• Euro s-a depreciat cu peste 3% în raport cu dolarul, în intervalul 2-6 mai
Cotaţia ţiţeiului brut a înregistrat, în perioada 2-6 mai, cea mai mare scădere săptămânală din ultimele 29 de luni, în condiţiile în care anunţul privind moartea lui Osama bin Laden, liderul al-Qaida, şi aprecierea dolarului au generat o cerere redusă pe piaţa materiilor prime.
Preţul petrolului cu livrare în luna iunie a coborât cu 2,62 dolari (2,6%) vineri, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 97,18 dolari/baril, cel mai mic nivel de închidere de după 15 martie. Pe întreaga săptămână trecută, petrolul a pierdut 15%, declinul fiind cel mai important din decembrie 2008 până la momentul actual. La finele săptămânii încheiate în 29 aprilie, cotaţia ţiţeiului era, pe piaţa americană, 113,93 dolari/baril.
În ultimele 12 luni, preţul petrolului a câştigat 26% la bursa energetică din New York.
La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în iunie a scăzut cu 1,67 dolari (1,5%) vineri, la 109,13 dolari barilul.
Analiştii sunt de părere că preţul petrolului va continua să scadă, dacă dolarul se va menţine pe trend ascendent. Moneda americană a urcat cu 1,5% vineri, încheind ziua cu 1,4316 unităţi/euro pe piaţa din New York. Anterior, cursul crescuse la 1,4311 dolari/euro, cel mai ridicat din 19 aprilie până în prezent. Euro a început să piardă teren în faţă monedei americane joi, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat că riscurile inflaţioniste vor fi urmărite foarte atent, reducând pariurile care anticipau o majorare a dobânzii cheie în luna iunie.
Declinul a continuat vineri, pe fondul apariţiei speculaţiilor potrivit cărora Grecia ar putea renunţa la moneda unică. Grecia a negat, însă, aceste zvonuri apărute în publicaţia germană Der Spiegel.
Săptămâna trecută, euro a pierdut 3,2% în raport cu dolarul.
În condiţiile date, unii analişti cred că preţul petrolului ar putea coborî până la 85 de dolari barilul pe piaţa americană. De menţionat că declinul preţului petrolului a avut la bază şi cifrele anunţate în 4 mai, de Departamentul Energiei din Washington, în privinţa stocurilor de profil din SUA: +3,42 milioane de barili (0,9%) în săptămâna încheiată la data de 29 aprilie, la 366,5 milioane de barili. Nivelul este cel mai ridicat din ultimele şase luni.
Amintim că o altă scădere semnificativă înregistrată pe piaţa SUA, în intervalul 2-6 mai, a fost cea a preţului argintului: -27%, la 35,287 dolari uncia la New York. Dar, specialiştii cred că, în privinţa argintului, declinul nu va fi susţinut.