Societatea "Petrom", cu un număr de peste 56 miliarde de acţiuni şi o capitalizare de 297,9 milioane dolari, a fost introdusă începînd de ieri în structura noului indice de pe piaţa bursieră ROTX, deţinînd o pondere de 24,19%.
Acţiunile societăţii, listate la Bursa de Valori Bucureşti cu simbolul SNP s-au situat de la începutul anului curent pe un trend constant ascendent, atingînd un maxim de 5.300 lei/acţiune în data de 24 feb-ruarie. În luna ianuarie, s-a tranzacţionat un pachet de peste 40 milioane de acţiuni la un preţ mediu unitar de 4.079 lei. Cel mai mare pachet tranzacţionat din acest an (14 februarie) a depăşit 75 milioane acţiuni, la un preţ mediu de 4.225 lei/tit-lu. În ultima perioadă tranzactiile au fost mai reduse decît de obicei, acţiunile SNP urmînd trendul pieţei.
Acţionarul majoritar al "Petrom", OMV a prezentat rezultatele financiare pentru anul trecut, incluzînd pentru prima dată investiţia realizată de OMV la data de 14 decembrie 2004.
În trimestrul trei al anului trecut, "Petrom" a obţinut o cifră de afaceri de peste 64.539 miliarde lei. Veniturile din activitatea de exploatare în sumă de 69.102 miliarde lei au depăşit valoarea cheltuielilor din acelaşi sector, generînd astfel un rezultat de exploatare pozitiv, res-pectiv de 4.386,9 miliarde lei. Pînă la data de 30 septembrie acelaşi an, compania petrolieră a realizat un profit net de 2.266,3 miliarde lei.
În rezultatele financiare de la sfîrşitul anului, sunt incluse provizioanele pentru cheltuieli care nu se regăseau înainte în situaţiile financiare ale "Petrom" şi de asemenea provizionul deductibil corespunzător cotei de dezvoltare, permis de Guvern, în vederea încurajării investiţiilor în industria petrolieră internă. Cu toate că nu au fost finalizate situaţiile financiare pentru anul 2004, societatea aşteaptă să nu înregistreze profit distribuit şi nici impozit pe profit din cauza provizioanelor prezentate mai sus.
Societatea petrolieră are un program de investiţii pe termen mediu, reflectînd angajamentul noului partener strategic de a transforma perspectivele "Petrom" şi de a-şi onora angajamentele făcute în Contractul de Privatizare din 2004, se menţionează într-un comunicat al societăţii.
Concomitent cu alinierea structurii de raportare şi a calendarului financiar pentru anul 2005, "Petrom" a pus bazele unei strategii de ansamblu şi obiectivele pentru anul 2008. Criteriile pe care le va urma societatea sunt creşterea profitului în condiţiile unei Rate Medii de Rentabilitate a Capitalului Angajat de 13%, performanţa ridicată a segmentului de exploatare şi producţie, cu un volum stabil al producţiei de petrol pe zi şi cu continuarea activităţii internaţionale în regiunea Mării Caspice.
"Petrom" este cea mai mare companie de petrol şi gaze naturale, cu activităţi în sectoarele de exploatare şi producţie, rafinare şi produse petrochimice precum şi comercializare. În anul 2003 veniturile din vînzări ale societăţii au fost de 2.031 milioane euro. Începînd cu decembrie 2004, OMV, grupul lider în industria de petrol şi gaze din Europa centrală deţine 51% din capitalul social al "Petrom", statul deţine 40,74% din acţiuni, "Banca pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare" 2,03% iar alţi acţionari 6,23% din titlurile companiei.