VIDEOCONFERINŢA PIAŢA DE CAPITAL ÎN TIMPUL PANDEMIEI COVID-19 / DAN POPOVICI, CEO OTP ASSET MANAGEMENT: "Mă aştept să reintrăm pe o tendinţă de creştere economică, chiar din trimestrul al treilea al acestui an"

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iunie 2020

Dan Popovici

Dan Popovici

"Istoria a demonstrat că investiţiile în acţiuni sunt poate cea mai bună metodă de protecţie în faţa inflaţiei"

Ne aflăm într-o zonă de mare incertitudine, în prezent, şi niciun economist sau macroeconomist nu poate estima cum va reveni economia mondială sau cea a ţării noastre într-un orizont de timp de câteva luni, având în vedere că nu ştim cum vor evolua cazurile de infectare cu noul coronavirus, consideră Dan Popovici, CEO OTP Asset Management.

Domnia sa a declarat: "Personal, consider că dacă nu vom avea o explozie mare a numărului de cazuri de Covid-19, nici Guvernul României şi niciun alt Guvern din Europa sau din Statele Unite nu îşi vor mai permite să închidă total economia. Vedem deja în Germania că Guvernul închide punctual anumite zone unde există un număr mare de infectări şi nu-şi mai permite să închidă întreaga economie, deoarece teama de a nu distruge iremediabil economia este foarte mare la nivelul guvernanţilor".

CEO-ul OTP Asset Management a precizat că, în aceste condiţii, se aşteaptă să reintrăm pe o tendinţă de revenire, de creştere economică începând chiar din trimestrul al treilea al acestui an, dar estimează că efectele asupra economiei vor fi simţite până în 2022.

Dan Popovici a afirmat că, având în vedere contextul actual, oamenii trebuie să înţeleagă că piaţa de capital nu este o sperietoare, ci de fapt este un instrument foarte bun pentru creşterea economiilor şi protejare în faţa inflaţiei.

"Însă, este nevoie ca jucătorii din piaţa de capital să amintească oamenilor că atunci când vine vorba de investiţii în acţiuni există riscuri, manifestate în principal prin volatilitate, iar una din principalele metode de a te proteja în faţa riscului este diversificarea", a explicat Dan Popovici.

Domnia sa a subliniat că, deşi există mulţi oameni care discută despre bursă, atunci când cineva încearcă să le explice importanţa investiţiilor în piaţa de capital, în acţiuni, aceştia consideră astfel de investiţii prea riscante şi preferă să stea într-un depozit bancar.

"Cred că aici este una dintre problemele pe care trebuie să le rezolvăm, să le explicăm oamenilor că până la urmă piaţa de capital nu este atât de sofisticată şi nu este atât de periculoasă pe cât cred ei. Pe de altă parte, trebuie să înţeleagă că există o mulţime de instrumente aferente pieţei de capital şi întotdeauna există un instrument care să se potrivească cu apetitul de risc al acelei persoane şi cu orizontul său de timp", a adăugat Dan Popozivi.

Totodată, reprezentantul OTP Asset Management a mai precizat că este important ca oamenii să înţeleagă că atunci când au în vedere un orizont de timp scurt, de exemplu de câteva luni de zile, în care au nişte bani disponibili, nu trebuie să vină la Bursa de Valori Bucureşti, ci trebuie să acceseze un produs mult mai puţin riscant.

Pe de altă parte, dacă au nişte bani pe termen lung şi un orizont de timp de mai mulţi ani, este cât se poate de normal să-şi pună problema că ar trebui să înceapă să îşi construiască un portofoliu diversificat, care să aibă şi componenta unei acţiuni.

Dan Popovici a subliniat importanţa acţiunilor dintr-un protofoliu, afirmând că istoria a demonstrat la nivel global că investiţiile în acţiuni sunt poate cea mai bună metodă de protecţie în faţa inflaţiei.

Domnia sa a mai spus că este important de explicat toate aceste noţiuni oamenilor, mai ales în contextul în care, în ultima perioadă, nivelul depozitelor în România a început să crească într-un ritm destul de accelerat, iar rata de rentabilitate a acestor depozite, dobânzile încasate de populaţie, sunt de multe ori inferioare ratei inflaţiei şi ajungem să vorbim de dobânzi real negative.

Dan Popovici a declarat: "În aceste condiţii cred că oamenii trebuie să înţeleagă că este nevoie să aibă o atitudine şi o abordare de a-şi proteja investiţiile, de a-şi face un plan pe termen mediu şi lung şi de a începe să se uite şi să se îndrepte şi către alte instrumente. Oamenii trebuie să aibă o atitudine responsabilă şi o economisire recurentă. Mai ales în actualul context al pandemiei de Covid-19, cred că foarte mulţi oameni din România cel puţin, dar şi la nivel global au fost puternic afectaţi, de exemplu din industria HoReCa. Vorbim de oameni care erau proprietari de restaurant sau lucrau într-un restaurant şi care, peste noapte, s-au văzut fără niciun venit. Foarte posibil o parte din aceştia nu erau angajaţi cu carte de muncă şi nu au putut să beneficieze nici de ajutorul de şomaj".

Domnia sa a adăugat că oamenii trebuie să înţeleagă importanţa economiilor, pentru situaţii precum cea prin care trecem în această perioadă.

"Cred că trebuie să le mai explicăm oamenilor că pe de o parte trebuie să aibă construit un fond de urgenţă, care să fie alcătuit din venitul lunar de pe 3-6 luni şi care să-i ajute să treacă peste momentele acestea dificile, iar pe de altă parte trebuie să se uite pe termen mai lung şi să încerce să economisească pe termen lung într-un potrofoliu diversificat. Acest portofoliu diversificat poate să fie format din acţiuni şi obligaţiuni tranzacţionate la BVB sau să fie constituit din fonduri de investiţii, care la rândul lor fac plasamente în valori mobiliare tranzacţionate la BVB", a subliniat Dan Popovici.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In Romania aproximativ 5 milioane de oameni au pensia de la pilonul 2 = pentru ca sint obligati !

    Doar aproximativ 500.000 , adica 10 % dintre ei , au si o pensie privata la pilonul 3 care este facultativ . 

    Doar 10 % ! acesta este nivelul de educatie financiara in Romania . 

    Comparativ , in Canada , 50 % din oameni au pensie privata facultativa .

    Au si ei prostii lor ( ceilalti 50 % care nu sint interesati de pensie ) dar parca nu asa multi ca in Romania = 90 %  

    1. Totuși, românii nu sunt asa proști, intuitiv au făcut investiții și mai bune și mai sigure decât prostiile de pilon care pot fii in timp naționalizate: cumpăra apartamente,case la tara terenuri și în procent destul de mare și tin la ele. Așadar cu Pilon2 si3 nesigure ,cu o bursă care depinde de ordonanțe ce vrei sa facă? Spunem tu un acționar de succes care să fie model pentru oameni in ultimii 10 ani?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb