Producţia de hidrocarburi a grupului austriac OMV a trecut în trimestrul patru din 2019, pentru prima dată în istorie, pragul de 500.000 de barili echivalent petrol pe zi, graţie achiziţionării unor mari proiecte în Abu Dhabi, Malayezia şi Noua Zeelandă, informează un comunicat de presă transmis ieri.
Mai exact, în perioada octombrie-decembrie 2019, producţia de hidrocarburi a OMV a urcat până la un nivel record 505.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 480.000 barili echivalent petrol pe zi în trimestrul al treilea, relatează Agerpres.
Potrivit datelor preliminare publicate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), producţia totală de hidrocarburi a OMV Petrom SA (SNP) a cres-cut uşor, de la 150 mii barili echivalent petrol pe zi (bep/zi), în trimestrul trei din 2019, la 152 mii bep/zi, în ultimele trei luni de anul trecut.
Marja de rafinare a OMV (un indicator al profitabilităţii afacerilor cu petrol şi gaze naturale) a scăzut până la 5,02 dolari pentru un baril de echivalent petrol în trimestrul patru, de la 5,46 dolari pe baril în trimestrul al treilea.
În cazul OMV Petrom, anul trecut marja de rafinare a scăzut de la 6,46 dolari pe baril, în trimestrul al treilea, la 4,68 dolari pe baril, în ultimul trimes-tru.
OMV a mai informat că vânzările sale totale de produse rafinate au scăzut până la 5,17 milioane tone în trimestrul patru, de la 5,60 milioane tone în trimestrul al treilea, în timp ce vânzările de gaze naturale au crescut semnificativ până la 44,71 Twh, de la 27,17 Twh, adăugând: "Din cauza eliminării profiturilor intersegmentale, vom înregistra un efect negativ de câteva zeci de milioane de euro în trimestrul patru 2019".
OMV Petrom a înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut vânzări totale de produse rafinate în scădere la 1,41 milioane tone, de la 1,49 milioane tone - vânzări totale înregistrate în trimestrul precedent, mai arată informaţiile publicate, ieri, pe site-ul BVB.
Conform acestor cifre, în ultimele trei luni din 2019 comparativ cu cel de-al treilea trimestru al anului trecut, vânzările de gaze către terţi ale OMV Petrom SA au urcat de la 11,22 TWh, la 17,11 TWh, iar producţia netă de energie electrică de la 1 TWh, la 1,26 TWh.
OMV este cea mai mare companie industrială listată din Austria şi deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, companie la care statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri deţine 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
Amintim că, în urmă cu câteva zile, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a cerut directoratului companiei revocarea fostului vicepremier Sevil Shhaideh din Consiliul de Supraveghere al companiei.
OMV Petrom SA deţine o participaţie de 50% în proiectul offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, restul fiind deţinut de americanii de la ExxonMobil, care au anunţat că analizează o potenţială retragere din proiectul respectiv. Până acum, mai multe companii s-au arătat interesate de preluarea participaţiei Exxon, parţial sau integral, printre care şi compania de stat Romgaz. Grupul american negociază, în acest sens, cu ruşii de la Lukoil şi cu polonezii de la PGNiG.
Zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră are o resursă estimată la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia gazelor din perimetrul respectiv nu a fost încă luată.