Perechea RON/EURO, între arbitraj şi speculaţie

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 octombrie 2008

Pe piaţa SIBEX, luna octombrie este una în care a continuat să se remarce lichiditatea de pe segmentul derivatelor ce au ca activ suport cursurile valutare, în special datorită simbolului RON/EURO. De la începutul acesteia au fost încheiate, până în 24.10 inclusiv, 18.081 de contracte de acest tip, fiind realizat recordul pe acest an.

Unul din motivele care au atras investitorii fie către speculaţii fie către arbitraj sau strategii de protecţie a fost evoluţia cursului de schimb din piaţa interbancară caracterizată de o mare volatilitate. Ioan Aleman, directorul Departamentului Dezvoltare şi produse noi al Sibex, explică mecanismul prin care s-a ajuns la creşterea exponenţială de lichiditate pe perechea RON-EURO: "Evoluţia perechii valutare ramâne sub tensiune. Deşi Guvernatorul BNR, Mugur Isăres­cu a dat semnale de siguranţă în ceea ce priveşte ţinerea în frâu a leului, totuşi presiunile la care a fost şi este supusă moneda naţională lasă încă loc unei volatilităţi de mare amploare, a zecea luna a anului aducând mişcări impresionante de preţuri, pe o plajă cuprinsă între 3,51 si 3.98 lei. Investitorii sibieni, mai inspiraţi, n-au lăsat cursul euro/leu cu scadenţa sfârşitul anului să coboare sub 3,75 lei, ceea ce a angrenat în piaţă o altă categorie de investitori, anume arbitrajorii. Oportunitatea de profit creată între spot şi futures de la 200 de lei la 1000 de euro jucaţi a atras ca un magnet zeci de jucători care au exploatat la maximum situaţia creată.

Avantajul existent la bursa sibiană prin depunerea unor garantii de doar 120 lei la fiecare contract tranzacţionat (sub 3% din valoarea contractului) a indus randamente ameţitoare acestei strategii iar numarul de contracte efectuate deja pe luna în curs ne arată un interes în creştere pe acest gen de contracte" a explicat dl. Ioan Aleman, directorul Departamentului Dezvoltare si produse noi al Sibex, mecanismul prin care s-a ajuns la creşterea exponenţială de lichiditate pe perechea RON/EURO.

Din graficul alăturat se poate observa evoluţia cotaţiilor futures ale perechii RON/EURO pe scadenţa decembrie comparativ cu evoluţia cursului oficial. Spread-ul cel mai mare a fost atins în data de 22 octombrie când între cotaţia oficială a BNR de 3,5909 lei şi cotaţia de 3,7770 lei de la închiderea Sibex pentru scadenţa scurtă se observa o diferenţă de 18,61 de bani. Pentru o operaţiune de arbitraj, cu cât spread-ul este mai mare, şi profitul celui care aplică strategia creşte. Un alt avantaj este faptul că investitorii nu trebuie să aştepte scadenţa pentru marcarea profiturilor, ci doar oportunitatea reprezentată de momentul în care cotaţiile spot-futures se suprapun. Dacă acest lucru nu se întâmplă până la scadenţă, investitorul îşi va marca oricum profitul întrucât lichidarea poziţiilor futures se face la cursul BNR din ziua de scadenţă.

La finalul săptămânii euro a variat pe piaţa Sibex pentru scadenţa decembrie pe un culoar cuprins între un minim de 3,8 şi un maxim de 3,88 lei, iar închiderea a stabilit o cotaţie de 3,8256 lei, în urcare cu 2,65 bani. Investitorii sibieni au estimat de asemenea un curs de schimb ridicat şi pentru primele două scadenţe din 2009, cotaţia pentru martie ajungând la 3,945 lei, în urcare cu 3,5 bani iar cea pentru iunie la 3,97 lei, în ascensiune cu 7,05 bani. Nivelul pentru septembrie 2009 este şi mai mare cotaţia ajungând la 4,04 lei. Pe parcursul săptămânii 20-24 octombrie au fost realitate 2642 contracte RON/EURO.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb