Piaţa primară a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) trebuie reactivată, conform domnului Adrian Tănase, CEO-ul BVB, care susţine că, în acest sens, este necesară reluarea listărilor. Domnia sa afirmă: "Avem o problemă cu piaţa primară, care este îngheţată. Nu avem listări, această piaţă a avut ultimul IPO în 2018. Piaţa primară trebuie reactivată. Nu putem spera la o piaţă de capital dezvoltată fără să avem o piaţă primară, fără o comunitate puternică de investitori şi listări la bursă". CEO-ul BVB subliniază că pentru reactivarea pieţei primare este foartă importantă funcţionarea fondurilor de pensii.
Adrian Tănase precizează: "Nu cred că trebuie să facem o lege prin care să forţăm fondurile de pensii să investească în România, acestea investesc acum în afara ţării pentru că, din păcate, nu au unde să investească la noi. Principalul lor interes este să ofere diversificare participanţilor la sistemul de pensii şi această diversificare o obţin investind în exterior.
Sunt convins că apetitul acestor fonduri pentru investiţii în România este foarte ridicat. Deci, este foarte important să li se ofere oportunităţi de investiţii".
Potrivit domnului Tănase, procesul de privatizări prin bursă este foarte important pentru că interesul fondurilor de pensii pentru astfel de listări este major. În acest context, oficialul BVB declară: "Guvernul trebuie să continue procesul de privatizări, mai ales că IPO-ul Hidroelectrica este foarte aşteptat şi, în mod sigur, fondurile de pensii vor investi masiv în acest deal. Fondurile de pensii au active de 14,5 miliarde de euro, cifră care se apropie de valoarea totală a pieţei de capital din România. De aceea, principala direcţie pe care trebuie să o oferim este reprezentată de oportunităţi. Noi avem o piaţă de capital mică, fondurile de pensii o pot dezvolta".
"Sperăm ca dezvoltarea pieţei de capital să fie introdusă mai sus pe agenda autorităţilor, a Guvernului, astfel încât să ajungem la o piaţă de capital dezvoltată, care nu va ajuta doar BVB, ci întreaga societate din România", mai subliniază Adrian Tănase.
• "Trebuie să avem emisiuni de titluri de stat prin bursă"
Conform domnului Adrian Tănase, Guvernul ar mai trebui să aibă în vedere lansarea de emisiuni de titluri de stat prin bursă, care ar atrage investitori la BVB. "Trebuie să avem şi emisiuni de titluri de stat prin bursă, ca să dăm acces investitorilor individuali din România la astfel de plasamente", afirmă oficialul BVB, adăugând: "Este un demers de care suntem foarte interesaţi pentru că ar da posibilitatea românilor care investesc pe piaţa de capital să aibă mai multe active la dispoziţie. Astfel de emisiuni ne-ar ajuta şi pe noi să atragem mult mai mulţi investitori. Foarte puţini români investesc la bursă, iar o emisiune de titluri de stat ar putea să fie un bun început pentru a extinde această comunitate de investitori pe piaţa de capital".
Adrian Tănase mai spune că se impune simplificarea procedurilor fiscale, care sunt foarte greoaie în prezent. "Toţi investitorii din piaţa de capital trebuie să facă declaraţii unice, astfel că este necesar să introducem un sistem de reţinere la sursă. Sperăm ca Ministerul de Finanţe să ne ajute cu acest demers", subliniază Adrian Tănase.
• "Şanse 100% ca Banca Transilvania şi Nuclearelectrica să fie incluse în indicii FTSE Russell"
Companiile româneşti Banca Transilvania şi Nuclearelectrica au şanse foarte mari, de aproape 100%, ca în luna septembrie să fie incluse în indicii de piaţă emergentă ai FTSE Russell - al doilea mare furnizor de indici în patru ţări din segmentul emerging market, potrivit CEO-ului BVB. Domnia sa afirmă: "Va fi un moment foarte important pentru piaţa locală. Pentru prima oară companii româneşti vor fi prezente în aceşti indici. Ne dorim ca reprezentativitatea României în aceşti indici să crească, să avem mai multe companii în anii ce vor urma în indicii FTSE Russell. Ne mai dorim să fim promovaţi la statutul de piaţă emergentă şi de către cel mai mare furnizor de indici din spaţiul emerging markets, MSCI, iar pentru ca acest lucru să se întâmple sunt necesare mai multe listări la BVB. IPO-ul Hidroelectrica ar fi un important factor pentru ca această promovare să se întâmple".
• "BVB aşteaptă, în următoarele săptămâni, semnarea contractului cu partenerul european pentru crearea CCP"
Principalul proiect pe care îl are în atenţie acum BVB este stabilirea Contrapărţii Centrale (CCP), pentru înfiinţarea căreia a fost strâns un capital de 17 milioane de euro. "Suntem în ultima fază, cea de semnarea a contractului cu partenerul care ne va furniza soluţia tehnologică şi consultanţa pentru autorizarea CCP", spune Adrian Tănase, amintind că partenerul este un CCP deja existent în UE. Contractul este agreat, dar de află în procedură de aprobare internă la partener, potrivit domnului Tănase, care explică: "Din păcate, acest furnizor vine dintr-o ţară puternic afectată de criza Covid-19, ceea ce a făcut ca procesul de semnare a contractului să întârzie. Ne aşteptăm că în următoarele săptămâni să avem contractul aprobat şi de către partener şi să putem iniţia procesul de autorizare.
În 2022 vrem să avem acest CCP autorizat şi, totodată, o piaţă de instrumente derivate atât pentru pentru piaţa de capital, cât şi pentru piaţa de energie. Cred că va fi foarte utilă, cel puţin în perioade de volatilitate. Acest proiect va eficientiza piaţa secundară de capital, unde vom veni cu noi produse".
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 26.06.2020, 09:33)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2020, 21:26)
Domnilor, după 3 zile constat si sunt de acord că nimeni nu-l băga în seamă pe distinsu! Dar cum îl cheamă ?