"Philips" vinde prin bursă 25% din divizia de corpuri de iluminat

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 mai 2016

"Philips" vinde prin bursă 25% din divizia de corpuri de iluminat

Compania vrea să obţină până la 970 milioane euro din listarea "Philips Lighting"

Producătorul olandez de electronice "Royal Philips" NV vrea să obţină până la 970 de milioane de euro (1,1 miliarde de dolari) din vânzarea unei participaţii de 25% din divizia sa de corpuri de iluminat, printr-o ofertă publică iniţială.

După ce, în ultimele şase luni, a căutat fără succes un cumpărător pentru aceste operaţiuni, compania a anunţat că vinde 37,5 milioane de acţiuni la un preţ de 18,50 - 22,50 pe titlu, capitalizarea de piaţă a diviziei fiind estimată la 2,78 - 3,38 miliarde de euro. În baza acestui interval de preţ, "Philips" poate să obţină cel mult 844 de milioane de euro din oferta publică iniţiaţă, suma putând urca la 970 de milioane de euro dacă va fi exercitată pe deplin opţiunea de alocare a unui pachet suplimentar.

Listarea diviziei va fi lansată în 27 mai, la Bursa din Amsterdam. "Philips" va vinde şi restul acţiunilor diviziei în anii următori.

Printre companiile interesate de "Philips Lighting" se numără "Blackstone", "Onex" Corp., "GO Scale Capital", potrivit unor surse citate de presa străină.

"Philips Lighting" a realizat un profit operaţional de 331 milioane de euro în 2015, la o cifră de afaceri de 7,47 miliarde de euro. În prezent, "Philips Lighting" are o poziţie puternică pe piaţa LED, care asigură mai mult de jumătate din vânzările sale.

Recent, directorul executiv al "Philips", Frans van Houten, a declarat că listarea reprezintă o decizie "istorică" pentru companie, ideea ofertei publice iniţiale fiind cea mai bună opţiune pentru "Philips Lighting".

"Philips" a analizat posibilitatea vânzării diviziei către un cumpărător chinez sau o firmă de private equity, însă a decis să respingă aceste posibilităţi.

Acţiunile "Philips" au avut un preţ de 23,01 euro vineri, la Bursa din Amsterdam, evaluând compania la aproximativ 21,4 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb