Cotaţia futures a petroului brut de tip Brent, extras în Europa, a trecut de 40 de dolari barilul ieri, pentru prima oară după decembrie, ca urmare a faptului că marii exportatori din domeniu se pregătesc să discute pe marginea îngheţării producţiei, respectiv a faptului că în Statele Unite încep să scadă cantităţile extrase.
Ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a declarat, la postul naţional de televiziune, că undeva în intervalul 20 martie - 1 aprilie va fi programată o reuniune a producătorilor majori de petrol, unde aceştia vor analiza îngheţarea producţiei (aşa cum s-au înţeles luna trecută). Conform spuselor oficialului de la Moscova, întrunirea ar putea avea loc în Rusia, la Doha sau la Viena.
La ICE Futures Europe, preţul petroului Brent cu livrare în luna mai a urcat cu 1,25 dolari (3,2%) în a doua parte a zilei de ieri, la 39,97 dolari barilul. Mai devreme, cotaţia a fost de 40,11 dolari/baril. Preţul acestui tip de ţiţei a urcat timp de şase zile la rând, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de avans din 25 noiembrie până acum.
La New York Mercantile Exchange, preţul petrolului american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în aprilie a crescut cu 1,28 dolari (3,6%) la ora 10.40, ajungând la 37,20 dolari/baril. Anterior, preţul a atins 37,46 dolari/baril - cel mai ridicat nivel din 4 ianuarie până în prezent. Săptămâna trecută, preţul petrolului a câştigat 9,6%.
"Sentimentul de pe piaţă devine pozitiv datorită aşteptatei reuniuni pentru îngheţarea producţiei", declară, conform Bloomberg, James Williams, economist la firma de cercetare WTRG Economics din Arkansas. Acesta a menţionat: "Producţia din SUA va scădea, în mod cert, în anul curent".
Conform "Baker Hughes" Inc., numărul platformelor petroliere din SUA a scăzut cu 8% săptămâna trecută, la 392 (cel mai redus nivel înregistrat după decembrie 2009).
Totuşi, stocurile americane de petrol sunt la cel mai ridicat nivel din ultimele opt decenii şi continuă să crească.
Preţul petrolului american a crescut trei săptămâni la rând, consemnând cea mai lungă perioadă de avans din mai până acum, în condiţiile în care producţia de profil din SUA a coborât la cel mai redus nivel din noiembrie 2014: 9,08 milioane de barili pe zi, conform datelor oficiale. Stocurile sunt de 518 milioane de barili - cel mai ridicat nivel din 1930.
•
Vânzările de ţiţei ale Iranului vor ajunge în curând la două milioane de barili pe zi, după ce Teheranul şi-a majorat producţia în urma ridicării sancţiunilor în ianuarie, a afirmat, ieri, ministrul economiei din această ţară, Ali Tayyebnia.