VIDEOCONFERINŢA PIAŢA DE CAPITAL ÎN TIMPUL PANDEMIEI COVID-19 / MARIUS DAN, FRANKLIN TEMPLETON INVESTMENTS ROMÂNIA: "Listarea companiilor de stat ar trebui să fie o prioritate"

A.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iunie 2020

"Listarea companiilor de stat ar trebui să fie o prioritate"

"Interesul investitorilor este foarte ridicat pentru activele locale"

"Hidroelectrica ar fi un activ unic în Europa, care ar atrage interes din partea multor categorii de investitori"

Momentul actual este unul în care atât interesul investitorilor instituţionali locali, prin fondurile de pensii, cât şi internaţionali, este foarte ridicat pentru activele din România, conform domnului Marius Dan, Senior Vice-President Corporate Strategy în cadrul Franklin Templeton Investments România.

Domnia sa spune: "În această situaţie, pentru Fondul Proprietatea (n.r. administrat de Franklin Templeton) şi pentru piaţa de capital din România, dar mai ales pentru Guvern, listarea companiilor de stat ar trebui să fie o prioritate. Vorbim despre această prioritate de foarte mulţi ani, iar acum cred că suntem într-o situaţie în care chiar există voinţă politică pentru a aduce pe piaţa de capital câteva din companiile semnificative deţinute de stat, precum Hidroelectrica şi Aeroporturi Bucureşti. Pe această listă ar trebui inclus şi Portul Constanţa. Din portofoliul Fondului Proprietatea, este un mare interes din partea noastră de a lista şi participaţia la Salrom".

Marius Dan aminteşte că, în cazul Hidroelectrica, au fost făcuţi deja paşi de către companie în procesul de listare: au fost selectaţi consultanţii pe partea de equity şi cei legali, iar următorul pas ar trebui să fie selectarea consorţiului de bănci care să pregătească tot procesul de listare.

"Din punctul nostru de vedere, această listare ar trebui făcută cât mai repede. Un termen realist ar fi primul sau al doilea trimestru al anului viitor", declară Marius Dan, adăugând: "Sperăm ca legea aprobată de Parlament în acest sens să nu întârzie procedurile de listare pentru că deocamdată nu este promulgată. Argumentaţia inclusă în această lege cu privire la volatilitatea de pe pieţele de capital globale şi faptul că statul ar vinde la un preţ derizoriu nu este în concordanţă cu realitatea din acest moment din pieţele de capital. Dacă ne uităm doar la perfomanţa Nuclearelectrica, această companie a atins un maxim istoric în iunie. Aşadar, investitorii ar putea spune că nu există un moment mai bun pentru a lista o companie precum Hidroelectrica, dată fiind cererea pe care o vedem în piaţă pentru active din sectorul energetic. Suntem convinşi că în cazul Hidroelectrica această cerere ar fi semnificativ mai ridicată prin prisma business-ului pe care îl desfăşoară compania, şi anume producţia de energie 100% din surse hidro".

În opinia reprezentantului Franklin Templeton Investments România, Hidroelectrica ar fi un activ unic în Europa, ceea ce cu siguranţă ar atrage interes din partea multor categorii de investitori, pe lângă cei pe care îi regăsim în piaţa de capital locală.

"Din punctul nostru de vedere, structura ideală pentru IPO-ul Hidroelectrica ar fi un pachet minoritar din partea statului de 15-20%", susţine reprezentantul Franklin Templeton, continuând: "Noi, ca acţionar minoritar, am fi interesaţi să participăm alături de stat în acest IPO prin vânzarea unei părţi din deţinerea noastră de 20%".

Marius Dan atrage atenţia că un alt punct important în listarea Hidroelectrica este şi interesul companiei pentru achiziţia activelor CEZ, subliniind: "Noi, ca acţionar minoritar nu sprijinim o astfel de achiziţie. Dacă am fi fost convinşi că preluarea activelor CEZ ar fi creat valoare pentru acţionarii Hidroelectrica, atunci cu siguranţă am fi sprijinit-o, dar cu siguranţă sunt foarte multe motive pentru care nu dorim ca Hidroelectrica să facă această achiziţie, printre care faptul că business-ul curent al companiei o poziţionează în cel mai optim mod pentru a depăşi cu bine problemele actuale din mediul de afaceri. De asemenea, achiziţionarea activelor CEZ ar risca să dilueze valoarea generală a Hidroelectrica, luând în considerare faptul că activitatea de furnizare a energiei electrice şi activele regenerabile vizate au o marjă de profitabilitate semnificativ mai mică în comparaţie cu operaţiunile curente de producţie a energiei hidroelectrice a companiei. Totodată, Hidroelectrica nu are experienţă în gestionarea acestor tipuri de active. Motivaţia de a intra pe piaţa de retail nu este una benefică şi nu credem că s-ar reflecta pozitiv în procesul de listare. Nu vrem ca Hidroelectrica să îşi asume riscurile specifice unor noi linii de business. În ultimul rand, nu vrem ca Hidroelectrica să se înadatoreze în urma unei astfel de tranzacţii şi nu vrem ca statul român şi noi să vedem venituri reduse într-un moment în care mai ales guvernul are nevoie de resurse financiare mai mari. Vedem foarte multe riscuri şi puţine beneficii pentru o companie precum Hidroelectrica într-o tranzacţie precum cea menţionată. Dorinţa noastră, în procesul de listare a Hidroelectrica, este să obţinem o valoare foarte bună pentru acţionari, să facem din companie cel mai valoros activ şi cea mai valoroasă companie din România".

"Sperăm să vedem pe agenda guvernului şi privatizarea Aeroportului Bucureşti"

Marius Dan afirmă că pe agenda guvernului ar trebui să fie pusă cât mai curând şi listarea Aeroportului Bucureşti. Domnia sa declară: "Sperăm ca la finele acestui an sau anul viitor să vedem şi privatizarea Aeroportului Bucureşti. Este un moment optim ca Aeroportul să construiască un nou terminal, pentru că sectorul transportului aerian a fost puternic lovit de pandemia de Covid-19, traficul scăzând foarte mult la nivel global. Începem însă, odată cu deschiderea spaţiilor aeriene, să vedem o revenire a traficului. Ştim foarte bine că în cazul Aeroportului Bucureşti capacitatea este redusă, de aceea listarea la BVB, atragerea de capital prin piaţă, respectiv finanţarea construirii unui nou terminal ar fi benefice şi ar reprezenta un pas înainte pentru dezvoltarea pieţei de capital".

Oficialul Franklin Templeton Investments România spune că ambele companii, Hidroelectrica şi Aeroporturi Bucureşti (dar în mod special Hidroelectrica), ar avea o contribuţie în "upgradarea" BVB şi a României la statutul de piaţă emergentă, "lucru care nu trebuie scăpat din vedere".

"Există beneficii semnificative care pot veni de pe urma unei astfel de upgradări", menţionează domnia sa, adăugând: "Întârzierea listării Hidroelectrica nu face altceva decât să amâne şi acest proces de upgradare" a României".

Marius Dan spune că Franklin Templeton ia în calcul şi varianta ca Fondul Proprietatea (FP) să plaseze o parte din acţiunile pe care le deţine la Hidroelectrica printr-o listare fără implicarea statului în acest proces, însă administratorul FP doreşte ca ambii acţionari să participle la IPO, pentru că "doar o parte din deţinerea pe care o are FP nu contribuie semnificativ la creşterea lichidităţii pe piaţa de capital din România, la atragerea mai multor investitori, şi nu ar ajuta BVB în eforturile de trecere la statutul de piaţă emergentă".

Marius Dan atrage atenţia că, în situaţia în care autorităţile vor întârzia foarte mult această listare împreună cu statul, administratorul FP va lua în considerare scenariul menţionat, care însă nu este posibil fără aprobarea acţionarului majoritar (statul român).

Concluzionând, Franklin Templeton vrea să vadă din partea statului un calendar de listări care să cuprindă societăţi pentru care este cerere pe piaţa de capital, pentru că acest lucru ar atrage şi ar păstra fondurile de pensii să investească masiv în piaţa de capital locală. "Va fi o oportunitate pierdută de toată lumea dacă fondurile de pensii vor fi forţate în continuare să investească pe pieţe internaţionale şi să finanţeze creşterea economică a altor ţări", mai avertizează Marius Dan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb