Băncile centrale urmează să-şi mărească achiziţiile de aur în 2018 pentru prima dată în cinci ani, în timp ce ţările din Europa de Est şi Asia încearcă să-şi diversifice rezervele, potrivit Bloomberg.
Achiziţiile nete de aur de către băncile centrale sunt estimate că vor creşte până la 450 de tone în acest an, de la 375 de tone în 2017, potrivit firmei de consultanţă Metals Focus Ltd. Aceasta va fi prima creştere din 2013, când băncile şi-au amplificat deţinerile cu 646 de tone, cea mai mare cantitate din ultimele decenii.
Având în vedere că mai sunt puţin peste două luni până la finalul anului, este mai probabil ca rezultatele să fie peste estimările iniţiale decât mai scăzute, deoarece băncile centrale par în general interesate de achiziţii, potrivit Junlu Liang, analist senior la Metals Focus din Londra.
"Este posibil ca sectoarele oficiale de achiziţii să rămână stabile, ca rezultat al eforturilor continue de diversificare a rezervelor de pe pieţele ţărilor emergente", a declarat Liang.
"Într-adevăr, în ciuda achiziţiilor efectuate de un număr de bănci centrale în ultimii ani, ponderea rezervelor totale a deţinerilor de aur este în mod evident scăzută, mai ales în comparaţie cu cea observată în ţările occidentale", a mai adăugat domnia sa.
Băncile centrale ale Poloniei şi Ungariei au surprins piaţa prin adauosul adus deţinerilor lor de aur pentru prima dată după mai mulţi ani. Deşi creşterea făcută de Ungaria de până la zece ori a rezervelor sale de aur pare a fi o achiziţie strategică unică, Polonia a adus adăugăiri incrementale în ultimele trei luni, sugerând că politica ar putea continua, potrivit lui Liang.
Cel mai mare motor în această privinţă a fost al Rusiei, a cărei bancă centrală a adăugat aproximativ 20 de tone, în medie, în fiecare lună. Kazahstan şi Mongolia au fost, de asemenea, printre cumpărători.