vina sa le descopere doar mirosind in departare ...
Cand o sa terminati cu sloganurile astea populiste? AUR si PSD, acelasi aluat care prinde la manelisti
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2022, 19:09)
Explorarea cu ce bani crezi că s.a făcut? Banii ăștia sunt plătiți pentru toate investițiile făcute în explorare (nu exploatare!) Și licențe care au fost plătite către statul Român, adică ptr pensiile și salariile romanilor! Nu mai umblați cu dezinformarea daca nu aveți idee despre ce.i vorba!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de ch arlie Munger în data de 30.03.2022, 20:58)
Dai profitul tau pe vreo patru ani, ditamai firma de STAT, ca sa platesti jumatate din explorarea gazelor care apartin de fapt tot Romaniei. Dar, de fapt, dai o taxa la americani ca, deh, ai nevoie de o oarecare protectie. Sa nu ne mai aducem aminte si cazul similar Bechtel..
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2022, 00:33)
Trebuie sa mai învățăm ce este și cu capitalismul ăsta...nimic nu.i gratis!
2. IN 2 ANI va fi GRATIS. de ce sa astepti 2 ani dac
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2022, 16:02)
1 miliard 2 ani
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2022, 07:59)
ca in bancul cu calugarul budist we'll see, achizitia asta de 1 mld a Romgaz sunt acum bani buni pt Exxon pe criza asta ca au scapat de o grija pe bani multi cu un singur ofertant. Dar la Romgaz, cine stie cand or mai recupera miliardul asta..altfel ar fi super sa crestem productia de gaze a Romaniei, dar pe la noi nu au existat astfel de proiecte mari cu banii nostri sa le putem duce la capat si sa mai facem si profit...we'll see.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2022, 13:21)
Corect! Așteptările sunt optimiste, dar vom vedea! Este evident si interesul statului român pe aceste proiecte, gaze și energie nucleară cum nu am mai văzut până acum! Se pare că în sfârșit au conștientizat și ei că România poate deveni un jucător foarte important international pe piata de energie! Să vedem :)
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2022, 09:22)
Se imprumuta la banci cu dobanda pt plata la participatia "neptun deep", cand ei dau dividend de 70%.Sper ca statul ca actionar majoritar sa nu aprobe in AGOA decat 50%
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2022, 13:26)
La cat de mare nevoie este de bani la bugetul de stat mă mir că nu au luat chiar 90%! Romgazul, cu preturile actuale la gaz, anul asta poate acoperi integral creditul! Cred că 2022 va fii record pentru cifra de afaceri a Romgaz ului! Vezi bugetul pe 2022, iar astea sunt cifre intr.o apreciere puțin pesimista, că așa se face la stat, sa de-a bine când la sfârșit va fii pe plus! Toate companiile de stat fac asta daca urmărești!