Piaţa americană a acţiunilor tatonează noi recorduri; mai are combustibil de creştere?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 octombrie

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

English Version

Ned Davis Research: "Pieţele «bull» nu mor de bătrâneţe"

Jack Ablin, Cresset Capital: "Investitorii anticipează profituri destul de solide şi creşterea dividendelor"

Mona Mahajan, Edward Jones Investments: "În săptămânile următoare alegerilor prezidenţiale, piaţa acţiunilor tinde să se redreseze, indiferent de partidul de la Casa Albă"

Indicii pieţei acţiunilor amerciane navighează în zona unor noi recorduri istorice, iar conform opiniilor unor strategi de pe Wall Street, există premise importante ca preţurile să îşi continue creşterea, chiar dacă climatul geopolitic este tensionat iar evaluările sunt ridicate.

Piaţa americană a acţiunilor tatonează noi recorduri; mai are combustibil de creştere?

Săptămâna trecută, indicele Dow Jones Industrial Average a atins un nou maxim, de 42.352 de puncte, în vreme ce S&P 500 s-a situat uşor sub recordul de la finalul lunii trecute, de 5.762 puncte, după ce raportul privind piaţa muncii din Statele Unite a mai risipit temerile legate de încetinirea economiei. În septembrie, în Statele Unite au fost create 254.000 de locuri de muncă în sectorul non-agricol, cu mult peste estimările economiştilor de 150.000, în vreme ce rata şomajului a scăzut la 4,1%, faţă de 4,2% în august, potrivit Departamentului Muncii din SUA.

Sonu Varghese, strateg la Carson Group, spune că raportul privind piaţa muncii laolaltă cu temperarea continuă a inflaţiei reprezintă o dovadă a creşterii productivităţii. "Acest lucru ar trebui să menţină Rezerva Federală pe calea tăierii dobânzilor - un element benefic suplimentar pentru economie şi pieţe", a declarat Varghese, citat de Business Insider.

Nasdaq Composite, ce include companii din domenii intensive în cunoaştere, a căror evoluţie este mai sensibilă la dinamica economiei şi nivelul dobânzilor, a marcat de asemenea un raliu în ultimele două luni, dar este sub recordul istoric atins în iulie acest an.

Ned Davis Research: "În absenţa unei erori de politică a Fed, a unei aterizări dure a economiei sau a unui şoc extern, scenariul cel mai probabil este continuarea creşterii pieţei"

Actuala piaţa de creştere (engl. bull market), care are deja doi ani, mai poate dura încă cel puţin douăsprezece luni, atât timp cât trei elemente vor continua să susţină cotaţiile, potrivit unui raport al strategilor Ned Davis Research publicat săptămâna trecută, scrie Business Insider.

Conform echipei firmei de cercetare, din 1949 şi până în prezent, au fost treisprezece pieţe "bull" care au durat cel puţin doi ani, iar de fiecare dată acţiunile au continuat să crească în al treilea an, cu excepţia cazurilor în care economia a intrat în recesiune sau a apărut un eveniment de tip "Lebădă Neagră", cum a fost criza datoriilor suverane din Europa sau retrogradarea rating-ului de credit al Statelor Unite în 2011. Într-un caz, piaţa "bull" s-a încheiat după ce Fed a inversat decizia de tăiere a dobânzii, ceea ce i-a speriat pe investitori.

Piaţa americană a acţiunilor tatonează noi recorduri; mai are combustibil de creştere?

"Pieţele «bull» nu mor de bătrâneţe", au scris strategii în raport, citaţi de Business Insider. "În opinia noastră, tabelul arată că, în absenţa unei erori de politică a Fed, a unei aterizări dure a economiei sau a unui şoc extern, scenariul cel mai probabil este continuarea pieţei de creştere".

"Rămânem optimişti în ceea ce priveşte acţiunile din Statele Unite, atât în mod absolut, cât şi în raport cu obligaţiunile şi numerarul", spun strategii Ned Davis

Dintre toate pieţele "bull" a căror durată a fost de cel puţin trei ani din 1949 încoace, mediana câştigurilor acţiunilor în cel de-al treilea an a fost de 13,1%. Piaţa actuală a început în octombrie 2022, iar de atunci S&P 500 a crescut cu circa 60%, evoluţie ce a avut la bază, în mare parte, trei catalizatori, potrivit Ned Davis.

Primul este dezinflaţia, adică temperarea inflaţiei care a "definit" actuala piaţă "bull", conform strategilor firmei de cercetare, care au subliniat că preţurile se apropie uşor de ţinta de inflaţie pe termen lung a Fed, de 2%.

Al doilea factor este legat de evitarea recesiunii în Statele Unite, potrivit echipei Ned Davis, care susţine că economia are nevoie de o aterizare lină pentru ca piaţa acţiunilor să continue să performeze. În opinia strategilor, riscurile de recesiune par "scăzute pe termen scurt", în condiţiile în care PIB-ul s-a menţinut la un nivel robust de 3%, în ultimul trimestru.

Al treilea element este legat de creşterea profiturilor corporaţiilor care trebuie să fie solidă pentru ca pieţele să îşi continue tendinţa ascendentă. Pentru trimestrul al treilea, majorarea profiturilor emitenţilor din S&P 500 a fost estimată la circa 4,6%, potrivit FactSet. În cazul în care aşteptările se vor adeveri, va fi al cincilea trimestru consecutiv de creştere, conform firmei de analiză.

În opinia strategilor, atât timp cât aceşti factori pozitivi vor rămâne în joc, piaţa poate continua să mai crească. "Rămânem optimişti în ceea ce priveşte acţiunile din Statele Unite, atât în mod absolut cât şi în raport cu obligaţiunile şi numerarul", a scris echipa Ned Davis, conform Business Insider.

Profiturile companiilor din S&P 500 se vor majora cu 4,7%, în trimestrul al treilea, potrivit estimărilor UBS

Sezonul raportărilor financiare aferente trimestrului al treilea debutează în această săptămână, ceea ce reprezintă un test cheie pentru robusteţea trendului ascedent al pieţei acţiunilor din Statele Unite, deoarece companiile trebuie să arate o creştere sănătoasă a profitului şi perspective bune pentru anul viitor, în vederea susţinerii evaluărilor care au urcat în ultimele luni, conform Reuters.

În prezent, S&P 500 se tranzacţionează la un multiplu al estimărilor privind profiturile în următoarele douăsprezece luni de 21,5 ori, aproape de cel mai înalt nivel din ultimii trei ani şi cu mult deasupra mediei pe termen lung de 15,7, conform LSEG Datastream.

"Unul dintre puţinele argumente pe care le pot aduce taurii (n.r. cei care mizează pe creşterea acţiunilor) pentru a justifica aceşti multipli ridicaţi este că majorarea profiturilor companiilor va continua chiar şi la aceste niveluri ridicate", a spus Sameer Samana, strateg senior la Wells Fargo Investment Institute, citat de Reuters. "Deoarece preţurile au crescut, este nevoie, probabil, ca majorarea profiturilor să fie mult peste nivelurile estimate".

Strategii UBS se aşteaptă ca profiturile companiilor din S&P 500 să crească cu 4,7% în dinamică anuală, în trimestrul al treilea. Dar, dacă se ia în calcul rata istorică a surprizelor pozitive a profiturilor, creşterea probabilă este de 8,5%, scrie Reuters.

"Astfel de creşteri de profitabilitate ar putea fi necesare pentru a alimenta noi creşteri ale acţiunilor. Din 2010 încoace, randamentul total al S&P 500 a urmărit îndeaproape creşterea profiturilor şi a dividendelor companiilor", afirmă Jack Ablin, director de investiţii la Cresset Capital.

Dar, de la începutul anului 2023, indicele a luat-o înainte, fiind acum cu 18% peste nivelurile estimate pe baza profiturilor şi dividendelor actuale, potrivit strategului, care a spus: "Cu siguranţă piaţa anticipează profituri destul de solide şi o creştere a dividendelor".

Mona Mahajan: "Credem că elementele fundamentale ale expansiunii pieţei «bull» rămân intacte"

Mona Mahajan, strateg de investiţii la Edward Jones Investments, spune că există câteva motive de îngrijorare pentru investitorii în pieţele de acţiuni, între care escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu şi alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Săptămâna trecută, Iranul a lansat un atac cu rachete asupra Israelului, ţară ale cărei forţe armate pregătesc acum un răspuns "serios şi semnificativ", potrivit Times of Israel.

"În opinia noastră, riscul unei escaladări majore în Orientul Mijlociu rămâne, pentru moment, un eveniment cu risc de coadă (n.r. pentru care probabilitatea apariţiei este redusă, dar mai mare de trei deviaţii standard faţă de medie, conform unei distribuţii normale). Din perspectiva pieţei, o astfel de escaladare poate declanşa un sentiment de precauţie şi scăderea ofertei de petrol şi energie, laolaltă cu creşterea preţurilor. Cu toate acestea, având în vedere că SUA şi alte economii au reuşit să crească producţia de petrol şi energie în ultimii ani, în special în era post-pandemie, o parte din riscul legat de întreruperea aprovizionării a fost atenuat", a scris Mona Mahajan, în ultima sa analiză săptămânală.

În legătură cu alegerile prezidenţiale din Statele Unite care vor avea loc în mai puţin de o lună, strategul a subliniat că, istoric, volatilitatea pieţei a avut o tendinţă de creştere în săptămânile dinaintea alegerilor.

"De obicei, pieţele bursiere experimentează o retragere înainte de alegeri, având în vedere incertitudinea şi, în unele cazuri, anxietatea provocată de posibilele rezultate. Totuşi, în săptămânile următoare, piaţa acţiunilor tinde să se redreseze, indiferent de partidul care se află la Casa Albă, poate pentru că anumite incertitudini se disipează, iar investitorii se pot concentra din nou pe oportunităţi", a scris Mona Mahajan.

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de YouGov pentru The Economist între 29 septembrie şi 1 octombrie, democratul Kamala Harris îl devansează pe republicanul Donald Trump cu 48% din intenţiile de vot faţă de 45%, dar diferenţa de trei puncte corespunde şi marjei de eroare a sondajului, potrivit News.ro.

Piaţa americană a acţiunilor tatonează noi recorduri; mai are combustibil de creştere?

În opinia echipei Edward Jones Investments, după creşterea puternică a pieţei din primele trei trimestre ale anului şi având în vedere incertitudinea de pe scena politică din Statele Unite şi climatul geopolitic general, este posibil ca, în săptămânile următoare, acţiunile să experimenteze pusee de volatilitate. Cu toate acestea, strategii ar folosi retragerile pieţei ca oportunităţi de diversificare, reechilibrare şi adăugare de investiţii de calitate la preţuri mai bune.

"Credem că elementele fundamentale ale expansiunii pieţei «bull» rămân intacte: Fed este pe calea să reducă ratele dobânzilor, inflaţia continuă să se modereze treptat, iar economia Statelor Unite pare pregătită pentru o «aterizare lină» (fără recesiune). În plus, profiturile companiilor sunt pe cale să aibă un ritm de creştere de două cifre în acest an şi, poate, anul viitor (conform Bloomberg). Credem că pieţele de acţiuni cât şi cele de obligaţiuni rămân robuste în acest context, mai ales pe măsură ce depăşesc incertitudinile pe termen scurt", a scris strategul Edward Jones Investments.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5425
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9374
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.6905

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb