PIAŢA PETROLULUI Instanţa decide azi viitorul Rafo

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 februarie 2010

Instanţa decide azi viitorul Rafo

Rafinăria ar putea deveni eligibilă pentru garanţiile de stat, în valoare de 330 de milioane de euro

Conducerea "Rafo" aşteap-tă decizia Tribunalului Braşov, de astăzi, asupra solicitării adminis-tratorului judiciar al companiei pentru închiderea planului de reorganizare a rafinăriei, declanşat în urmă cu cinci ani. Decizia instanţei are o importanţă crucială pentru viitorul companiei, în condiţiile în care aceasta nu va mai avea statutul de societate în reorganizare judiciară şi, astfel, poate deveni eligibilă pentru acordarea de garanţii de stat.

Guvernul a adoptat, în toamna anului trecut, un memorandum pentru garantarea unor credite de 330 de milioane de euro pentru Rafo, însă compania nu a reuşit nici până acum să se împrumute cu aceşti bani, chiar dacă pentru acest lucru a înfiinţat o altă companie la Oneşti, prin care să fie contractate creditele.

"Închiderea planului de reorganizare a Rafo fost una dintre condiţiile menţionate atât de cei de la Bruxelles ca să aprobe garanţiile de stat, cât şi de băncile potenţiale creditoare ale societăţii, din România, dar şi din afară, cu care conducerea Rafo a avut mai multe discuţii", a declarat, pentru ziarul BURSA, Ion Marian, liderul sindicatului "Rafinorul", adăugând: "Nici companiile cu care Rafo a încercat să stabilească un parteneriat de afaceri nu au fost mai receptive la propunerile noastre, aşteptând ca societatea să iasă din insolvenţă". Sursele noastre susţin că, la începutul anului, conducerea rafinăriei se afla în negocieri avansate cu patru bănci străine pentru contractarea creditului de 330 de milioane de euro.

Conducerea Rafo se aştepta ca societatea să iasă din reorganizare juridică încă de la finele anului trecut, sperând că astfel că cea mai mare parte din probleme societăţii se vor rezolva. Supriza a venit, însă, la începutul lunii ianuarie, când Tribunalul Braşov, în loc să se pronunţe asupra reorganizării Rafo, aşa cum sperau cei de la Rafo, a decis să amâne rezoluţia ca urmare a unei contestaţii depuse de un acţionar minoritar al companiei. Acesta a solicitat mai multe daune personale, susţinând că interesele i-au fost prejudiciate atunci când acţionarul majoritar al rafinăriei a operat conversia propriilor creanţe în acţiuni.

"Judecătorul sindic nu a putut închide procesul pe 7 ianuarie pentru că minoritarul care a făcut contestaţia nu s-a prezentat la proces, fiind stabilit un nou termen. Noi ne-am gândit că este posibil ca planul de reorganizare al companiei să nu fie închis niciodată, pentru că astfel de contestaţii ar putea să apară la nesfârşit", ne-a mai spus liderul sindicatului "Rafinorul". Acesta este de părere că, în eventualitatea în care lucrurile vor merge strună azi la Tribunalul Braşov şi societatea va ieşi din reorganizarea judiciară, ar mai putea dura doar două luni până când Rafo ar face rost de cele 330 de milioane de euro cu garanţie de stat: "Bruxelles-ul va da o rezoluţie asupra garanţiei de stat acordată Rafo, doar după ce societatea va ieşi din reorganizarea judiciară. Consiliul Concurenţei a fost de acord cu garanţia de stat, urmând ca după decizia Comisiei Europene, guvernul să dea o Ordonanţă prin care să acorde efectiv aceste garanţii", ne-a explicat domnul Marian.

Între timp, situaţia companiei pare să se deterioreze, peste jumătate din angajaţi urmând să fie trimişi în şomaj tehnic de la 1 martie. Aceştia vor primi 80% din salariu, pentru următoarele trei luni, după care vor fi rechemaţi la lucru, ne-a mai spus liderul sindicatului Rafinorul.

Rafo are nevoie de 330 de milioane de euro ca să poată pune în practică planul de a renunţa la producţia de benzină în favoarea unor produse utilizate în industria petrochimică.

Şeful sindicatului "Laminorul" ne-a spus: "Vrem să renunţăm să producem benzină, aceasta fiind excedentară pe piaţa autohtonă, şi să trecem, în schimb, la fabricarea de produse aromate care sunt folosite pe orizontală în industria petrochimică. O parte dintre aceste produse pot fi folosite ca materie primă pentru combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea şi alţi parteneri, iar altele pot fi vândute pe piaţa externă. Avem studii de fezabilitate care arată că există o piaţă de desfacere de treizeci de ani pentru astfel de produse, din care pentru zece ani există şi garanţia profitului".

Odată cu adoptarea memorandumului pentru acordarea de garanţii guvernamentale rafinăriei, Guvernul Boc a decis integrarea Rafo într-un nou lanţ petrochimic, alături de Oltchim şi Arpechim.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb