Phenianul vrea să pună capăt proiectelor comune cu Seulul

Adina Lateş
Internaţional / 10 martie 2016

Coreea de Nord a anunţat joi că doreşte să se debaraseze de toate activele lăsate pe teritoriul său de companiile sud-coreene implicate în două proiecte comune, aflate acum în impas, într-un gest ce riscă să agraveze şi mai mult tensiunile în Peninsula Coreeană, transmite AFP, potrivit Agerpres.

'Vom lichida complet toate activele companiilor sud-coreene şi instituţiile conexe pe care acestea le-au lăsat în urmă', a anunţat Comitetul pentru reunificarea paşnică a Coreii într-un comunicat difuzat de agenţia oficială KCNA.

Proiectele respective vizează staţiunea montană nord-coreeană din Kumgang şi complexul industrial intercoreean Kaesong.

Comitetul mai precizează că această decizie reprezintă o reacţie la sancţiunile unilaterale anunţate marţi de Coreea de Sud, care a decis adoptarea unor măsuri de retorsiune împotriva Phenianului după cel de-al patrulea test nuclear nord-coreean în ianuarie şi un tir cu rachetă în februarie.

"Din acest moment, declarăm nule toate acordurile între Coreea de Nord şi Coreea de Sud în materie de cooperare economică şi programe de schimb", menţionează acelaşi comunicat.

Seulul a ripostat în februarie la lansarea unei rachete de către Phenian anunţând suspendarea operaţiunilor în zona industrială intercoreeană Kaesong, unul dintre ultimele proiecte comune de cooperare între Nord şi Sud.

Autorităţile sud-coreene au acuzat regimul Coreii de Nord de deturnarea produsului acestui program comun pentru a-şi finanţa programele nuclear şi balistic proscrise.

Phenianul a replicat prin expulzarea tuturor cetăţenilor sud-coreeni care lucrau la Kaesong, un complex industrial situat pe teritoriul nord-coreean, şi prin îngheţarea activelor sud-coreene.

Companiile sud-coreene implicate până recent în acest proiect din zona industrială Kaesong, au raportat pierderi de ordinul a 820 de miliarde de woni (aproximativ 617 milioane de euro).

Circa 53.000 de nord-coreeni lucrau la Kaesong în 124 de întreprinderi sud-coreene, în special în domeniul confecţiilor, electronicii şi industriei chimice.

Staţiunea Kumgang, construită de gigantul sud-coreean Hyundai Asan, a fost primul proiect major al cooperării intercoreene.Mii de sud-coreeni şi-au putut petrece aici vacanţele între 1998 şi 2008.

Seulul a suspendat călătoriile în această staţiune în 2008, după ce un turist sud-coreean care intrase întâmplător în zona militară restricţionată în timpul unei plimbări, a fost împuşcat mortal de un soldat nord-coreean.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb