Guvernul va aproba în maximum trei săptămâni hotârârea prin care va înfiinţa Fondul Suveran de Investiţii, care va fi un fond private-equity cu bani de la bugetul de stat, a afirmat Sebastian Bodu, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului Ludovic Orban.
Consilierul de stat a precizat că actul normativ ce va fi emis de Guvern va pune în implementare dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă 100/2018 şi că intenţia actualului Executiv este de a face un fond de investiţii şi nu un fond de dezvoltare, pentru dezvoltare urmând a fi creată o bancă.
Sebastian Bodu a menţionat: "Am avut discuţii cu reprezentanţii fondului polonez suveran de investiţii şi cu fondul francez de investiţii, ne-am inspirat din ambele, dar am pus mai mult accent pe fondul francez. Fondul pe care îl va constitui Guvernul va fi un fond de tip private-equity, care va obţine prin subscripţiii capital social la companiile nelistate la bursă. Activitatea fondului se va face pe două linii.
În primul rând, va fi un fond de fonduri, unde împreună cu participanţii instituţionali şi internaţionali vom pune la dispoziţie sume de bani care să fie investite de actualele fonduri private-equity în IMM-uri. Singura cerinţă este ca sumele respective să fie investite în companii româneşti. A doua linie din activitatea fondului va fi cea dedicată investiţiilor".
Consilierul de stat a menţionat că membrii Consiliului de Supraveghere şi cei ai Directoratului fondului vor fi aleşi după criterii exigente, care implică experienţa în private-equity, în administrarea unor companii foarte mari, şi studii profesionale finalizate cu masterat sau doctorat în economie.
Domnia sa a arătat că fondul va fi constituit în cadrul Guvernului, sub autoritatea acestuia, prin Secretariatul General.
"Fondul nu va avea nicio legătură cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru că ASF administrează fondurile cu bani publici, adunaţi de la investitoriii din piaţă. Fondul creat de Guvern nu este un fond autorizat şi reglementat de ASF şi probabil nu va avea tangenţă nici cu bursa", a precizat Sebastian Bodu.
El a arătat că această abordare este datorată faptului că fondul va funcţiona cu bani de la bugetul public.
"Este necesar să facem distincţie între banii de la buget şi bani publici, ultimii aşa cum sunt definiţi de legislaţia valorilor mobiliare, ca fiind adunaţi prin subscripţii de la investiori şi de la fondurile mutuale, care au nevoie de protecţia ASF. Guvernul face un fond de private-equity şi este un fond suveran pentru că este cu bani de la bugetul de stat", a spus consilierul de stat.
Sebastian Bodu a precizat că, deşi OUG 100/2018 dă posibilitatea acestui fond să primească prin transfer acţiuni în societăţile deţinute de statul român, acest lucru nu se va întâmpla.
"Fondul creat de Guvern nu va prelua acţiuni la companiile naţionale care vor rămâne în administrarea ministerelor pe care le au în portofoliu", a spus Bodu.
El a menţionat că activul net al acestui fond se va calcula la trei luni şi valoarea respectivă va fi postată pe pagina de internet a fondului şi pe pagina de internet a Secretariatului General al Guvernului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2020, 08:04)
Auzit I ce zice capsomanul asta de Bodu ca sa intelegeti nu doar ca nu stie sa deduca TVA-ul ci nu stie nimic. Cica ASF administeaza fondurile cu bani publici. Breee, Bodule ASF nu administreaza bre nimic. Chiar nimic. Si ce e aia fondurie cu bani publici? Asta este nivelul unuia care infiinteaza fondul suveran al Romaniei? Ne-am inspirat de la polonezi dar am pus mai mult accent pe cel francez, zice somitatea fara par. Ce exprimare este asta? Cum sa faci tu fondul suveram pafaristule?
2. Frauda uriasa
(mesaj trimis de Cristian în data de 26.06.2020, 08:05)
Este o frauda uriașă cu fonduri publice. Acestea vor fi folosite in interes privat. Nu reiese care e interesul public care e la baza acestui fond, ce câștiga omul simplu din aceasta afacere cu bani publici.
3. Pacanele
(mesaj trimis de Dan_Bruma în data de 26.06.2020, 09:35)
Cu alte cuvinte statul roman joaca pe bursa privata banii recoltati din impozitele romanilor. Si in plus de asta plateste salarii grase directorilor de fonduri. Super faina treaba. Pentru Bodu "bugetul de stat" nu este facut din bani publici? Poate Bodu sa ne spuna de unde vin acesti bani? Si de ce sint ei jucati pe bursa fondurilor private? Si apoi secretariatul guvernului nu are alta treaba decat sa joace bani publici pe bursa fondurilor private? Nu mai au altceva de facut in secretariatul ala? Unde scrie in Constitutia Romaniei ca Guvernul (prin secretariatul lui) poate juca bani din bugetul de stat la bursa fondurilor private? Aceasta ordonanta invocata de Bodu ar trebui declarata neconstitutionala de CCR. Aceleasi afaceri murdare comuniste de pe vremea lui Ceausescu!
3.1. Cred ca ai inteles (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Cristian în data de 26.06.2020, 10:20)
Cred ca ai inteles ca e vorba de o forma de "fond mutual" care, fara a fi reglementat de ASF, baga bani publici in actiuni necotate.. deci o ne intoarcem la o forma oribila de spalare de bani in care statul e principalul actor. Prin acest mecanism, o firma oarecare din Romania, poate lua bani de la stat sub forma unor asa-zise investitii iar statul va primi in schimbul banilor actiuni la acea firma care nu sunt cotate nicaieri si nu-i folosesc la nimic.
Este o uriasa frauda de stat cu banii colectati din taxe si impozite.
3.2. Ordonanta-de-urgenta-nr-100-20 18 (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Dan_Bruma în data de 27.06.2020, 10:13)
Si ghici cine a ouat aceasta ordonanta de urgenta pe care se grabeste acest paduche de Bodu sa o puna în practica? Vasilica si Orlando.
4. Gata
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 26.06.2020, 14:04)
Deci dacă face specialistul Bodu fond de investiții, ne-am lămurit. Un băiat care nu știa cum să scoată TVA-ul dintr-o sumă, deși era mare șef al ANAF. Mai nou, specialist în societăți comerciale, dar nu înțelege contabilitate de bază. Vă dați seama ce fond ca face omul ăsta, nu?
Apoi, as vrea eu să văd un antreprenor din economia asta care va accepta statul ca acționar alături de el, prin acest fond.
Practic, acest fond va fi un instrument din care niște băieți deștepți să mai tragă niște bani. Și l-au pus pe papagalul perfect Bodu să îl facă, că ăsta oricum nu pricepe nimic dar se va bate cu cărămida în piept că a fost ideea lui, etc
5. Poate-poate ???
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2020, 15:31)
Fondul Suveran = FNI=SAFI=CARITAS=.... plin buzunar șmecher....
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2020, 06:16)
Private equity înseamă capital privat, deci nu poate fi fond suveran al unui stat.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2020, 10:02)
Ce aberații spune omul asta!....mai este și secretar de stat!
8. fără titlu
(mesaj trimis de Dan_Bruma în data de 27.06.2020, 10:18)
Iata ce spune articolul 2 din ordonanta "Vasilica si Orlando" (2) Consiliul de supraveghere este format din 9 membri, din care un reprezentant din cadrul autorității publice centrale, autoritate care exercită, în numele statului român, drepturile și obligațiile izvorâte din calitatea de acționar unic și un reprezentant din cadrul Ministerului Finanțelor Publice. Membrii Consiliului de supraveghere sunt desemnați de adunarea generală a acționarilor, etc." Adica statul care este actionar unic face adunare generala cu el însusi ca sa desemneze membrii consiliului de supraveghere. Cam cum facea Ceausescu cand lua decizii.