PIAŢA DE CAPITAL ŞI STATUL: Cinci ani de prezenţă şi cinci ani de absenţă

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 iulie 2019

Cinci ani de prezenţă şi cinci ani de absenţă

Adrian Tănase, BVB: "Nu ştiu dacă este un prilej de bucurie faptul că listarea Electrica încă a rămas cea mai mare din istoria bursei"

Corina Popescu, Electrica: "Am reuşit să investim cele două miliarde de lei atrase la listare aşa cum ne-am luat angajamentul şi astăzi suntem unul dintre cei mai mari investitori în infrastructura de electricitate din România"

Cinci ani de prezenţă a companiei Electrica (EL) la Bursa de Valori Bucureşti (BVB)! Cinci ani de absenţă a statului din piaţa noastră de capital!

Sunt reperele puse în lumină de evenimentul găzduit ieri de BVB, prin care Electrica a aniversat prima tranzacţie efectuată la bursă cu acţiunile sale, în iunie 2014.

Atunci, Statul Român a realizat cea mai mare Ofertă Publică Iniţială din istroria pieţei noastre de capital, într-o operaţiune prin care a cedat pachetul majoritar de acţiuni al furnizorului şi distribuitorului de energie electrică pentru suma de 1,95 miliarde de lei.

De atunci ... pas! Statul tocmai a împlinit cinci ani de când lipseşte de la BVB! Cinci ani în care în principalul ring bursier de la Bucureşti au intrat şase emitenţi din mediul privat, dar niciunul din partea vreunui minister.

Este contextul în care Adrian Tănase, directorul general al BVB, a declarat: "Nu ştiu dacă este un prilej de bucurie că listarea Electrica încă a rămas cea mai mare din istoria bursei. Bine-înţeles, speranţa noastră este să urmeze şi alte deal-uri, atât din portofoliul statului cât şi din mediul privat şi, la un moment dat, în mod sigur se va ajunge şi la deal-uri de o valoare superioară. Acesta ar fi parcursul normal".

Şi Corina Popescu, director general al furnizorului şi distribuitorului de energie electrică, şi-a început discursul cu aceeaşi remarcă.

"Listarea Electrica a însemnat un moment de cotitură, nu doar pentru companie, ci şi pentru întregul mediu de afaceri din România. A rămas, după cinci ani, cea mai mare listare (n.r. de la bursa noastră) ... Ne-am dorit şi noi ca BVB să obţină statutul de piaţă emergentă şi încă cred în acest proiect", a spus Corina Popescu.

Directorul Electrica a adăugat: "Pe parcursul acestor cinci ani, cred că am reuşit să avem cel mai constant dividend, în comparaţie cu toate companiile care sunt incluse în indicele BET. Randament de 34 - 35% (n.r. din dividende) la care, dacă adăugăm şi diferenţa din preţul acţiunilor, avem o rentabilitate de 37%. Este exact ceea ce trebuie să livreze investitorilor o companie de utilităţi care este listată la bursă. Suntem o societate fără un apetit de risc ridicat, cu un business reglementat".

De asemenea, Corina Popescu a punctat că, după cinci ani de tranzacţionare a acţiunilor Electrica la bursă, au fost atinse obiectivele avute de companie în prospectul de listare.

"Am reuşit să investim cele două miliarde de lei atrase (n.r. la listare) aşa cum ne-am luat angajamentul şi astăzi suntem unul dintre cei mai mari inves-titori în infrastructura de electricitate din România. Este un trecut care ne obligă şi promitem acţionarilor că parcursul viitor va fi cel puţin identic cu cel avut până acum", a spus directorul Electrica.

Potrivit reprezentanţilor companiei, în ultimii cinci ani, distribuitorul şi furnizorul de energie electrică a investit 3,1 miliarde de lei în infrastructura energetică, la care se adaugă 750 de milioane de lei plătite de companie pentru participaţiile deţinute de Fondul Proprietatea la filialele grupului.

Pentru primul trimestru al acestui an, Electrica a raportat, la nivel de grup, o pierdere de circa 41 de milioane de lei, faţă de un profit de 59 de milioane de lei pentru aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultat anticipat de altfel în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al companiei, în condiţiile în care, 2019, este primul an al unei noi perioade de reglementare pentru segmentul distribuţie.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 48,78% din furnizorul şi distribuitorul de energie electrică a cărui valoare de piaţă la Bursa de Valori Bucureşti se ridică la aproximativ 3,89 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb