Piaţa de capital are un nou indice - ROTX

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 martie 2005

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Bursa din Viena (WBAG) au lansat ieri indicele ROTX (Romanian Traded Index), în urma Acordului semnat între cele două instituţii în luna decembrie 2004. ROTX răspunde interesului manifestat de inves-titorii străini pentru piaţa de capital din România.

Indicele ROTX este calculat pe baza preţurilor acţiunilor celor mai reprezentative şase societăţi listate la BVB (BRD - Groupe Societe, Impact, Rompetrol Rafinare Constanţa, Petrom Bucureşti, Turbomecanica Bucureşti şi Banca Transilvania).

Directorul general al BVB, domnul Stere Farmache, ne-a declarat: "Lansarea indicelui ROTX reprezintă o nouă etapă pentru colaborarea strînsă între cele două burse şi pentru creşterea vizibilităţii internaţionale BVB".

Unul dintre obiectivele pe termen lung ale celor două pieţe bursiere este consolidarea pieţei de capital din Europa Centrală şi îmbunătăţirea eficienţei pieţei.

"Romanian Traded Index" este un indice de preţuri ponderat cu capitalizarea de piaţă a societăţilor incluse în coşul lui. Cea mai mare pondere în structura indicelui o deţine "Banca Transilvania" (25,16%), urmată de "BRD - Groupe Société Générale" (24,61%), companiile petroliere "Petrom" (24,19%) şi "Rompetrol Rafinare Constanţa" (14,62%) şi societatea "Turbomecanica" (2,81%).

Preşedintele Grupului "Rompetrol", domnul Dinu Patriciu a afirmat: "Prezenţa societăţii Rompetrol Rafinare Constanţa în indicele Rotx va mări expunerea sa către fondurile de inves-tiţii internaţionale. Aceasta datorită performanţelor financiare, a extinderii regionale a Grupului Rompetrol şi a ponderii pe care acesta o are pe piaţa de capital".

Indicele ROTX se ajustează trimestrial şi cuprinde 80% din valoare acţiunilor tranzacţionate la BVB şi 85% din capitalizarea acţiunilor transferate la Bursă. Cea mai mare pondere în structura pe sectoare a indicelui o deţine sistemul bancar (49,77%), urmat de petrol (38,81%), construcţii (8,61%) şi maşini unelte (2,81%). Avantajele indicelui constau în promovarea la nivel naţional şi internaţional a BVB şi a societăţilor cotate, dar şi a pieţei de capital româneşti. Prin introducerea indicelui ROTX, reprezentanţii BVB urmăresc creşterea volumelor de tranzacţionare şi a capitalizării bursiere, dar nu în ultimul rînd produsele derivate şi implementarea tranzacţionării produselor structurate la BVB.

Indicele ROTX este dezvoltat pe baza metodologiei familiei de indici CECE, compoziţia fiind revizuită trimestrial. În vederea facilitării comparaţiei indicelui ROTX cu ceilalţi indici din familia CECE dezvoltaţi de WBAG, precum şi pentru a pune la dis-poziţia investitorilor date des-pre performanţa istorică, valorile indicelui au fost calculate retroactiv începînd cu 1 ianuarie 2002, în moneda naţională, euro şi dolari. Pentru anul în curs BVB îşi propune ca piaţa bursieră să parcurgă un amplu proces de transformare şi consolidare. Consolidarea internă va oferi BVB posibilitatea de a se situa între pieţele bursiere europene.

Economia înregistrează ritmuri de creştere superioare mediei ţărilor din regiune. Cadrul economic actual, respectiv consolidarea tendinţei aprecierii monedei naţionale în raport cu principalele valute, liberalizarea contului de capital din aprilie, ţintirea directă a inflaţiei, etc fac posibilă introducerea indicelui ROTX la BVB. "Investitorii sînt puternic implicaţi în piaţa bursieră, iar numărul conturilor deschise de la începutul anului a ajuns la 10.000", ne-a declarat directorul general al BVB.

BVB este una din cele mai avansate pieţe emergente din Europa Centrală, capitalizarea bursieră a crescut de aproape zece ori în ultimii ani, atingînd 8,8 miliarde euro la sfîrşitul anului 2004. În decursul aceluiaşi an au fost tranzacţionate acţiunile emise de 60 de societăţi comerciale şi 22 de emisiuni de obligaţiuni. Valoarea totală de tranzacţionare a fost de aproximativ 669,3 milioane euro, comparativ cu 273 milioane euro în anul 2003. Indicii bursieri au înregistrat creşteri procentuale mai mari de 100%, se menţionează într-un comunicat BVB. În anul 2005, valoarea totală tranzacţionată pînă în prezent a depăşit 510,5 milioane euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb