BNR a afişat, ieri, un nivel mediu al dobânzii la depozitele overnight plasate (ROBOR) de 2,52%, în creştere de la 2,50%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă. Dobânda la depozitele atrase pentru o zi (ROBID) s-a apreciat, ajungând la 2,16%, de la 2,14%.
Indicele ROBOR la 3 luni (care reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile de la noi se împrumută între ele) a stagnat la 2,54%.
ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care sunt calculate dobânzile variabile la creditele în lei. Totodată, ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor pentru credite ipotecare, s-a depreciat la 2,63%, de la 2,65%. O analiză realizată de departamentul de specialitate al "Băncii Transilvania" (BT) punctează : "Curba randamentelor s-a deplasat în sus pe scadenţele medii-lungi: rata de dobândă la 10 ani în urcare cu două puncte bază, la 4,595% (maximul din noiembrie 2017). La licitaţia suplimentară statul a respins toate ofertele băncilor pentru emisiunea de titluri scadente în martie 2022, pe fondul majorării costurilor de finanţare. Apreciem că există spaţiu pentru noi majorări ale ratei de dobândă de referinţă, astfel încât politica monetară să devină neutră în 2019, conform celor semnalate anterior de banca centrală".