Petrom schimbă strategia pe rafinare şi iese de pe piaţa produselor chimice

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 decembrie 2009

Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din Europa de Sud-Est, şi-a revizuit opţiunile de dezvoltare şi implicaţiile financiare aferente, în condiţiile actuale de piaţă şi pe baza perspectivelor negative pe termen lung, privind cererea în activitatea de rafinare. În cadrul şedinţei de ieri a Consiliului de Supraveghere al Petrom, au fost luate câteva decizii cu scopul adaptării lanţului valoric al companiei la mediul nefavorabil. În acest sens, Petrom a stabilit cadrul strategiei sale viitoare în activitatea de rafinare şi a decis ieşirea de pe piaţa produselor chimice.

Mariana Gheorghe, Director General Executiv al Petrom, a declarat: "În efortul nostru de a spori valoarea activităţii integrate a Petrom, am decis să renunţăm la activităţile secundare pentru a asigura fluxul viitor de numerar şi pentru a utiliza resursele de care dispunem în cel mai profitabil mod. Ca parte a acestui proces, ne vom respecta angajamentul faţă de obiectivul nostru de a îmbunătăţi eficienţa energetică şi de a reduce costurile, evaluând, în acelaşi timp, posibilităţile de a face investiţii, care sa contribuie la creşterea şi dezvoltarea durabilă a companiei".

Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, dat fiind că atât produsele chimice, cât şi produsele petrochimice nu fac parte din obiectul principal de activitate al Petrom şi că randamentul acestor activităţi în condiţiile actuale şi prognozate de piaţă este foarte scăzut, conducerea a decis excluderea lor din portofoliul companiei. Petrom va dezinvesti (n.r. va închide) activitatea de produse chimice până la sfârşitul anului 2010. Până atunci, Doljchim va opera în funcţie de necesităţile impuse de specificul activităţii integrate a companiei. Procesul de negociere privind transferul activelor aferente activităţii de petrochimie din cadrul Arpechim către Oltchim, principalul său client, vor continua, mai arată sursa citată.

Decizia Petrom privind structura viitoare a activităţii de rafinare trebuie să ţină cont de nivelul actual foarte scăzut al marjelor de rafinare, precum şi de perspectivele negative pe termen mediu, determinate de excedentul de capacitate din România şi din întreaga Europă. Rolul principal al rafinăriilor Petrom este de a procesa ţiţeiul din producţia autohtonă.

În noul context de piaţă, planul iniţial de investiţii a suferit modificări. Potrivit deciziei Consiliului de Supraveghere, capacitatea rafinăriei Petrobrazi va fi redusă până la 4,2 milioane tone/an, pentru a corespunde nevoilor Petrom de a procesa ţiţeiul din producţia autohtonă. Astfel, Petrom va investi aproximativ 750 milioane de euro în perioada 2010 - 2014 pentru efectuarea lucrărilor de modernizare şi de mentenanţă la rafinăria Petrobrazi. Revizuirea planului iniţial de investiţii va duce la constituirea, în trimestrul IV din 2009, a unui provizion de circa 60 milioane de euro, reprezentând cheltuieli efectuate deja.

Rafinăria Arpechim va fi operaţională numai în funcţie de necesităţi, corelat cu evoluţia marjelor şi a cererii pe piaţă, până în anul 2011. Opţiunile privind viitorul rafinăriei Arpechim, după acel moment, urmează să fie evaluate.

În acest context, obiectivul major în activitatea de explorare şi producţie a Petrom este de a minimiza impactul declinului natural asupra nivelului producţiei sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb