Piaţă secundară pentru titlurile primite de foştii proprietari în schimbul caselor

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 mai 2004

Ministerul Finanţelor a emis titlurile de valoare, care se pot vinde pe piaţa secundară, prin simple înscrisuri pe verso, înregistrate la emitent

Cei care vor să primească în schimbul lor acţiuni trebuie să facă ofertă de cumpărare instituţiilor implicate în privatizare

Titlurile de valoare recent emise de Ministerul Finanţelor pentru despăgubirea persoanelor care solicită restituirea unor active imobile, în baza Legii 10/2001, ar putea forma o nouă piaţă secundară. Deja, persoanele care şi-au ridicat aceste titluri au contactat societăţile de brokeraj, oferindu-le spre vînzare. Conform legii, titlurile pot fi vîndute pe piaţa secundară sau pot reprezenta plata unor acţiuni ale societăţilor aflate în proces de privatizare.

Transferul titlurilor de valoare se face prin prin simpla înscriere a noului deţinător pe verso, condiţia fiind înregistrarea operaţiunii la Ministerul Finanţelor. Cel care le va folosi se va adresa uneia dintre instituţiile implicate în privatizare, respectiv AVAS (fostul APAPS), ministere, autorităţi ale administraţiei publice locale, regii autonome, în termen de şapte ani de la data emisiunii. Cumpărarea de acţiuni sau active disponibile se face în urma negocierii, iar iniţiativa cumpărării aparţine deţinătorului de titluri, care trebuie să transmită oferte de cumpărare instituţiei publice implicate în procesul de privatizare. Deţinătorul titlurilor de valoare trebuie, mai întîi, să identifice societatea comercială în al cărei proces de privatizare vrea să folosească aceste titluri.

În cazul AVAS, titlurile de valoare pot fi preschimbate în acţiuni la orice societate care va fi inclusă în lista societăţilor comerciale cu capital disponibil pentru schimbul de acţiuni contra titlurilor de valoare nominală. Această listă este în curs de elaborare, după cum susţin reprezentanţii instituţiei, iar în momentul în care va fi definitivată, va fi dată publicităţii.

Pînă în prezent, fostul APAPS a publicat o singură listă, care şi-a pierdut valabilitatea în luna februarie. În cadrul primei oferte de capital, APAPS a primit opţiuni pentru SC "Uni Mega Com" Alba, SC "Nisacom" Tulcea şi SC "ICH Construcţii Grup" Constanţa, opţiuni care sînt în curs de analiză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb