Acceleratorul de Performanţă în Imobiliare comentează că într-o eră în care tehnologia avansează rapid, piaţa imobiliară globală se află în faţa unor transformări semnificative, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Un exemplu elocvent este Singapore, unde a fost lansat recent MAIA (Mogul.sg Artificial Intelligence Agent), primul agent imobiliar virtual alimentat de inteligenţă artificială. Dezvoltat de un portal imobiliar singaporez, MAIA are scopul de a simplifica procesul de căutare a locuinţelor şi de a facilita programarea vizionărilor, eliminând necesitatea intermedierii tradiţionale.
Noile tendinţe mondiale, ritmul de adaptare a pieţei româneşti la ele şi cum performează agenţiile imobiliare cu ajutorul acestor tehnologii se vor analiza pe parcursul celei de-a 2-a ediţii a conferinţei Acceleratorul Imobiliar care are loc la Timişoara, joi, 20 februarie, la Venue Events (Str. Divizia Nouă Cavalerie 34).
Peste 350 de lideri şi experţi din industria imobiliară, antreprenori şi inovatori se reunesc, astfel, pentru a dezbate cum tehnologiile şi strategiile inovatoare transformă modul în care agenţii imobiliari îşi desfăşoară activitatea şi se adaptează schimbărilor rapide din sector.
"Evenimentul de la Timişoara este esenţial pentru acei agenţi sau acele business-uri din domeniu care vor să rămână relevante în joc. Întreaga platformă de regândire şi de adaptare a afacerilor imobiliare este gândită exact pentru a-i ajuta pe agenţi să îşi reinventeze cariera, să înţeleagă cum pot folosi tehnologia în avantajul lor şi să înveţe de la cei mai buni. Viitorul nu este despre cine are cele mai multe contacte, ci despre cine are cele mai bune strategii, cine ştie să creeze relaţii autentice cu clienţii şi cine poate oferi o experienţă de neegalat, digitalizarea nu este un lux, este o necesitate pentru a rămâne competitiv în industria imobiliară", a declarat Alex Printz, cofondator al Acceleratorului de Performanţă în Imobiliare.
Temele centrale ale conferinţei din 20 februarie vor acoperi informaţii necesare activităţii din real estate şi oportunităţile pe care le au agenţii pentru a performa în acest domeniu, de la tehnologie şi digitalizare în imobiliare până la strategii inovatoare de vânzări şi marketing şi viitorul platformelor în domeniu.
Într-o piaţă dinamică, unde se estimează o creştere a preţurilor locuinţelor cu 10-15% în marile oraşe, tehnologiile emergente devin esenţiale pentru a menţine competitivitatea.
În România, o soluţie bazată pe inteligenţa artificială precum cea prezentată pe piaţa din Singapore poate îmbunătăţi performanţele echipelor ce identifică, tranzacţionează şi gestionează proprietăţi.
Desi un agent imobiliar artificial ca MAIA poate scana peste 100.000 de anunţuri active de pe platforme majore imobiliare şi poate iniţia automat conversaţii pe WhatsApp, oferind utilizatorilor (vânzători sau agenţi)_recomandări personalizate şi programând vizionări, agenţii imobiliari tradiţionali nu vor dispărea. Ei au însă oportunitatea de a se reinventa.
Unul dintre obiectivele conferinţei Acceleratorul Imobiliar este educarea jucătorilor din domeniu cu privirea la folosirea tehnologiei în avantajul lor, pentru a domina piaţa.
Este una dintre întrebările la care vor răspunde, pe parcursul evenimentului de la Timişoara, o serie de specialişti în soluţii digitale. Vor fi dezbătute subiecte ce vizează avantajele inteligenţei artificiale şi ale altor instrumente digitale, pornind de la exemplul agentului imobiliar MAIA, o soluţie ce reprezintă un câştig pentru ambele părţi ale unei tranzacţii imobiliare, vânzătorii şi cumpărătorii.
"Un agent imobiliar al viitorului nu va fi doar un intermediar, ci un consultant educat, un expert în negocieri, un creator de soluţii personalizate pentru clienţi. Acesta va trebui să stăpânească nu doar vânzările, ci şi tehnologia, marketingul digital şi psihologia consumatorului. Aşadar, întrebarea nu este < Va dispărea agentul imobiliar? >, ci < Cum poate un agent să supravieţuiască în faţa schimbării? >. Alegerea este a fiecărui jucător din real estate. Fie rămâne pe loc şi riscă să fie înlocuit de un algoritm sau evoluează, profit de oportunităţile date de AI şi soluţiile automatizate şi devine expertul de care piaţa va avea întotdeauna nevoie", a declarat Răzvan Marinescu, cofondator al Acceleratorului de Performanţă în Imobiliare.
Acceleratorul Imobiliar va aduce în prim-plan o serie de idei cu privire la utilizarea unor pârghii ale psihologiei, care vor rămâne relevante indiferent de avansul tehnologiei.
De asemenea, se va prezenta modul cum AI îmbunătăţeşte managementul echipelor prin automatizarea sarcinilor administrative şi furnizarea de rapoarte detaliate, care permit agenţilor să se concentreze pe activităţile strategice. Implementarea acestor soluţii va accelera adaptarea agenţiilor la noile cerinţe ale pieţei şi va creşte performanţa acestora pe termen lung.
La conferinţa Acceleratorul în Imobiliare vor fi prezenţi jucători importanţi ai comunităţii locale.
În România, conform datelor oficiale, activează circa 10.000 de agenţi imobiliari.
În 2024, la nivel naţional, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobilară, s-au tranzacţionat peste 640.334 de imobile, incluzând case, apartamente şi terenuri, cu circa 8.500 mai multe decât în 2023. În topul tranzacţiilor la nivel de judeţe primele trei locuri sunt ocupate de Bucureşti, Ilfov şi Braşov. Judeţul Timiş se află pe locul 6 cu un număr de 29.990 imobile vândute în 2024, în creştere cu 460 de tranzacţii faţă de 2023.
Volumul total al tranzacţiilor imobiliare a fost de circa 730 de milioane de euro, în 2024.