Grupul de presă BURSA, în parteneriat cu Asociaţia Brokerilor, a organizat videoconferinţa “Piaţa de capital în timpul pandemiei COVID-19 - Prejudicii şi oportunităţi”, în data de 25 iunie 2020, începând cu ora 10.30.
Evenimentul fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, contul de Facebook al ziarului BURSA şi pe pagina Youtube a ziarului BURSA.
•Efectele pandemiei Covid 19 asupra pieţei de capital;
•Problemele supravegherii pieţei de capital;
•Mecanismele bursiere – instrumente ale finanţării economiei în lumea post-COVID;
•Listarea participaţiilor minoritare ale companiilor de stat: "ameninţare faţă de interesele naţionale economice" sau "cadru în care companiile să devină mai performante, să câştige vizibilitate sporită pentru mediul de afaceri şi să contribuie la o creştere economică sustenabilă în ţara noastră“;
•Proiectului Fondului Suveran de Investiţii în noua realitate economică şi socială creată de pandemie;
•Vânzarea şi tranzacţionarea titlurilor de stat pentru populaţie prin piaţa de capital - beneficii pentru bursă, populaţie, Guvern etc;
•Oportunităţile oferite investitorilor individuali de a-şi plasa economiile în instrumente financiare atractive (acţiuni ale companiilor de stat şi private, obligaţiuni, fonduri de investiţii) atât din punctul de vedere al randamentului potenţial cât şi al lichidităţii, faţă de alte opţiuni, cum ar fi depozitele bancare sau imobiliare;
•Încurajarea populaţiei să economisescă mai mult şi să folosească instrumente de investiţii adecvate, care să crească valoarea economiilor pe termen lung şi să asigure stabilitatea financiară;
•Modelele de business şi sursele de finanţare ale afacerilor înainte şi după criza Covid-19;
•Oportunităţile create de pandemie pentru digitalizarea accesului investitorilor la piaţa de capital;
•Proiectele Bursei de Valori Bucureşti în contextul crizei Covid-19 - Contrapartea Centrală, creşterea numărului de investitori, intrarea în categoria pieţelor emergente sub umbrela MSCI.
Dan Paul •"Investitorii trebuie să aibă încredere în piaţă şi prin prisma reglementatorului"
Preşedinte al Asociaţiei Brokerilor
Investitorii trebuie să aibă încredere în piaţa de capital şi prin prisma reglementatorului, a spus Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, în condiţiile în care Nicu Marcu, unicul candidat la postul de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a fost votat, miercuri, de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru restul de mandat până în 2023, ca preşedinte al instituţiei. Dan Paul a spus: "Aşteptările sunt întotdeuna mari de la preşedintele ASF-ului. Am cunoscut toţi preşedinţii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi apoi ai ASF-ului şi cred că lucrurile au mers din rău în mai rău. Acum poate facem o revenire în «V» şi vom avea o altă abordare. Un dialog cu piaţa de capital pentru că, până la urmă, vrem ca investitorii să aibă încredere în piaţă şi prin prisma reglementatorului".
Sebastian Burduja •"Apariţia unor legi care interzic listarea companiilor de stat pentru o perioadă de timp este regretabilă"
Secretar de Stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice
Apariţia unor legi care interzic listarea companiilor de stat pentru o perioadă de timp este regretabilă şi reprezintă o iniţiativă legislativă a unor oameni care nu cunosc diferenţa dintre listare şi privatizare şi care promovează acelaşi tip de discurs de tipul «nu ne vindem ţara străinilor», a declarat Sebastian Burduja, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice. Domnia sa a explicat: "Listarea la bursă a companiilor de stat nu înseamnă că statul îşi va pierde controlul asupra acestor companii. Din contră, înseamnă o sursă de finanţare pentru investiţii sau chiar a altor cheltuieli care au fost amânate de-a lungul anilor, înseamnă o transparentizare a actului de management şi cred că sunt primul care spune asta şi recunoaşte că avem încă mari deficienţe din aplicarea Ordonanţei 109 pentru managementul corporativ, iar listarea la bursă îţi asigură tocmai mecanisme de transparentizare, de responsabilizare a managementului acestor companii.
Prof. Univ Dr. Gheorghe Piperea •"Pe portalul instanţelor se află un număr enorm de procese în care ASF este pârâtă"
Managing Partner, Piperea şi Asociaţii
Cele peste 70 de miliarde de euro din depozitele bancare trebuie să fie mobilizate şi prin titluri de stat, nu doar prin sistemul bancar, acesta având acum monopol în domeniu, este de părere avocatul Gheorghe Piperea, care a comentat: "De la piaţa de capital aştept mobilizarea capitalurilor. Solicit autorităţilor sa vândă titluri de stat mai degrabă pe piaţa de capital decât prin sistemul bancar". Gheorghe Piperea a vorbit atât despre "situaţia scandaloasă de la ASF, cât şi despre situaţia, la fel de scandaloasă, de la fondurile de pensii".
Sebastian Bodu •"Fondul Suveran va fi un fond de private-equity cu subscripţii la companiile nelistate la bursă"
Consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului
Guvernul va aproba în maximum trei săptămâni hotârârea prin care va înfiinţa Fondul Suveran de Investiţii, care va fi un fond private-equity cu bani de la bugetul de stat, a afirmat Sebastian Bodu, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului Ludovic Orban. Consilierul de stat a precizat că actul normativ ce va fi emis de Guvern va pune în implementare dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă 100/2018 şi că intenţia actualului Executiv este de a face un fond de investiţii şi nu un fond de dezvoltare, pentru dezvoltare urmând a fi creată o bancă.
Marius Budăi •"Revenirea în V a pieţelor bursiere dovedeşte o decuplare de la economiile naţionale"
Membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor şi fost Ministru al Muncii
Tot ce s-a întâmplat în ultima vreme pe pieţele de capital reprezintă o anomalie, în opinia lui Marius Budăi, membru al Comisiei buget, finanţe- bănci din Camera Deputaţilor, care consideră că modul în care acestea au revenit din perioada de criză este prea rapid în comparaţie cu realitatea economică. Marius Budăi a precizat că "revenirea în V a pieţelor bursiere dovedeşte o decuplare de la economiile naţionale", care au cunoscut o contracţie în majoritatea statelor. Domnia sa a mai spus că este necesar ca titlurile de stat să fie vândute pe piaţa de capital pentru că randamentul va fi mai mare şi că este nevoie de o nouă reglementare privind participarea fondurilor de la Pilonul II de pensii la susţinerea investiţiilor publice din ţara noastră.
Adrian Tănase •"Piaţa primară trebuie reactivată prin reluarea listărilor"
CEO al Bursei de Valori Bucureşti
Piaţa primară a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) trebuie reactivată, conform domnului Adrian Tănase, CEO-ul BVB, care susţine că, în acest sens, este necesară reluarea listărilor. Domnia sa afirmă: "Avem o problemă cu piaţa primară, care este îngheţată. Nu avem listări, această piaţă a avut ultimul IPO în 2018. Piaţa primară trebuie reactivată. Nu putem spera la o piaţă de capital dezvoltată fără să avem o piaţă primară, fără o comunitate puternică de investitori şi listări la bursă". CEO-ul BVB subliniază că pentru reactivarea pieţei primare este foartă importantă funcţionarea fondurilor de pensii. Adrian Tănase precizează: "Nu cred că trebuie să facem o lege prin care să forţăm fondurile de pensii să investească în România, acestea investesc acum în afara ţării pentru că, din păcate, nu au unde să investească la noi. Principalul lor interes este să ofere diversificare participanţilor la sistemul de pensii şi această diversificare o obţin investind în exterior.
Marius Dan •"Listarea companiilor de stat ar trebui să fie o prioritate"
Senior Vice-President, Corporate Strategy, Franklin Templeton Investments România
Momentul actual este unul în care atât interesul investitorilor instituţionali locali, prin fondurile de pensii, cât şi internaţionali, este foarte ridicat pentru activele din România, conform domnului Marius Dan, Senior Vice-President Corporate Strategy în cadrul Franklin Templeton Investments România. Domnia sa spune: "În această situaţie, pentru Fondul Proprietatea (n.r. administrat de Franklin Templeton) şi pentru piaţa de capital din România, dar mai ales pentru Guvern, listarea companiilor de stat ar trebui să fie o prioritate. Vorbim despre această prioritate de foarte mulţi ani, iar acum cred că suntem într-o situaţie în care chiar există voinţă politică pentru a aduce pe piaţa de capital câteva din companiile semnificative deţinute de stat, precum Hidroelectrica şi Aeroporturi Bucureşti. Pe această listă ar trebui inclus şi Portul Constanţa. Din portofoliul Fondului Proprietatea, este un mare interes din partea noastră de a lista şi participaţia la Salrom".
Horia Gustă •"Trebuie să ridicăm nivelul de educaţie financiară, pentru a obişnui oamenii să economisească"
Preşedintele Consiliului Directoral al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri
Nivelul de educaţie financiară al populaţiei trebuie să crească, pentru a avea mai mulţi investitori la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi, implicit, în fondurile de investiţii, a precizat Horia Gustă, preşedintele Consiliului Directoral al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Domnia sa a spus: "Percepţia mea asupra pieţei de capital românească este că a oferit şi oferă în continuare foarte multe oportunităţi (...) Nu sunt adeptul rugăminţilor adresate de către spaţiul privat către Statul Român, ca să-şi listeze instrumentele. Sunt adeptul mai mult al muncii pe care jucătorii din piaţa de capital trebuie să o depună pentru a convinge jucătorii privaţi să vină la bursa de valori.
Alexandra Posea •"Pandemia a venit când acţiunea Romgaz reuşise să-şi revină după OUG 114""Pandemia a venit când acţiunea Romgaz reuşise să-şi revină după OUG 114"
Specialist Relaţia cu Investitorii, Romgaz
Pandemia de Covid 19 a venit tocmai când acţiunea Romgaz reuşise să îşi revină după efectele OUG 114/2018, care a provocat o scădere mare a companiei la bursă, a subliniat Alexandra Posea, specialist Relaţia cu Investitorii în cadrul Romgaz. Conform domniei sale, în 2019 investitorii şi-au recăpătat încrederea şi compania a reuşit să se reechilibreze. O altă surpriză a anului trecut a fost preţul reglementat pentru casnici, dar Romgaz a reusit şi pe partea de strategie comercială să câştige reîncrederea investitorilor, a adăugat doamna Posea, apreciind: "Acum încercăm să luptăm şi cu Covid. Strategia companiei a fost una sănătoasă, mai ales că am reuşit să aprobăm şi strategia pe următorii cinci ani şi jumătate, până în primul semestru din 2025".
Adrian Codirlaşu •"Contribuţia la Pilonul II ar trebui majorată"
Preşedinte, Asociaţia CFA România
Numărul listărilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost mai mare în anii trecuţi, deoarece la vremea respectivă contribuţia la fondurile de pensii Pilon II era mai ridicată, a subliniat Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România. El a propus de altfel majorarea contribuţiei la fondurile de pensii obligatorii administrate privat pentru asigurarea securităţii financiare a viitorilor pensionari. Acesta a afirmat: "Cred că pentru dezvoltarea pieţei de capital din România extrem de importante sunt fondurile de pensii Pilon II. Sunt principalul investitor instituţional de la BVB şi se poate vedea că în perioadele în care contribuţiile au fost mai mari la aceste fonduri de pensii pe Bursa de Valori au fost şi cele mai multe listări. Fondurile Pilon II vor să cumpere active financiare de pe piaţa de capital românească, fie că sunt acţiuni sau obligaţiuni corporative. Aceste fonduri sunt cumpărători permanenţi, de aceea cred că acest sector trebuie protejat şi încurajat în continuare şi, spre binele contributorilor, contribuţia la aceste fonduri trebuie majorată. În condiţiile actuale spaţiul fiscal este extrem de mic însă în viitor cred că asta e soluţia pentru securitatea financiară viitoare pentru persoanele de la generaţia X în jos".
Dan Popovici •"Mă aştept să reintrăm pe o tendinţă de creştere economică, chiar din trimestrul al treilea al acestui an"
CEO, OTP Asset Management
Ne aflăm într-o zonă de mare incertitudine, în prezent, şi niciun economist sau macroeconomist nu poate estima cum va reveni economia mondială sau cea a ţării noastre într-un orizont de timp de câteva luni, având în vedere că nu ştim cum vor evolua cazurile de infectare cu noul coronavirus, consideră Dan Popovici, CEO OTP Asset Management. Domnia sa a declarat: "Personal, consider că dacă nu vom avea o explozie mare a numărului de cazuri de Covid-19, nici Guvernul României şi niciun alt Guvern din Europa sau din Statele Unite nu îşi vor mai permite să închidă total economia. Vedem deja în Germania că Guvernul închide punctual anumite zone unde există un număr mare de infectări şi nu-şi mai permite să închidă întreaga economie, deoarece teama de a nu distruge iremediabil economia este foarte mare la nivelul guvernanţilor".
Andre Cappon •"România încă trebuie să stabilească încredere în piaţa de capital"
President, CBM Group
România încă trebuie să stabilească încredere în piaţa de capital pentru ca bursa locală şi avuţia ţării să evolueze în direcţia potrivită, a declarat Andre Cappon, fondatorul grupului CBM din New York. El a mai spus, printre altele, că bursa americană manifestă un optimism precaut după momentul de dezastru din luna martie. Acesta a afirmat: "La New York începem să redeschidem restaurantele şi diversele business-uri, treptat. În fiecare săptămână se deschid altele. Există un optimism combinat cu precauţie, piaţa de actiuni s-a refăcut foarte frumos după luna martie când a fost un moment de dezastru. Acum, în fiecare zi cum sosesc ştiri proaste mai cade, dacă sunt ştiri bune mai urcă, avem volatilitate mare".
Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a IX-a ediţie, a avut loc în data de 19 noiembrie 2024, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat a II-a ediţie a conferinţei “CSR şi sustenabilitate”, în data de 21 octombrie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon AB.
Ziarul BURSA a organizat a XII-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, în data de 25 septembrie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, sala Constanţa.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”, în data de 13 iunie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Piaţa financiar-bancară”, în data de 21 mai 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon Constanţa, din Calea 13 Septembrie nr. 90.
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediţie a conferinţei “România – Strategia dezvoltării”, în data de 23 aprilie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon D, din Calea 13 Septembrie nr. 90.
Ziarul BURSA a organizat “FORUMUL INVESTITORILOR - 2024: Provocările și oportunitățile anului”, eveniment ajuns la a III-a ediție, ce a avut loc în data de 20 martie 2024, începând cu ora 10:00, la Radisson Blu Hotel Bucharest, sala Atlas 2, din Calea Victoriei 63-81.
Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a VIII-a ediţie, a avut loc în data de 21 noiembrie 2023, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “CSR şi sustenabilitate”, în data de 10 octombrie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat a XI-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, ce a avut loc în data de 26 septembrie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest, sala Platinum, din Calea Dorobanţilor nr. 5-7, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizarea României”, ce a avut loc în data de 11 iulie 2023, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB din Calea 13 Septembrie 90
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “Piaţa financiar-bancară”, ce a avut loc în data de 28 iunie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “România – Strategia dezvoltării”, ce a avut loc în data de 24 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), a organizat conferinţa “Business şi Antreprenoriat”, ce a avut loc în data de 4 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA a organizat FORUMUL INVESTITORILOR - 2023: Provocările și oportunitățile anului, eveniment ajuns la a II-a ediție, ce a avut loc în data de 21 martie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest Hotel, sala Platinum.
Ziarul BURSA a organizat a VII-a ediţie a conferinţei “Securitatea cibernetică”, în data de 31 ianuarie 2023, începând cu ora 09:30, la Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, sala Cişmigiu, din str. Doamnei nr. 12, Bucureşti.
Evenimentul s-a desfăşurat cu participare fizică şi a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.
Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a IX-a ediţie, a avut loc în data de 19 noiembrie 2024, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat a II-a ediţie a conferinţei “CSR şi sustenabilitate”, în data de 21 octombrie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon AB.
Ziarul BURSA a organizat a XII-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, în data de 25 septembrie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, sala Constanţa.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”, în data de 13 iunie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Piaţa financiar-bancară”, în data de 21 mai 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon Constanţa, din Calea 13 Septembrie nr. 90.
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediţie a conferinţei “România – Strategia dezvoltării”, în data de 23 aprilie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon D, din Calea 13 Septembrie nr. 90.
Ziarul BURSA a organizat “FORUMUL INVESTITORILOR - 2024: Provocările și oportunitățile anului”, eveniment ajuns la a III-a ediție, ce a avut loc în data de 20 martie 2024, începând cu ora 10:00, la Radisson Blu Hotel Bucharest, sala Atlas 2, din Calea Victoriei 63-81.
Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a VIII-a ediţie, a avut loc în data de 21 noiembrie 2023, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “CSR şi sustenabilitate”, în data de 10 octombrie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat a XI-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, ce a avut loc în data de 26 septembrie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest, sala Platinum, din Calea Dorobanţilor nr. 5-7, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizarea României”, ce a avut loc în data de 11 iulie 2023, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB din Calea 13 Septembrie 90
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “Piaţa financiar-bancară”, ce a avut loc în data de 28 iunie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “România – Strategia dezvoltării”, ce a avut loc în data de 24 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), a organizat conferinţa “Business şi Antreprenoriat”, ce a avut loc în data de 4 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA a organizat FORUMUL INVESTITORILOR - 2023: Provocările și oportunitățile anului, eveniment ajuns la a II-a ediție, ce a avut loc în data de 21 martie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest Hotel, sala Platinum.
Ziarul BURSA a organizat a VII-a ediţie a conferinţei “Securitatea cibernetică”, în data de 31 ianuarie 2023, începând cu ora 09:30, la Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, sala Cişmigiu, din str. Doamnei nr. 12, Bucureşti.
Evenimentul s-a desfăşurat cu participare fizică şi a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.