Integrarea europeană, deziderat şi obligaţie asumate de România presupunînd armonizarea cadrului legal şi instituţional românesc cu acquis-ul comunitar, este analizată de Gheorghe Piperea, lector universitar doctor al Facultăţii de Drept din Bucureşti şi doctor în drept al Universităţii Paris I Sorbonne-Pantheon, în cartea "Societăţi comerciale, piaţa de capital, acquis comunitar", apărută recent la editura "AllBeck".
Cartea îşi propune analiza legislaţiei noastre în domeniul societăţilor şi al pieţei de capital din perspectiva adaptării la dreptul comunitar european. Demersul principal al lucrării este fixarea principiilor dreptului comunitar european faţă de care legislaţia română trebuie să se alinieze. Cartea propune, însă, şi o critică a procesului de adaptare legislativă.
Piaţa de capital şi circulaţia valorilor mobiliare sînt analizate din perspectiva reglementărilor româneşti specifice şi a efortului de armonizare. Autorul observă succesiunea aproape neverosimilă a acestor reglementări, de la Legea nr.52/1994, la cele patru ordonanţe ale pieţei de capital din 2002 şi, în fine, la Legea 297/2004, care reuneşte trei dintre ordonanţele din 2002, printr-o tehnică legislativă ce lasă de dorit. Sînt modificări majore, aduse în timp scurt legislaţiei unui domeniu sensibil, care are nevoie de stabilitate, modificări făcute sub masca efortului de armonizare. În acest context, autorul propune revenirea la fundamentul contractual al societăţii, în special în cazul societăţilor mari, cotate. Participarea acţionarilor la viaţa socială este modalitatea cea mai eficientă de control al managerului şi de rentabilizare a investiţiei.