Peste 200 de proiecte de investiţii, în 2024, în municipiul Galaţi

ANA FELEA
Ziarul BURSA #Politică / 28 martie 2024

Sursa foto: facebook primaria Galati

Sursa foto: facebook primaria Galati

Cu un buget record, Primăria municipiului Galaţi a anunţat o listă de peste 200 de proiecte de investiţii pentru anul 2024, iar primele dintre acestea au fost demarate chiar din primele luni ale anului. Cele mai multe dintre ele vizează lucrări de modernizare la unităţi de învăţământ, clădiri emblematice ale oraşului sau străzi şi chiar blocuri de locuinţe.

Lucrări de peste trei milioane de lei în zona centrală a Galaţiului

Modernizarea zonei centrale a municipiului Galaţi a reprezentat un obiectiv al actualului primar, astfel că, în 2024, a venit rândul Piaţetei din zona Bisericii "Greacă" să fie modernizată. Şantierul a fost deja deschis, iar principalele lucrări presupun amenajarea platformelor pietonale cu plăci din granit, amenajarea spaţiilor verzi cu sistem de irigaţii, precum şi plantări de arbori şi arbuşti. De asemenea, va fi realizată o fântână arteziană şi se vor instala gradene şi jardiniere. Totodată, se vor instala reţele de apă şi canalizare pentru cişmele, sistem de iluminat economic, dar şi mobiler urban.

"Zona centrală a oraşului s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, de aceea şi spaţiul de lângă Biserica Greacă va primi o nouă înfăţişare. Aşa cum am promis, dăm un aspect modern şi primitor acestei piaţete. Cu siguranţă va deveni un loc atractiv pentru relaxare", a declarat Ionuţ

Valoarea contractului este de 3.161.600 lei fără TVA, fiind prevăzute zece luni pentru execuţia lucrărilor. Lucrările sunt executate de Asocierea Rovis Lider SRL - Arhideskvision SRL.

Până acum, amplul proiect de modernizare a centrului oraşului a cuprins zonele Spicu-Romarta, Potcoava de Aur, Piaţa Regală, strada Domnească (zona centrală), Parcul Mihai Eminescu, Pasajul Dunărea, zona Potcoava de Aur-Trei Star şi Aleea de la P-uri. În continuare, în zona centrală, proiectele Primăriei vizează modernizarea Parcului de la Elice (lucrările fiind începute deja), a străzii Domnească (pe segmentul str. N. Gamulea - str. Gării) şi a Palatului Simion Gheorghiu.

2,1 milioane de lei pentru clădirea fostului cinematograf "Dacia"

O clădire emblematică pentru municipiul Galaţi este cea a fostului cinematograf "Dacia". Aici au început lucrările de renovare energetică, iar după închiderea şantierului clădirea va avea o nouă utilitate pentru comunitate. În principal, este vorba despre lucrări de reabilitare termică, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei, reabilitarea sistemului de încălzire şi de furnizare a apei calde, modernizarea instalaţiilor de iluminat, dotări pentru grupurile sanitare etc. Valoarea contractului atribuit în urma licitaţiei publice este de 6.480.593,76 lei, după ce oferta declarată câştigătoare a fost cea depusă de către societatea GENDAV SRL.

"Aşa cum am promis, clădirile fostelor cinematografe Dacia, Flacăra şi Ţiglina, bunuri ale comunităţii care, din păcate, au fost abandonate ani de zile, vor redeveni obiective importante. Acestea vor avea destinaţii diferite deoarece noi, toţi, avem preocupări diferite, fie că ne referim la activităţi educative sau de recreere", a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

Durata contractului este de 18 luni. Proiectul are asigurată o parte din finanţare, de circa 2,1 milioane de lei, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României.

După preluarea fostelor cinematografe de la RADEF, Primăria municipiului Galaţi a obţinut contracte de finanţare prin PNRR pentru derularea lucrărilor de modernizare a clădirilor fostelor cinematografe "Dacia", "Flacăra" şi "Ţiglina", aflate într-o stare avansată de degradare. În clădirea fostului cinematograf "Dacia" ar putea funcţiona un centru de robotică, la "Flacăra" s-ar putea desfăşura evenimente socio-culturale, iar "Ţiglina" ar putea găzdui Teatrul pentru copii şi tineret.

Peste 8 milioane de lei pentru modernizarea grădiniţelor

În luna februarie, Primăria Galaţi a lansat în licitaţie publică şi primele unităţi de învăţământ ce vor fi modernizate în 2024. Este vorba despre două grădiniţe pentru care se vor cheltui peste 8 milioane de lei, prin fonduri PNRR.

"Galaţi este oraşul familiei şi trebuie să le oferim copiilor cele mai bune condiţii. Prin urmare, nu este întâmplător faptul că oraşul nostru se bucură de investiţii fără precedent în domeniul educaţiei. La rândul ei, Grădiniţa nr. 39 va deveni un loc modern şi primitor pentru cei mici", a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Principalele lucrări de intervenţie la Grădiniţa nr. 39 presupun termoizolarea pereţilor exteriori şi a planşeelor, schimbarea tâmplăriei, refacerea instalaţiilor, montarea de panouri fotovoltaice, realizarea unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, refacerea trotuarelor de protecţie etc.

"Valoarea estimată a contractului pentru Renovarea energetică a Grădiniţei cu program prelungit nr. 39 este de 4.671.297,11 lei fără TVA, iar ofertele pot fi depuse până pe 26 februarie 2024", informează Primăria municipiului Galaţi.

În schimb, proiectul de modernizare a Grădiniţei cu Program Prelungit "Voinicelul", din cartierul Ţiglina 3, prevede lucrări de creştere a eficienţei energetice, fiind vorba în principal despre: reabilitarea termică a clădirii, reabilitarea sistemului de încălzire, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei, instalarea unor sisteme de climatizare şi/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior, reabilitarea instalaţiilor de iluminat etc. Contractul lansat în licitaţie publică are o valoare estimată de 3.685.888,55 lei fără TVA, iar ofertele pot fi depuse până pe 28 februarie 2024.

Două blocuri de locuinţe, modernizate cu fonduri din PNRR

Primul bloc care intră în modernizare are 160 de apartamente. În cadrul proiectului "Renovare energetică, blocul M1, str. George Coşbuc nr. 3, Ţiglina II, Asociaţia de Proprietari nr. 252 BIS" sunt prevăzute următoarele lucrări de creştere a eficienţei energetice: înlocuirea tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă cu performanţă ridicată; înlocuirea tâmplăriei interioare; termoizolarea planşeului peste ultimul nivel; închiderea balcoanelor şi/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă; izolarea termică a planşeului peste sol/subsol; izolarea termică a pereţilor; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie; repararea trotuarelor de protecţie; repararea elementelor de construcţie ale faţadei; refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie; reabilitarea/modernizarea instalaţiei electrice, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate etc.

"Aceste intervenţii vor conduce la un confort sporit pentru locatari, dar şi la o reducere a consumului anual de energie cu circa 60 la sută. Contractul are o valoare de 10.564.450 lei fără TVA, iar oferta declarată câştigătoare a fost cea depusă de Asocierea SC ROVIS LIDER SRL şi ATU CONSULTING. Durata contractului este de 16 luni (2 luni pentru proiectare şi 14 luni pentru execuţia lucrărilor)", informează Primăria municipiului Galaţi.

Alte şase milioane de lei vor fi cheltuite pentru modernizarea blocului E5 din Ţiglina II. Primăria municipiului Galaţi informează că a lansat în licitaţie publică un contract care vizează modernizarea Blocului E5 din strada Constructorilor nr.25, Ţiglina II, după ce au fost obţinute fonduri în cadrul PNRR. Astfel, principalele lucrări presupun izolarea termică, înlocuirea tâmplăriei, termoizolarea planşeelor, închiderea balcoanelor, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei, reabilitarea/modernizarea instalaţiei electrice, repararea trotuarelor de protecţie etc. Valoarea estimată a contractului lansat în licitaţie pentru "Renovare energetică, bloc E5, str. Constructorilor, nr.25, Ţiglina II, Asociaţia de Proprietari nr. 259" este de aproape 6 milioane de lei.

Peste 16 milioane de lei pentru modernizarea unei străzi

Primăria municipiului Galaţi informează că au început lucrările pentru modernizarea străzii Domnească, pe un nou segment important.

"Strada Domnească are un farmec special, este parte din inima Galaţiului, o emblemă care vorbeşte despre identitatea noastră. Iată una dintre paginile noastre de istorie! Strada Domnească merită să fie cu adevărat pusă în valoare, de aceea ţin foarte mult la acest proiect", a spus Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

Astfel, pentru segmentul cuprins între strada N. Gamulea (Biserica Greacă) şi strada Gării (Biserica Catolică) a fost emis ordinul de începere a lucrărilor. Sunt prevăzute în principal lucrări de modernizare şi reabilitare a carosabilului şi trotuarelor, cu elemente tip "Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame" pentru personalităţi marcante ale Galaţiului, piste pentru biciclişti, bănci şi coşuri de gunoi, iluminat public de tip led, plantări de arbori şi amenajarea spaţiilor verzi, instalarea unor sisteme de irigaţii automatizate. Mai mult, în perspectiva transformării în stradă exclusiv pietonală în zilele de weekend, în zona intersecţiei cu str. Gării, dar şi la intersecţiile cu drumurile laterale, se vor monta stâlpi retractabili automaţi, cu acţionare electrică sau hidraulică.

"Pentru obiectivul Modernizare strada Domnească tronson str. Gamulea - str. Gării - proiectare şi execuţie, în urma licitaţiei publice, oferta declarată câştigătoare a fost cea depusă de Asocierea Lemacons SRL - Tancrad SRL - Old Road Construct SRL - Citadina 98 SA - Add Global Design SRL - Creative Road Design SRL. Valoarea contractului este de 16.395.526,41 lei fără TVA, fiind prevăzute 11 luni pentru execuţia lucrărilor", informează Primăria Galaţi.

Strada Domnească a fost deja modernizată pe segmentul cuprins între strada Brăilei şi strada N. Gamulea (Biserica Greacă). Totodată, clădirea de patrimoniu de pe strada Domnească nr. 58 a devenit "Casa Artelor", graţie proiectului european derulat de către Primărie. De asemenea, în ultimii ani s-au modernizat şi Parcul Mihai Eminescu, Parcul de la Parfumul Teilor şi Piaţeta Florilor de Tei.

"Primăria municipiului Galaţi continuă astfel programul de modernizare a zonei străzii Domnească, proces care antrenează şi alte proiecte importante pentru gălăţeni care vor duce la crearea unui ansamblu urban. Acesta include clădirea Teatrului Dramatic, care va fi renovată, modernizarea Piaţetei de la Biserica Greacă (lucrările sunt deja începute), precum şi reabilitarea Palatului Simion Gheorghiu", mai anunţă Primăria Galaţi.

Lot nou de 20 de autobuze electrice pentru gălăţeni

Anul 2024 mai aduce 20 de autobuze electrice în oraş, dar şi 12 staţii de încărcare aferente. Totul după ce au fost atrase fonduri europene de circa 60 de milioane de lei.

"Aducem la Galaţi doar autobuze noi şi moderne. Mă bucur că, în decurs de circa o lună, am semnat contracte de achiziţie pentru 50 de mijloace de transport noi: 20 de autobuze electrice de 10 metri, 10 tramvaie, iar acum pentru acest lot de 20 de autobuze electrice noi de 12 metri. Sunt mijloace de transport prietenoase cu mediul şi cu toate dotările pentru a oferi cele mai bune condiţii de călătorie", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Cele 20 de autobuze, pentru care s-a semnat contractul în primele luni ale anului, sunt marca Solaris, tip Urbino 12 Electric, au lungimea de 12 metri şi o capacitate de 74 de călători. Mijloacele de transport sunt echipate cu un motor ZF CeTrax - Electric Central Drive trifazat, având o putere nominală maximă de 300 kW cu un cuplu nominal de până la 4500 Nm şi cu un sistem de baterii cu o capacitate nominală de 280 kWh, asigurând o autonomie de 302 km (E-SORT 2). Climatizarea autobuzelor este asigurată printr-un sistem dotat cu pompă de căldură. Autobuzele vor fi echipate cu un sistem de monitorizare cu trei camere interioare şi patru exterioare şi vor fi dotate cu rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Va exista o secţiune pentru scaunul cu rotile, cu o centură de siguranţă montată pe peretele lateral. Autobuzele au zero emisii de gaze de eşapament. În cadrul contractului sunt prevăzute 4 staţii de încărcare rapidă şi 8 staţii de încărcare lentă.

Conform contractului, autobuzele vor fi livrate în termen de 16 luni, însă primul ar putea sosi în circa 12 luni.

"Reamintim că Primăria municipiului Galaţi a atras în total prin PNRR fonduri pentru 62 de mijloace de transport noi şi nepoluante, autobuze, tramvaie şi microbuze, care vor ajunge la Galaţi în perioada următoare. Dintre acestea, menţionăm contractul semnat la începutul acestei săptămâni pentru achiziţia a 10 tramvaie noi şi pe cel din luna decembrie a anului trecut pentru 20 de autobuze electrice noi cu lungimea de 10 metri. La acestea se adaugă contractul de astăzi pentru cele 20 de autobuze electrice de 12 metri lungime. Pe străzile municipiului Galaţi circulă deja 105 mijloace noi de transport, achiziţionate în ultimii ani. Este vorba despre primele 20 de autobuze hibrid, primele opt tramvaie noi din ultimii 30 de ani, 17 troleibuze, 40 de autobuze şi 20 de minibuze Euro 6. Astfel, de la 105 mijloace noi de transport, Galaţiul va avea în circulaţie peste 160 de vehicule nepoluante", informează Primăria municipiului Galaţi.

159 de noi staţii pentru încărcarea maşinilor electrice

Municipiul Galaţi se numără printre oraşele din ţară cu cele mai multe staţii pentru încărcarea maşinilor electrice şi continuă pe această linie. 159 de noi staţii vor fi instalate în oraş, adăugându-se celor 46 deja funcţionale.

Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, menţionează: "La Galaţi susţinem şi încurajăm transportul electric. De aceea, am demarat un program ambiţios pentru instalarea de staţii necesare maşinilor electrice al căror număr este în creştere de la o zi la alta. Un oraş modern trebuie să ofere toate condiţiile pentru un transport modern şi prietenos cu mediul".

Primăria municipiului Galaţi a reuşit să obţină fondurile necesare prin PNRR şi a lansat în licitaţie publică un contract estimat la 19,5 milioane de lei, având ca obiect "Staţii de reîncărcare autovehicule electrice - achiziţie cu proiectare, montaj, operare şi mentenanţă a echipamentelor", iar ofertele sunt aşteptate până pe 20 martie 2024. În principal, contractul prevede achiziţia celor 159 de staţii de staţii pentru maşinile electrice, acestea urmând să fie instalate în toate zonele oraşului.

"Primăria municipiului Galaţi a instalat până acum, în cadrul altor proiecte, 46 staţii de reîncărcare pentru maşinile electrice, iar acţiunile au fost recunoscute la nivel naţional. Municipiul Galaţi a obţinut anul trecut trofeul Best Electric City, pentru programul de instalare a staţiilor de încărcare a maşinilor electrice. Premiul a fost oferit în cadrul competiţiei Best Electric Car care a dezvoltat un parteneriat cu Ministerul Mediului. În prezent, în municipiul Galaţi sunt înregistrate 3.007 maşini electrice şi hibrid. Dintre acestea, 499 sunt full-electric şi 2.508 plug-in hybrid", anunţă Primăria municipiului Galaţi.

(Articol preluat din revista BURSA Construcţiilor)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Demografic Crash pe Galati... in rest jaf la drum mare la contracte supraevaluate..si comisioane spagute gov si loacale...ca doar e an electoral!

    s c c r e t 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb