Piaţa futures: cumpără ieftin şi vinde scump

Bursa Monetar - Financiară şi de Mărfuri Sibiu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 august 2005

Speculaţiile pe piaţa futures implică riscuri substanţiale. Soluţia pentru a evita aceste riscuri de pierdere a profitului este însuşirea cunoştinţelor despre piaţa futures şi dezvoltarea aptitudinilor de tranzacţionare. Principiul tranzacţionării în piaţa futures este simplu: cumpără ieftin şi vinde scump sau invers, pentru că, în pieţele futures se poate începe tranzacţionarea atît prin cumpărare, cît şi prin vînzare de contracte (operaţiunile de vînzare putînd fi iniţiate la fel de simplu ca şi operaţiunile de cumpărare).

Participanţii la tranzacţii în pieţele futures sînt oameni de afaceri, companii din toate ramurile activităţii economice, instituţii financiare, fonduri de investiţii şi chiar persoane fizice - traderi dispuşi să-şi investească banii în speranţa unor profituri satisfăcătoare. Însă o mai riguroasă grupare a lor o putem face în funcţie de scopul urmărit în tranzacţii şi atunci avem de-a face cu două mari categorii de participanţi: cei care vizează obţinerea de profituri în urma speculării fluctuaţiei preţurilor acestor contracte (asumîndu-şi bineînţeles riscurile aferente) şi pe care îi vom numi în continuare speculatori şi cei care utilizează aceste contracte pentru a se proteja împotriva riscurilor la care sînt expuse investiţiile lor din alte domenii, participanţi care se numesc hedgeri.

Prin contractele puse la dispoziţie operatorilor din România, Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu oferă atît speculatorilor, cît şi hedgerilor posibilitatea de a-şi atinge scopul propus: profit sau gestionarea riscurilor.

Contractul spot este cel mai simplu şi mai des utilizat contract. Practic un contract de vînzare-cumpărare clasic, prin care stabilirea preţului şi plata mărfii se fac imediat.

Contractul futures

Contractul futures combină avantajele contractului forward, eliminînd minusurile acestuia. În esenţă un contract futures este un angajament standardizat de a cumpăra/vinde un anumit activ, la un preţ stabilit în momentul încheierii tranzacţiei, cu lichidarea la o dată ulterioară. Principala sa caracteristică constă în standardizarea tuturor clauzelor, cu excepţia preţului, care este negociabil.

Mărimea contractului este fixă.

La BMFMS majoritatea contractelor futures se tranzacţionează în loturi de 1000; de exemplu un contract ROL/euro va reprezenta echivalentul a 1000 euro. Data scadenţei este şi ea fixă; la BMFMS sînt utilizate scadenţele la trei şi şase luni.

Din dematerializarea acestui tip de contract rezultă un alt avantaj: investitorul pătrunde pe piaţă doar în funcţie de interesele sale nemaifiind legat de acţiunile anterioare; cu alte cuvinte poate chiar să înceapă printr-o operaţiune de vînzare, nemaifiind condiţionat de o eventuală cumpărare anterioară (deţinere a activului).

Un alt aspect important este existenţa unei pieţe secundare pentru acest tip de contracte. Spre deosebire de contractele forward, contractele futures pot fi lichidate oricînd pînă la data scadenţei, eliminîndu-se astfel riscul apariţiei de pierderi în cazul unei evoluţii defavorabile a preţurilor pe piaţă. Pînă la data scadenţei, preţul contractului variază zilnic, în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb