"Pentru scăderea sustenabilă a inflaţiei va fi necesar şi un efort fiscal"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 februarie 2022

Valentin Tătaru

Valentin Tătaru

(Interviu cu Valentin Tătaru, economistul şef al ING Bank)

Pentru scăderea sustenabilă a inflaţiei va fi necesar şi un efort fiscal, este de părere Valentin Tătaru, economistul şef al ING Bank. Acesta ne-a spus, într-un scurt interviu, că 2022 ar trebui să fie un alt an de creştere robustă a economiei locale şi globale, dar şi anul în care inflaţia ar urma să atingă un maxim nemaiîntâlnit de peste 15 ani în România sau chiar 40 de ani, dacă ne uităm la SUA. Acest lucru va antrena cu siguranţă o creştere a dobânzilor la nivel global şi local, dar acestea ar trebui să rămână în continuare real negative pentru o perioa­dă destul de lungă şi, prin urmare, să fie stimulative pentru economie, opinează economistul.

Reporter: Care au fost provocările sectorului bancar în cel de-al doilea an de pandemiei şi ce perspective sunt pentru anul în curs?

Valentin Tătaru: Provocările au fost multiple, decurgând în principal din evoluţia pandemiei şi restricţiile asociate, ceea ce a creat un cadru de permanentă incertitudine, în ciuda revenirii economice robuste din 2021. Retragerea graduală a schemelor de suport pentru creditare, începutul ciclului de mărire a dobânzilor, o lichiditate ceva mai echilibrată în piaţă, precum şi contextul global inflaţionist au fost, de asemenea, jaloane printre care sistemul bancar a trebuit să navigheze cu atenţie.

Reporter: Cu ce sentiment a început anul piaţa bancară? Cum percepe sistemul bancar evoluţia inflaţiei şi mişcările de politică monetară ale băncilor centrale?

Valentin Tătaru: 2022 ar trebui să fie un alt an de creştere robustă a economiei locale şi globale, dar şi anul în care inflaţia ar urma să atingă un maxim nemaiîntâlnit de peste 15 ani în România sau chiar 40 de ani, dacă ne uităm la SUA. Acest lucru va antrena cu siguranţă o creştere a dobânzilor la nivel global şi local, dar acestea ar trebui să rămână în continuare real negative pentru o perioadă destul de lungă şi, prin urmare, să fie stimulative pentru economie.

Dat fiind că factorii principali ai inflaţiei sunt preponderent în afara sferei de acoperire a politicii monetare, va fi necesar, de asemenea, şi un efort fiscal pentru a ajuta la scăderea sustenabilă a inflaţiei.

Reporter: Care va fi evoluţia dobânzilor la credite, dar şi la depozite, în acest an?

Valentin Tătaru: Trendul general este unul de creştere a dobânzilor, prin urmare dobânzile crescute se vor reflecta mai devreme sau mai târziu şi în credite, respectiv depozite. Banca Centrală a subliniat importanţa stimulării economisirii, în condiţiile în care inflaţia ridicată ar putea determina deponenţii să caute alternative pentru a se proteja împotriva scăderii puterii de cumpărare a banilor.

Reporter: Simţiţi că ne aflăm într-un moment de boom imobiliar? Credeţi că urmează o cădere în piaţă imobiliară?

Valentin Tătaru: Din punct de vedere macroeconomic suntem încă într-un moment economic bun, chiar dacă creşterea urmează să încetinească spre 4,-4,5% în 2022. Prin urmare nu ar fi create premisele unei scăderi a pieţei, ci mai degrabă a temperarii ritmului de creştere.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb