PENTRU URMĂTOARELE DOUĂSPREZECE LUNI Goldring vede preţul acţiunilor Romgaz în intervalul 51-51,3 lei

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 august 2022

Goldring vede preţul acţiunilor Romgaz în intervalul 51-51,3 lei

Ţinta de preţ este cu circa 7% peste cotaţia de ieri, din jurul prânzului, a titlurilor SNG "Estimăm o creştere constantă a cifrei de afaceri a Romgaz pentru perioada următoare cu o rată anualizată de 6%", se arată în raportul societăţii de brokeraj

Echipa de analiză de la Goldring a stabilit o ţintă de preţ pentru acţiunile Romgaz (SNG) situată în intervalul 51,04 - 51,29 lei, pentru următoarele douăsprezece luni, conform ultimului raport de analiză fundamentală publicat de societatea de brokeraj.

Este un interval de preţ cu circa 7% peste cel al cotaţiei producătorului de gaze naturale de ieri de la ora 12:30, de 47,75 de lei.

"Îmbunătăţirea preţului-ţintă stabilit iniţial, de 48,84-50,79 lei/acţiune, vine ca urmare a performanţelor financiare înregistrate de companie în primul semestru al anului 2022", se arată în raportul Goldring.

Practic, echipa de analiză a casei de brokeraj foloseşte două metode pentru estimarea preţului ţintă a acţiunilor Romgaz: metoda fluxului de numerar actualizat (FCFF - Free cash flow to firm) şi metoda bazată prin evaluarea prin multipli. Prin metoda fluxului de numerar actualizat, pentru care prognozele realizate de cei de la Goldring se întind pe perioada 2022-2025, echipa casei de brokeraj a ajuns la un preţ ţintă al acţiunilor SNG de 51,04 lei/titlu.

"În vederea actualizării preţului-ţintă s-a ţinut cont de rezultatele financiare aferente primului semestru al anului 2022, evoluţia acestora comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021, planul de investiţii al companiei, bugetul de venituri şi cheltuieli aferent anului 2022 dar şi de principalele riscuri generate de contextul socio-economic şi politic actual", se arată în raport.

Metoda evaluării prin intermediul multiplilor de piaţă, ce implică comparaţii cu alte companii similare listate, considerate reprezentative pentru sectorul în care activează Romgaz, a livrat un preţ pe acţiune pentru titlurile SNG de 51,29 de lei.

De menţionat că, având în vedere faptul că în piaţa noastră nu există companii similare cu Romgaz, echipa de la Goldring a luat în considerare un eşantion de companii din străinătate, între care PGNiG din Polonia, Natural Energy din Spania sau Snam din Italia.

Pentru primele şase luni ale anului, Romgaz a raportat o cifră de afaceri de aproape 7,5 miliarde de lei, de peste trei ori mai mare decât cea din primul semestru al lui 2021, în timp ce profitul s-a ridicat la 1,72 miliarde de lei, cu 126% peste cel de la jumătatea anului trecut.

Conform raportului echipei de analiză, segmentul de vânzare a gazelor naturale a contribuit în mod semnificativ la creşterea veniturilor totale obţinute de către Romgaz, în primele şase luni ale anului.

"Deţinând o pondere de aproximativ 89% în componenţa cifrei de afaceri, faţă de 83% în primul semestru din 2021, creşterea de peste 200% a veniturilor din acest segment este datorată în principal evoluţiei preţurilor din piaţă, şi a constituit motorul performanţelor companiei. Cu o pondere nu la fel de importantă în cifra de afaceri (6,65% în primul semestru din 2022, faţă de 1,9% în primele şase luni din 2021), segmentul de vânzarea a energiei electrice a contribuit de asemenea la îmbunătăţirea performanţelor, cu o creştere de la 42,75 milioane lei în primul semestru din 2021, la 498,58 milioane de lei în primele şase luni din acest an. Veniturile din activitatea de înmagazinare au crescut cu aproximativ 46% în primul semestru al anului, faţă de primele şase luni ale lui 2021. Opinăm astfel o creştere constantă a cifrei de afaceri pentru perioada următoare, cu o rată anualizată de 6%, aşteptându-ne ca la finalul anului 2022 cifra de afaceri să se situeze peste nivelul celei bugetate de către companie, de 11,29 miliarde de lei", se arată în raport.

Pentru primele şase luni ale anului, Romgaz a raportat un rezultat din exploatare de 1,98 miliarde de lei, aproape de cel bugetat, de puţin peste două miliarde de lei, în timp ce profitul net (de 1,72 miliarde de lei) deja l-a depăşit pe cel bugetat, de circa 1,68 miliarde de lei.

"Ţinând cont atât de evoluţia preţurilor, cât şi de gradul de îndeplinire a bugetelor stabilite de către managementul Romgaz înregistrat în anii anteriori, depăşirea cifrelor bugetate pentru tot anul 2022, cu peste 100%, atât în cazul rezultatului brut, cât şi a rezultatului net, nu este ceva neaşteptat. În cazul veniturilor din exploatare estimăm atingerea pragului stabilit şi depăşirea acestuia, estimând să încheie anul la o valoare de aproximativ 17,53 miliarde de lei", se arată în raportul Goldring.

Echipa de analiză a casei de brokeraj iniţat analiza fundamentală a companiei Romgaz la începutul lunii februarie, când estima un preţ ţintă pentru acţiunile SNG cuprins între 39,6 lei şi 42,3 lei, ce a fost atins în scurt timp. Ulterior, la finele lunii mai, cei de la Goldring şi-au ridicat ţinta de preţ pentru acţiunile SNG la intervalul 48,8 lei - 50,8 lei, care de asemenea a fost atinsă.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Daca iarna asta va fi grea iar gazele rusești vor fi refuzate de Europa să vedeți show atunci!

    Romgaz va avea anul asta un profit in jur la 10 lei/acțiune, o fi de cumpărat la 50 lei acțiunea?

    1. La ce lipsite de sens par bursele in general, BVB in special :-)))

      Eu cumpar, cu Dumnezeu inainte :-))) 

      si cheltuieli pe masura iar gaze noi de vanzare mai prin 2024.

      Hmm, te stiam bun la calcule! ;)

    vede prost! supraevalut pe termen mediu scurt! si o sa mai fie putin supraevaluata pana la noi exituri frumoase!

    brd subevaluat! 

    s c cret 

    1. O fi brd-ul (o petarda oricum) subevaluat dar ce sa zicem de SNP si TLV? Acolo subevaluari...

      Actiunea mama a brd e cam la 25% din maximul istoric din 2007, brd-ul cam la 40% de acelasi maxim...o fi subevaluata?...greu de spus...piata le-a dat in cap de fiecare data cand au incercat sa se apropie macar de maximul istoric.

      SOGN a fost in 2007 la 138 euro/actiune iar azi e la 22,15 euro/actiune

      ceva nu iese la socoteala?

      hai sa nu denaturam realitatea. 

      Tlv e subevaluat? Pe bune? Dar cum e atunci erste sau deutsche bank?

      Erste p/e 4,7, tlv per de 7

    Echipa de analiză a casei de brokeraj poate ne spune si cum stam pe societatile aruncate in piata aero investitorilor naivi?

    hai sa vedem predictiile voastre cum le pompati investitorilor toate petardele? 

    1. Acele predictii s'au prescris ;)

      Cineva comenta pe aici acum cateva zile:

      ,,Bursa nu este o "pacanea" in care se distribuie aleatoriu premii, este un loc in care companiile care PRODUC fac PROFIT si il impart procentual cu actionarii lor''. 

      Asa ar trebui sa fie si se si intampla astfel in marea majoritate a lumii civilizate. 

      La noi majoritarii se folosesc de tot felul de tertipuri si inginerii financiare cum sa tepuiasca pe toti ceilalti investitori. 

      Cand au scos din firmele pe care le stapanesc si ultimii bani ,prin tot felul de SRL-uri create tot de ei sau de apropiatii lor, sau prin retributii pe Cons. de Adm. si multe alte consilii create in acest sens, retributii si bonusuri de ordinul milioanelor pe an ,vor cere insolventa si tot ei se mai inscriu si la masa credala ca sa fie teapa completa pentru actionari.

      Actionarii minoritari nu intra in niciun fel la masa credala sa-si poata recupera macar 1% din investitie. 

      Corect spus! Pe langa as mai adaugă giumbușlucurile politicienilor care din când în când își bagă coada de ramai înmărmurit de ce le poate mintea!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb