Piaţa de capital reacţionează vehement la deciziile politice

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 octombrie 2008

Piaţa de capital reacţionează vehement la deciziile politice

Indicele BET-FI a pierdut 10,50%; Panica din pieţe bate planul Paulson

Bursa de Valori Bucureşti a consemnat, ieri, scăderi istorice, pe fondul sentimentelor de panică induse de extinderea crizei americane pe continentul european, în ciuda măsurilor guvernamentale menite să revigoreze încrederea investitorilor în sistemul bancar.

Printre cele mai afectate acţiuni, au fost titlurile bancare şi cele ale societăţilor de investiţii financiare (SIF). Titlurile BRD au pierdut 8,77% din valoare, depreciindu-se la 10,6 lei/acţiune, în timp ce titlurile "Erste Bank" s-au ieftinit la BVB cu 2,87%, la 133,8 lei/titlu şi cu 15,04%, la 32,70 euro/acţiune, la Bursa din Viena. O evoluţie aparte au avut acţiunile "Băncii Comerciale Carpatica" (simbol BCC) care s-au scumpit cu 0,39%, la 0,2550 lei/titlu, deşi la începutul şedinţei consemnaseră corecţii de până la 7%.

Indicele BET-FI al celor cinci societăţi de investiţii financiare a pierdut 10,50%, depreciindu-se la 24.625,03 puncte.

Analiştii consideră că piaţa de capital autohtonă reacţionează la ceea ce se întâmplă pe pieţele mature din Europa şi Statele Unite. O importanţă crucială revine şi factorului politic autohton pe fondul deciziilor recente de majorare a pensiilor şi salariilor profesorilor.

Astfel de creşteri salariale ar putea, în opinia analiştilor, să creeze instabilitate economică în perioada următoare şi să pună pe fugă investitorii.

Daniel Gavrilă, director executiv la "Egnatia Securities", a subliniat că băncile europene se confruntă cu probleme de lichiditate, care, de abia acum, încep să fie mediatizate. Domnia sa consideră că scăderile înregistrate la bursele europene şi, implicit, la Bursa de Valori Bucureşti reprezintă o consecinţă a factorului psihologic ce dictează reacţiile investitorilor.

Domnul Gavrilă ne-a explicat: "În acest moment, ne confruntăm cu variaţii ale creşterilor şi scăderilor pe bursă cu amplitudini foarte mari. Orice ştire generează un val de optimism sau, după caz, pesimism, dar pe termen foarte scurt".

Apobarea de către Congres, la sfârşitul săptămânii trecute, a planului Paulson de salvare a băncilor americane, nu a creat efectele aşteptate pe pieţele financiare, deşi votul din Congres a fost urmărit cu optimism.

Darie Moldovan, agent de bursă la societatea de servicii şi investiţii financiare "Broker" Cluj, ne-a explicat că majoritatea investitorilor au mizat pe aprobarea planului de 700 de miliarde de dolari, luând poziţii înainte ca acesta să fie supus aprobării Congresului american. Domnia sa ne-a spus: "Foarte mulţi investitori au speculat conform zicalei . Consider că scăderile de acum sunt rezultatul acestor speculaţii. Toată lumea este conştientă că, pe termen lung, planul Paulson va da roade, însă, pe termen scurt, mai importante sunt statisticile, de exemplu cele despre şomaj."

Analistul Marius Plugaru este de părere că aprobarea planului Paulson nu a schimbat contextul economic internaţional, criza americană propulsându-se, în prezent, în Europa. Domnia sa a precizat: "Europenii învaţă acum din greşelile americanilor. Măsurile de garantare integrală a depozitelor bancare decise de unele bănci centrale încearcă să rezolve criza europeană înainte ca ea să capete proporţiile celei americane".

Garantarea depozitelor ar putea să evite amplificarea problemelor de lichiditate la bănci, fiind o măsură utilă pentru stabilizarea pieţelor, în opinia lui Marius Mureşan, analist la "STK Trading". Domnia sa a subliniat că aprobarea planului Paulson era deja inclusă în preţ, motiv pentru care nu a mai produs efectele preconizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb