Preţul petrolului brut a înregistrat, în intervalul 21 - 25 februarie, pe pieţele externe, cea mai mare creştere săptămânală din ultimii doi ani, pe fondul temerilor legate de consecinţele violenţelor din Libia, respectiv de întreruperea livrărilor din această ţară.
În condiţiile date, preţul ţiţeiului brut a urcat, săptămână trecută, până la 103,41 dolari/baril la New York Mer-cantile Ex-change, res-pectiv la 119,79 dolari/baril la ICE Futures Europe din Londra, niveluri care nu au mai fost atinse din 2008 până în prezent.
Însă, vineri, preţul petrolului a mai pierdut teren, după ce Arabia Saudită, SUA şi Agenţia Internaţională a Energiei au anunţat că pot compensa orice întrerupere a livrărilor de ţiţei din Libia.
Corecţia preţului petrolului a venit şi ca urmare a anunţului potrivit căruia economia SUA a avut o creştere sub estimări în trimestrul al patrulea din 2010.
Conform datelor Departamentului Comerţului de la Washington, cea mai mare economie a lumii a crescut cu 2,8% în perioada octombrie - decembrie 2010, în ritm anual, însă estimarea lansată anterior de oficiali pentru intervalul menţionat a fost de 3,2%.
În aceste condiţii, investitorii cred că cererea de petrol nu va creşte semnificativ pe piaţa din SUA.
La New York, preţul petrolului cu livrare în aprilie a crescut cu 60 de cenţi vineri (0,6%), încheind ziua cu 97,88 dolari/baril.
În cele cinci zile încheiate în 25 februarie, creşterea a fost de 14% - cea mai importantă ascensiune săptămâ-nală consemnată după data de 27 februarie 2009. Faţă de anul trecut, cotaţia este mai mare cu 25%.
La Londra, preţul ţiţeiului Brent cu livrare în aprilie a urcat cu 78 de cenţi (0,7%) vineri, la 112,14 dolari/baril.
Cotaţia de închidere este cea mai ridicată din 29 august 2008 până în prezent. Preţul ţiţeiului Brent a câştigat 9,4% săptămâna trecută.
Amintim că producţia de petrol din Libia a fost redusă cu aproximativ un milion de barili/zi, din cauza protestelor din ţară. Acest stat african extrage 1,6 milioane de barili de ţiţei zilnic, este membru al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi livrează majoritatea producţiei sale în Europa.